1. Home
  2. Nieuws
  3. Masterclass van wereldzeiler over duurzaam toerisme

Masterclass van wereldzeiler over duurzaam toerisme

Jurist, wereldzeiler en ondernemer Joshua van Eijndhoven reisde zes jaar met de wind rond de wereld. Hij vertelt bij Hogeschool Tio over, duurzaam toerisme, eerlijk reizen (Fair Travel) en zijn ervaringen in exotische plekken en idyllische landen.

Joshua van Eijndhoven studeerde cum laude af voor zijn master Rechtsgeleerdheid en is kapitein, journalist en ondernemer. Hij reisde zes jaar rond de wereld met zijn zeiljacht Hope en woonde en werkte in meer dan veertig landen. Onderweg maakte hij kennis met de impact van toerisme op de planeet, zowel positief als negatief. Zijn passie na zes jaar wereldreizen is transformationeel ondernemen. Hij vertelt bij Tio Rotterdam over eerlijk reizen ( Fair Travel) en zijn ervaringen in exotische plekken en idyllische landen.

Duurzaam toerisme

"Wat is Fair Travel? Simpel: eerlijk op reis. Dat je een land beter achterlaat dan hoe je het aantrof. Voor zowel de mensen die er wonen, als de natuur. Want reizen is mooi, maar het laat ook een voetafdruk achter. En hierdoor staan toerisme en duurzaamheid soms op gespannen voet. En daarnaast gaat het ook over eerlijk omgaan met jou en je niet verleiden met foto’s van andere plekken om je ondertussen naar resorts te lokken."

Wederzijdse meerwaarde

Fair Travel klinkt logisch maar is het niet. De laatste jaren groeit “enclave toerisme” namelijk sterk. Het leidt niet alleen tot een eenzijdige reiservaring, maar het vermindert de voordelen van toerisme voor de lokale bevolking. Gelukkig is Fair Travel een goed alternatief. Net zoals je bij Fair Trade chocolade erop kunt vertrouwen dat de cacaoboeren eerlijke lonen krijgen, betekent Fair Travel dat je er van op aan kunt dat je reis een positieve bijdrage levert in het land dat je bezoekt.

Reizen in Kaapverdië

Joshua begon jaren geleden een website over de Kaapverdische eilanden. Vorige zomer raakte hij na het lezen van een artikel over (de afwezigheid van) Fair Travel naar Kaapverdië, doordrongen van het belang van een eerlijke vorm van reizen. Hij schrijft voor diverse media en spreekt regelmatig over dit onderwerp. 

Lees meer over: toekomstperspectief, toerisme