1. Home
  2. International Business Management
  3. Studieprogramma

International Business Management hbo

4 jaarCROHO-nummer 34144

Studieprogramma International Business Management

Praktijkgericht is het sleutelwoord: leren door doen dus! Zo'n 60% van de opleiding International Business Management staat in het teken van de praktijk. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen Sales Management Association en Thuiswinkel.org en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends. En via het lectoraat loopt Tio voorop op het gebied van E-business.

Vakkenpakket

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de hbo-opleiding International Business Management van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vier onderdelen: financiële expertise, business & entrepreneurship, international management en stage & afstuderen.
Gezien het belang van internationale ervaring volg je minimaal één onderdeel van je studie in het buitenland. Dit kan een (afstudeer)stage of internationale uitwisseling zijn.

Financiële expertise

Je leert onderhandelen en zit met je neus bovenop de wereldhandel. Veranderingen in de macro-economie leer je begrijpen tijdens een managementgame in een real life omgeving. Ook leg je je eigen portfolio aan met obligaties en aandelen tijdens het project Stocks & bonds. De studenten met het hoogste rendement strijden tegen elkaar in de finale. Je bezoekt beursgenoteerde bedrijven in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld banken of autofabrikanten.

Company visits

Bezoeken aan o.a. beursgenoteerde ondernemingen, banken, verzekeraars en vakbeurzen.

Management game

In deze management simulation game vorm je met een groepje medestudenten het management van een (internationaal) bedrijf. Jullie zijn verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering. Een enorme uitdaging! Je voert strategisch management uit, en neemt dus beslissingen die ook in een echte onderneming aan bod komen. Zoals financiën, inkoop, marketing, PR, online en offline verkoop, HRM, uitbreidingen, verbouwingen, etcetera. Van tevoren schrijf je een businessplan met een executive summary, een SWOT-analyse, een marktanalyse, toekomstvoorspelling, leerdoelen en financiële doelen.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in het eerste en tweede jaar in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld. In het derde jaar verkrijg je inzicht in de financiële verslaglegging.

Stocks & bonds

Een must voor multinationals: een beursnotatie. Maar waarom en wanneer besluit een onderneming de beurs op te gaan en wat zijn daarvan de gevolgen? Na afronding van het project Stock & Bonds weet jij het antwoord op bovenstaande vragen.

In het eerste semester leggen we de fundering, alle voorbereidingen worden getroffen om in het tweede semester zelf te gaan handelen in aandelen middels een simulatiegame. Een beetje competitie mag natuurlijk niet ontbreken, de top 3 studenten met de beste resultaten kunnen een mooi geldbedrag winnen. Aandelen, obligaties, opties, futures en effecten, na dit project kent de financiële markt voor jou geen geheimen meer.

International Business Management: projecten in beeld

IBM studenten over het project Stocks and Shares

Sian Houwaart: “Het project Stocks and Shares interesseert mij ook heel erg. Ik had nog geen verstand van beleggen voordat ik deze lessen ging volgen, maar het trok altijd wel mijn aandacht in het nieuws. Aangezien je bij dit vak echt leert hoe je moet beleggen en je zelf ook aan de slag gaat met een virtuele portefeuille ga ik altijd met plezier naar de les.”

Wessel Heikens: “Het gokken met aandelen is spannend, ik vind dit heel interessant. We hebben een docent met heel veel ervaring, dat maakt het ook leuk.”

Rodney van Reijen: “Het is interessant om te zien wat er op de beurs gebeurt, hoe het werkt en hoeveel geld erin omgaat.”

Financial analysis

Je leert om efficiënt financiële informatie te verzamelen, analyseren en te rapporteren. 

Trading & securities

Vervolg op het project Stocks & bonds: In een real life omgeving leer je koersen begrijpen en voorspellen. Beleggen in effecten met de bedoeling ze op de korte termijn te verkopen met winst.

Guest lecturers

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

International finance

Je leert om een strategie te formuleren voor je eigen bedrijf en bekijkt de mogelijkheden van het internationaal verkopen van je product of dienst.

Management accounting & funding

Je leert meer over het managen en beheren van de cashflow van een financiële instelling.

