1. Home
  2. Nieuws
  3. Afstuderen en netwerken bij Douwe Egberts

Afstuderen en netwerken bij Douwe Egberts

Douwe Egberts neemt normaal gesproken alleen studenten aan van de universiteit, maar Eveline Jongbloed vormde als hbo’er een uitzondering. Zij onderzocht voor haar afstudeeropdracht voor Hotel- en Eventmanagement hoe Douwe Egberts meer young professionals kan aantrekken en kon flink netwerken.

Voor Jacobs Douwe Egberts (JDE) onderzocht Eveline hoe de HR-afdeling meer young professionals kan werven. Eveline: “Koffie heeft voor sommigen nog steeds iets oubolligs. De meeste net-afgestudeerden kiezen liever voor een baan bij Heineken, Unilever of een ander groot bedrijf, dan bij JDE. Ik heb onderzocht hoe je werken bij JDE aantrekkelijker kan maken voor deze doelgroep.”

Samenwerken met studentenverenigingen

Haar belangrijkste advies is om meer samen te werken met studentenverenigingen, om JDE als potentiële werkgever onder de aandacht te brengen bij studenten. “De meeste huidige werknemers komen uit Utrecht, Amsterdam, Groningen en Rotterdam, dus zijn we met vijf verenigingen in die steden samenwerkingsverbanden aangegaan.”

Connecties maken

Eveline ging namens Douwe Egberts langs bij de studentenverenigingen, om connecties te maken en te houden. “Doel was meer studenten op onze inhoudsdagen te krijgen, via voorlichtingsdagen van universiteiten en andere bedrijfspresentaties. Studentenverenigingen stuurden een mailing naar bijna afgestudeerde leden om ze warm te maken voor een inhoudsdag.” Eveline zag de interesse in Jacobs Douwe Egberts toenemen. “Ik heb veel studenten gesproken en een aantal benaderde mij later ook nog via LinkedIn, bijvoorbeeld om tips te vragen voor het solliciteren bij JDE.”

Netwerken op Tio

Het netwerken op de studentenverenigingen vond ze het leukst aan haar afstuderen. Eveline: “Het is ook handig voor later. In het bedrijfsleven, of als ik bijvoorbeeld zelf een baan zoek.” Ook op Tio netwerkte ze al veel: “Ik was twee jaar bestuurslid van L.S.V. Cognatio, de studentenvereniging van Tio. Zo leer je veel mensen kennen, ook van andere vestigingen. Ik studeerde zelf op Tio Utrecht en doe nu mijn pre-master met een meisje dat ik al kende, dat op Tio Amsterdam heeft gezeten.”

Van vwo naar hbo

Eveline heeft vwo gedaan, maar koos toch voor een hbo-opleiding aan Tio. “Ik koos voor Tio, omdat het kleinschalig is. Er hangt een fijne sfeer en er is duidelijkheid. Bovendien had ik tijdens mijn rechtenstudie aan de universiteit gemerkt dat ik liever breed wordt opgeleid, dan dat ik van één aspect heel veel weet. Van alles wat meepakken is bij Tio zeker gelukt!”

Master na Tio

Eveline kreeg voor haar afstudeerproject het vertrouwen van JDE, maar wil zich nu verder ontwikkelen. “Net als voor JDE is het voor veel grote bedrijven een pré als je een universitaire opleiding hebt gedaan. Daarom ben ik nu bezig met de pre-master Business Administration, omdat ik uiteindelijk bij KLM wil gaan werken.”

Volg Eveline op LinkedIn

We hebben Eveline gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Uitstekend
  • Hoe beoordeel je Tio? Uitstekend