1. Home
  2. Nieuws
  3. De wereld over als succesvol fotograaf

De wereld over als succesvol fotograaf

Floris Heuer studeerde Hotel- en Eventmangement bij Tio. Twee jaar geleden interviewde Tio Floris al over zijn carrière als event-fotograaf. Inmiddels is hij bijna dertig landen verder en is zijn klantenbestand groter én breder. “Volgens mij zit er nog steeds geen stop op mijn groei.”

Als we met Floris Heuer bellen voor een update, staat hij thuis in de deuropening, nog met zijn bagage in de hand. Hij komt net uit Tel Aviv, een van de vele internationale bestemmingen waar hij voor werk heen gaat. “Er is zeker wat veranderd ten opzichte van twee jaar terug”, zegt hij. “Ik ben meer gaan reizen, ben nu voor werk in tientallen landen geweest.”

Waar hij twee jaar terug vooral dance-events vastlegde, is in zijn klantenbestand de nadruk meer komen te liggen op internationale bedrijven. “Het leukste aan mijn werk vind ik dat echt elke dag anders is. Inmiddels fotografeer ik voor RTL bijna alle grote shows, ben ik voor Booking.com bezig met een internationaal kickstarterproject in meerdere landen en verzorg ik de fotografie voor het grootste strandfestival van Scandinavië, Palmesus.”

Een team van fotografen

Floris werd in de voorbije twee jaar veel meer ondernemer: “Ik werk veel samen met collega’s. Bij één van de grootste zakelijke evenementen van Nederland, met zo’n 8,5 duizend bezoekers, verleen ik bijvoorbeeld volledige service. Ik fotografeer niet alleen, maar stel een team samen van fotografen, allemaal met hun eigen talenten, die elkaar aanvullen en net zo’n hoge kwaliteit leveren. Daarbij verzorg ik alles wat daaromheen relevant is, zoals logistiek, briefings en een eventuele hotelovernachting. Het uiteindelijk doel is dat de klant ‘ontzorgd’ wordt op het gebied van beeld en zeker is van een hoge kwaliteit van dienstverlening.”

Dat doet Floris dus over de hele wereld. Van Tel Aviv tot aan Myanmar en van Turkije tot aan de Verenigde Staten. Twee jaar terug sprak hij de wens uit om binnen vijf jaar tot de top van de dance-fotografie te behoren. Floris: “Ik heb op het hoogste niveau meegedraaid en op een aantal van ’s werelds grootste festival gestaan, zoals Tomorrowland en Ultra Music Festival. Om mijn horizon te verbreden heb ik ervoor gekozen om mijn focus wat meer te verleggen en voor meer uiteenlopende klanten te werken. Omwille van mijn bedrijf en omwille van mijn eigen ontwikkeling. Ik ben de laatste jaren enorm gegroeid, als fotograaf en vooral als ondernemer. Ik heb het idee dat er nog steeds geen stop op die groei zit. In mijn werk gaat het om kwaliteit en integriteit. Ik investeer bijvoorbeeld enorm in mijn relaties met mensen en bouw daardoor een sterke band op met mijn opdrachtgevers. Als iemand een kind krijgt, bel ik diegene even op of stuur ik een kaartje.”

Nog beter worden

Ondertussen leert hij dus nog bij én gaat het hem zakelijk voor de wind. “Mijn agenda zit vol en daardoor deel ik mijn klanten steeds vaker met collega’s. Ik zie echt veel heil in samenwerking.” Je zou bijna vergeten dat Floris niet eens als fotograaf is opgeleid. Hij leerde het vak zichzelf aan, nadat hij voor zijn Tio-stage in Mexico een spiegelreflexcamera had aangeschaft. "Daarom wil ik op het technische vlak van fotografie nog steeds meer progressie boeken. Als professional ben ik heel ver, maar als fotograaf en creatieveling kan ik nog heel veel leren. Succes is de slechtste reden om achterover te leunen, je moet er juist nieuwe energie uithalen om door te pakken. Ik ga er dit jaar voor zorgen dat ik twee dagen in de maand vrij houd om bij te leren in de fotografie. Want ik wil niet uitgeleerd raken, maar nog beter worden in dit mooie vak.”

Volg Floris op LinkedIn