VakkenProjecten
Company visits0
Management game4
Finance & accounting8
Stocks & bonds4
Financial analysis2
Trading & securities2
Guest lecturers1
 
International finance2
 
Management accounting & funding2
 
Vakken
Company visits0
Finance & accounting8
Financial analysis2
Guest lecturers1
International finance2
Management accounting & funding2
Projecten
Management game4
Stocks & bonds4
Trading & securities2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Business & entrepreneurship

Verkopen en productpresentaties krijg je onder de knie via rollenspelen en je leert zaken doen met andere culturen. Tijdens de internationale studiereis bezoek je een partneruniversiteit en internationale bedrijven. Je krijgt les van internationale gastdocenten en er staan lezingen en excursies op het programma.
In teams zet je een bedrijf op: je brainstormt over kansen in de markt, doet marktonderzoek en verkoopt je product online en offline zodat je de aandeelhouders een mooi winstbedrag kunt uitkeren. Voor je eigen, internationale bedrijf stel je een businessplan op. De managementgame helpt je beslissingen te nemen op het gebied van financiën en HR.

Corporate social responsibility

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een internationale setting.

Business week

In teams neem je de volledige bedrijfsvoering van een grote speler onder de loep. Tijdens de businessweek neem je een kijkje achter de schermen, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk businessconcept neer te zetten.

Creative concept design

Het bedenken van een concept op het gebied van e-business en marketing. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis of product.

Student company

Samen met je medestudenten ga je een eigen onderneming opzetten. Gezamenlijk een product bedenken, marktonderzoek uitvoeren om te kijken wat de kansen zijn, een ondernemingsplan opstellen, aandelen verkopen en dan echt aan de slag!

Alles wat bij het runnen van een bedrijf komt kijken, wordt door jou en je medestudenten uitgevoerd. Allemaal vanuit een eigen kantoor op school. Van inkoop tot productie, van het bouwen van een website tot de financiële administratie, van personeelszaken tot verkoop. Uiteraard word je bij het hele project uitvoerig begeleid. Naast een begeleidend docent en een externe begeleider, krijgt jullie onderneming onder andere een accountant toegewezen. Want hoewel het in eerste instantie natuurlijk een leerproces is, gaat het tenslotte ook om echt geld.

En om de eer! De vijf beste ondernemingen van heel Tio strijden tegen elkaar in een spannende finale om de titel Beste Tio-onderneming van het jaar. De winnende onderneming gaat niet alleen met de wisselbeker aan de haal, maar mag ook deelnemen aan een internationale verkiezing!

Het ontwikkelen van je eigen start-up

Digital marketing

Kennis en toepassing van digital marketing, waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactive media.

E-commerce

Internetstrategie, CRM, e-mailings, organic search, paid advertising, usability, search engine optimization.

Export management

Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om de mogelijkheden van Nederlandse ondernemingen op buitenlandse markten concreet in kaart te kunnen brengen: contacten leggen met buitenlandse partners, benaderen van potentiële afnemers en het adviseren over hoe de organisatie rekening moet houden met de verschillende kenmerken van de buitenlandse markt.

Information management

Tijdens en na je studie zal je veel te maken krijgen met CRM, CMS en andere informatiesystemen. Vanuit informatiebehoeften kom je samen met de ICT-afdeling tot een informatievoorziening, waarbij jij als gebruiker een spil bent in de opzet en verbetering van deze systemen.

Marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan. Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. Analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van HRM, marketing en business.

Operations management

Efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen in de business branche. Ontwerp en analyse van processen, kwaliteitszorg.

Supply chain management

Import en export, vendor rating, benchmarking, inkoopprocessen, contracteren, onderhandelen.

