1. Home
  2. Nieuws
  3. Dag in het teken van handelen in aandelen

Finale in het teken van handelen in aandelen

Een bomvol programma vandaag. Na weken van handelen op de beurs, zijn er de finales van het Project én de Minor Stocks & Bonds. Voordat de finalisten hun presentaties geven, krijgen alle studenten een unieke blik achter de schermen bij Euronext en De Nederlandsche Bank (DNB).

Euronext

Hoe gaat het eraan toe op de Amsterdamse beurs? Dat kregen de studenten tot in detail te horen tijdens een exclusieve rondleiding op de beursvloer. Ook de rijke historie van de Nederlandse beurs kwam voorbij. De studenten speelden een interactieve game om hun kennis te testen en te zien wie met zijn aandelen het beste kan inspelen op de actualiteit.

“Het is leuk om te zien hoe het gaat. Dat maakt het tastbaar”, vindt Business en Finance-studente Anne. En businessstudent Tijmen: “Het is mooi om het in het echt te zien, zeker de beursvloer.” Maar een carrière als beurshandelaar ziet hij niet persé zitten: “Het lijkt me wel leuk om ermee bij te verdienen naast mijn baan.”

De Nederlandsche Bank

De businessstudenten zaten bij DNB op de stoel van de toezichthouder. Ze bepaalden de rente, leidden het betalingsverkeer in goede banen en gaven economisch advies. De studenten speelden hierbij in teams.

“Wij gaan zeker winnen”, aldus een zelfverzekerde Myrthe Veenstra van Team A. En ze krijgt nog gelijk ook! Hoewel hotelschoolstudent Bas, die het project als minor volgt, niet bij het winnende team zit, vindt hij het toch een geslaagd bezoek. “Het ging lekker. Het was in ieder geval heel leuk om te doen.”

Winnaars Minor

Studente Hotel- en Eventmanagement Floor Schouten is finaliste binnen de minor. “Het was echt heel leuk. De docent nam ons echt mee in zijn verhaal en hoe het werkt op de markt.” Gaat ze in het dagelijks leven nu ook handelen? “Nee. Ze zeggen wel dat als je nu 1000 euro investeert, het over 30 jaar 10 duizend euro waard is. Maar op de korte termijn is het te risicovol.” Floor blijkt er verstand van te hebben, want ze wint de tweede prijs. Thom de Groot wint de finale en Myrthe Veenstra sleept de derde prijs in de wacht.

Winnaars Project

Businessstudente Zina Chenani is superverrast als ze haar naam hoort. Ze verwachtte niet dat ze de derde prijs in de wacht zou slepen voor de finale van het eerstejaarsproject Stocks & Bonds. Medestudent Tim Konijnendijk wint de tweede prijs en Gijs ten Bruggekate gaat er met het goud vandoor.

Studenten in de jury

Vijf juryleden bepaalden de winnaars vandaag. Vier docenten finance en als vijfde jurylid: de zaal. De finalisten werden dus ook beoordeeld door alle medestudenten die het project of de minor hebben gedaan. “Het oordeel van de zaal kwam verrassend goed overeen met dat van de docentenjury”, vertelt docent Marc Kuijper. “Terechte winnaars dus!”

Lees meer over: business, project, winnaar