1. Home
  2. Nieuws
  3. Docentenuitwisseling naar Riga: mooie ervaring!

Docentenuitwisseling naar Riga: "Wat een mooie ervaring!"

Mirjam Arnoldy, docent en afstudeercoach bij Tio Utrecht, ging op docentenuitwisseling naar Riga. "Een paar maanden geleden mocht ik op uitwisseling naar Letland; om precies te zijn naar Turiba University in Riga. Bij de Faculty of International Tourism gaf ik vier colleges over Onderzoeksmethoden en Human Resource Management. Lees hier mijn ervaringen!"

Prachtige stad vol bezienswaardigheden

"Op zaterdagmiddag landt mijn vliegtuig op Riga International Airport en niet veel later zit ik in de bus die me naar het centrum van de stad brengt. Het busstation zit vlakbij het Ibis-hotel waar ik vier nachten zal verblijven. Ik besluit om direct de stad te gaan verkennen. Met een toeristenboekje en kaart op zak vind ik al gauw de weg naar het stadhuisplein in het oude centrum van Riga."

"Ik heb al gelezen dat de hoofdstad van Letland lange tijd de handelspoort is geweest tussen Rusland en Midden- en West-Europa. Het was een Hanzestad en het heeft altijd een belangrijke positie gekend. Maar het land is ook lang onderdrukt; pas sinds 1991 is het land onafhankelijk. Al deze bezettingen hebben hun sporen nagelaten en dat is terug te zien in de verschillende bouwstijlen. Zowel in het oude als in het nieuwe deel van de stad, die beide op de lijst van de UNESCO werelderfgoederen staan, is veel geschiedenis, cultuur en kunst te bewonderen. Van Jugenstil en art-nouveau-architectuur, tot prachtige gildehuizen, de middeleeuwse Dom, de oude markthallen (nog volop in bedrijf) en het kasteel van Riga. Nog dezelfde middag heb ik al bijna alle bezienswaardigheden van de stad gespot."

College Onderzoek en HRM

"Op maandag en dinsdag geef ik in totaal vier colleges aan studenten uit Letland, maar ook aan een klas vol internationale uitwisselingsstudenten. Franse, Duitse, Poolse, Russische en Indiase studenten volgen mijn lessen. Hoewel ze hun onderzoeken niet veel anders aanpakken dan wij in Nederland, is er echter een groot verschil: de studenten studeren af op fake-cases en niet bij echte bedrijven zoals onze studenten dat doen. Ook blijkt dat cijfers van de overheid, zoals het gemiddelde inkomen, of het aantal inkomende toeristen in Letland, niet altijd betrouwbaar zijn. Als student moet je die cijfers altijd checken bij professionals."

"In de les personeelsmanagement komt nog een opvallend verschil naar boven: vrouwen in Letland moeten na de bevalling twee jaar thuisblijven en mogen niet werken. Een gelijke verdeling van mannen en vrouwen bij een organisatie, waar ik het over heb in mijn les, is dan ook lastig te realiseren in Letland. In de discussies met de studenten heb ik dus ook weer wat geleerd over Letland, verder heb ik leuke contacten opgedaan en kennis uitgewisseld over het afstuderen. Ik heb genoten van deze mogelijkheid die Tio mij heeft geboden."

Over Turiba University

Op Turiba University studeren 4.000 studenten waarvan 1.000 exchangestudenten. Het is net als Tio een particuliere instelling en ademt dezelfde sfeer als Tio, waarbij persoonlijk onderwijs belangrijk is. Er wordt ook les gegeven in kleine groepen. Een gezellige campus met groot restaurant, sporthal, slaap/studiezalen en een prachtige fontein voor de deur maken deze Universiteit tot een hele leuke plek om te studeren.

Meer weten over studeren in Riga? Kijk naar het filmpje op hun website: http://www.turiba.lv/en/studijas/exchange-students/342/