1. Home
  2. Nieuws
  3. Werken in de top van de event- en nightlifefotografen

Werken in de top van de event- en nightlifefotografen

Alumnus Floris Heuer ontwikkelde zich tijdens de opleiding Hotel- en Eventmanagement tot professioneel eventfotograaf. Zijn streven is een plaats in de top-5 van event- en nightlifefotografen. Floris: "Het mooie aan dit vak is dat je blijvende herinneringen creëert voor mensen. Die emotie, beleving en herinnering vastleggen, vind ik prachtig.”

“In mijn eerste studiejaar liep ik stage in Mexico”, vertelt Floris. “Ik kocht een spiegelreflexcamera om alle mooie ervaringen vast te leggen.” Het fotograferen beviel hem goed en zijn foto’s gingen aan Tio niet onopgemerkt voorbij. “Tio vond ze mooi en wilde er een paar gebruiken. Niet veel later was ik ‘huisfotograaf’. Dat opende deuren voor mij en ik kreeg de kans me te ontwikkelen als fotograaf.”

Eerste shoot

In 2011 werkte Floris aan de productiekant van een grote show in Ahoy. “De directeur van het bedrijf duwde me een camera in mijn handen en vroeg of ik wat foto’s wilde maken. Hij had gehoord dat ik dat vaker deed. Nu realiseer ik me dat dit mijn eerste echte ‘shoot’ was. De foto’s vielen in de smaak en zo ging het balletje rollen. Ik kwam binnen bij de Toppers in Concert, de grootste showproductie van Nederland. Zo stond ik dus als 22-jarige amateurfotograaf met mijn neus bovenop een enorm evenement. Iets waarvan ik altijd al droomde. Het wakkerde bij mij een vlammetje aan dat nooit meer is uitgegaan.”

Trots op foto’s

Floris maakte de afgelopen twee jaar tienduizenden foto’s. Een keuze maken, is dan ook niet eenvoudig. “Als ik dan toch moet kiezen… de foto van Armin van Buuren. Het was de eerste grote buitenlandse show die ik mocht fotograferen en dan ook nog eens op een van de meest legendarische concertlocaties ter wereld: Madison Square Garden in New York! Deze foto is voor mij een mijlpaal en staat symbool voor de groei die ik in een korte tijd heb doorgemaakt. De beste foto’s zijn foto’s waar alles samenkomt, zeker binnen de ‘nightlife’ fotografie. Dit beeld heeft alles. Een uitzinnige DJ, een uitzinnig publiek en een podium dat bijna ontploft van het vuurwerk en de CO2.”

Internationaal

De afgelopen twee jaar werkte Floris in meer dan 20 landen. Van New York tot Hong Kong. “Een aantal weken geleden was ik op het grootste dancefestival van Zuid-Oost Azië, in Jakarta. Hier droom je van als beginnend fotograaf en voor mij is het in redelijk korte tijd werkelijkheid geworden.”

Profijt van opleiding

Hoewel zijn werk op het eerste gezicht niets met de studie te maken lijkt te hebben, heeft Floris naar eigen zeggen veel profijt van zijn opleiding. “Dankzij mijn achtergrond in de eventbranche spreek ik dezelfde taal als eventmanagers en producenten. Ik begrijp waar ik wel en niet kan komen, en wat ik wel en niet kan doen. Het is voor mijn klanten belangrijk dat ze beelden krijgen met commerciële waarde, die het imago versterken. Ook de kennis die ik op het gebied van communicatie en sales heb opgedaan gebruik ik nog dagelijks.”  

Tips

Jaarlijks geeft Floris meerdere gastcolleges over zijn studie en carrière. Hij probeert de studenten altijd mee te geven wat volgens hem nodig is om succes te hebben. “Zoals: ontwikkel een goed (zakelijk) netwerk”, vertelt hij. “Zorg daarnaast dat je passie hebt voor je werk en dat je zeer bedreven bent. Het werkt aanstekelijk als je dit uitstraalt. Tot slot: dare to be different. Het vereist lef en is een risico, maar onderscheidend zijn, wordt vaak beloond. Ik onderscheid me door foto’s vooraf te ‘scripten’, het materiaal dus vooraf te bedenken. Ik verras mijn klanten door meer conceptmatig te fotograferen en zo unieke en aansprekende content te maken.”

Netwerken

Floris’ voornaamste tip neemt hij ook zelf ter harte. “60% van mijn klanten ken ik via mijn Tio-netwerk”, zegt Floris, die ook voorzitter is van Tio Alumni. “Het is een netwerk voor en door alumni, waarbij het verbinden centraal staat, zowel online als offline. Elk jaar is er een inspirerend netwerkevent en - in samenwerking met Tio - een masterclass voor zowel studenten als alumni. Online delen we vacatures, branchenieuws en een digitaal smoelenboek met alle alumni. Het Alumninetwerk is heel breed.”

Volg Floris op LinkedIn

Lees meer over: alumni, toekomstperspectief