1. Home
  2. Nieuws
  3. Pieter eigenaar van sterrenrestaurant Joelia in Rotterdam

Oud-student Pieter eigenaar van sterrenrestaurant Joelia in Rotterdam

Pieter Timmer is 23 en wordt de jongste eigenaar ooit van een restaurant met een Michelinster van Nederland. Chef Mario Ridder draagt zijn restaurant Joelia (1 Michelinster) in Rotterdam per 1 januari over. Ook voor Tio een moment van trots: Pieter heeft namelijk bij ons Hotel- en Eventmanagement gestudeerd aan Tio Rotterdam! We interviewden Pieter en Mario op locatie.

Joelia in Hilton Rotterdam

Mario: “Negen jaar geleden ben ik Joelia begonnen in het Hilton in Rotterdam. Het bedrijf heeft een nieuwe eigenaar nodig merkte ik, met die reden ben ik op zoek gegaan naar de beste kandidaat. Tussen kerst en oud en nieuw kwam Pieter met zijn familie eten aan onze Chef’s Table. Ze bestelden mooie flessen wijn. Dat maakt me benieuwd naar gasten: wie zijn het, hoe proeven ze, wat doen ze allemaal? Ik ben bij ze gaan zitten en we raakten in gesprek over wijn, de horeca, nog veel meer.

Die avond hoorde ik Pieters vader zeggen: ‘Pieter, begin zo snel mogelijk voor jezelf, je moet nooit te lang voor een baas werken’. Dat was voor mij het moment om mijn telefoonnummer te geven: ‘misschien heb ik wel iets!’ In januari en februari hebben we regelmatig samen gezeten, ik met mijn vrouw erbij, Pieter met zijn vader. Dat waren leuke gesprekken die steeds serieuzer werden.

Pieter: “In april hebben we elkaar officieel de hand geschud. Uiteindelijk konden we het nieuws halverwege augustus aan de buitenwereld vertellen. Het grappige was dat we thuis nog een discussie hadden over waar we die bewuste avond gingen eten. Stel je voor dat we die avond in een ander restaurant hadden gezeten, dan was dit misschien wel niet gebeurd!”

Wat een kans!

Pieter: “Zo’n kans krijgen was wel een beetje surreëel. Ik dacht: wat gebeurt mij nou? Ik werk al sinds ik dertien ben in de horeca, eerst in de keuken en later in de bediening. Op mijn vijftiende heb ik stagegelopen bij Joelia, mijn eerste stage op dit niveau. Ik heb het altijd een mooi bedrijf gevonden, volgde het op de voet en ben er in de loop der jaren regelmatig geweest. Voor mij is de cirkel rond. Ik heb de afgelopen jaren heel veel ervaring opgedaan bij andere restaurants, ook in het buitenland. Maar dit is echt waar ik altijd van heb gedroomd. Door Joelia is mijn liefde voor restaurants op dit niveau opgebloeid. Het is echt een droom!”

De toekomst

Pieter: “Vanaf het begin van volgend jaar ben ik voor de helft eigenaar, een jaar later voor de volle 100 procent. Het gebeurt in stappen, Mario en ik zitten elke dag een halfuur samen. Alle vragen of ideeën die ik heb vuur ik op hem af. Er veranderen ook dingen: het menu wordt anders en we willen iets meer zorgen voor de natuur. We willen meer lokale producten gebruiken. Een mooi stukje Wagyu halen we nog steeds uit Japan en truffels die vind je nog steeds niet in Nederland. Maar alles wat we wél lokaal kunnen halen, gaan we uit Nederland halen.”

Hospitality bij Tio

Pieter: “Ik ben bij hbo Hotel- en eventmanagement aan Tio Rotterdam terechtgekomen via een klasgenoot van de middelbare hotelschool. Toen ik me aan het oriënteren was vertelde hij dat hij naar Tio ging. Hij vond het superleuk en had er een heel goed gevoel bij. ‘Ga ook een keer kijken!’ Zo is dat gelopen. Die klasgenoot heeft vorige week zijn MBA gehaald bij Tio!”

Persoonlijke ontwikkeling

Pieter: “Ik heb een hele mooie tijd gehad bij Tio. Ik denk echt dat ik vooral de ondernemende en actieve houding bij Tio heb geleerd. Natuurlijk neem je kennis uit vakken over finance, marketing, strategie en ondernemerschap mee. Maar mijn manier van denken heeft bij Tio wel echt een flinke draai gemaakt in positieve zin. Mijn denkwijze en mijn persoonlijke ontwikkeling hebben een flinke shift gemaakt. Ook heb ik veel geleerd over managen en ondernemen.”

Tips voor studenten met grote plannen of dromen?

Pieter: “Ga achter je dromen aan! Zo simpel is het: als je een kans krijgt waarvan je denkt ‘dit komt maar één keer voor in je leven’, pakken en niet wachten! Je moet het natuurlijk wel goed overwegen, maar ik moet er ook wel bij zeggen dat als het een kans is waar je altijd van hebt gedroomd … doen!”