VakkenProjecten
Corporate social responsibility2
Business week2
Creative concept design2
Student company8
Digital marketing4
 
E-commerce4
 
Export management2
 
Information management4
 
Marketing12
 
Masterclasses0
 
Operations management2
 
Supply chain management2
 
Vakken
Corporate social responsibility2
Creative concept design2
Digital marketing4
E-commerce4
Export management2
Information management4
Marketing12
Masterclasses0
Operations management2
Supply chain management2
Projecten
Business week2
Student company8

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

International management

Je wordt bij Tio breed opgeleid. Dat betekent dat je naast vakkennis ook algemene kennis vergaart op het gebied van human resource management, managementvaardigheden en recht.
Daarnaast krijgt leren communiceren veel aandacht. Via rollenspelen oefen je je talen en leer je zakendoen met andere culturen.

Advisory skills

Adviseren over de te behalen doelstellingen, ideeën en verbeterpunten aandragen, communiceren, presenteren.

International week

Elk jaar maak je een reis binnen Europa, waarin je onder andere partnerscholen bezoekt, case studies uitvoert en multinationals bezoekt. Je krijgt les van internationale gastdocenten en er staan lezingen en excursies op het programma.

Business - Internationale studiereis Dortmund

Business correspondence

Schrijven van zakelijke brieven, commerciële teksten, rapportages.

Commercial skills

Acquisitie, verkooptechnieken, onderhandelen, klantentyperingen, rollenspelen, elevator pitch.

Communication

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Corporate communication

Huisstijl, imago, brochures, advertenties, perscommunicatie, DM, jaarverslagen.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

English

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

German, Spanish

Branchegerichte communicatie met touroperators en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Industry assignment

Je onderzoekt diverse bedrijfsprocessen binnen een bedrijf/sector van jouw keuze. Een ideale mogelijkheid om alvast te voelen hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Naar aanleiding van jouw onderzoek breng je advies uit aan het bedrijf/sector. Dit kan een advies zijn op diverse gebieden, zoals bijvoorbeeld efficiency of kostenbesparing.

Het onderzoek binnen het bedrijf doe je zoveel mogelijk zelf. Om aan informatie te komen, plan je een aantal gesprekken bij het bedrijf en vraag je cijfermateriaal op. Op basis hiervan vorm je je advies. Vanzelfsprekend wordt dit advies besproken met en overhandigd aan het bedrijf, die deze nieuwe ideeën zeker op waarde weet te schatten. Er wordt onderzoek verricht in de vakgebieden bedrijfseconomie, inkoopmanagement, organisatie en personeelsbeleid, marketing en e-commerce.

International advertising & media

Je leert hoe een mediacampagne voor een bepaald product in een ander land uitgezet kan worden.

International business

Internationaal strategisch beleid, analyseren van zakelijke problematiek, trends in internationale handel en financiën.

International business law

Internationaal recht, privaatrecht, publiekrecht, belastingrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht.

International human resource management

Werving, selectie, personeelsplanning, functioneringsgesprekken, loopbaanbegeleiding.

International management

Trends vertalen naar mogelijkheden, beleid en doelstellingen bepalen, intercultureel management en communicatie.

Management skills

Leiden van vergaderingen, motiveren, conflicthantering, gesprekstechnieken, managementstijlen.

Organisational behaviour

Managementproces, informatiestromen, organisatiecultuur, organisatiemodellen, besluitvormingsproces, verandermanagement.

Professional development

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Project management

Samenwerken om zakelijke deals te optimaliseren, initiatief nemen en actief deelnemen in het projectteam.

VakkenProjecten
Advisory skills2
International week2
Business correspondence4
 
Commercial skills2
 
Communication1
 
Corporate communication2
 
Cross-cultural communication2
 
English10
 
German, Spanish4
 
Industry assignment2
 
International advertising & media2
 
International business4
 
International business law2
 
International human resource management4
 
International management2
 
Management skills2
 
Organisational behaviour4
 
Professional development2
 
Project management2
 
Vakken
Advisory skills2
Business correspondence4
Commercial skills2
Communication1
Corporate communication2
Cross-cultural communication2
English10
German, Spanish4
Industry assignment2
International advertising & media2
International business4
International business law2
International human resource management4
International management2
Management skills2
Organisational behaviour4
Professional development2
Project management2
Projecten
International week2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage & afstuderen

Tijdens de twee (internationale) stages breng je het geleerde direct in praktijk. In je afstudeeronderzoek komt alles wat je geleerd hebt samen.

Data-analysis

Business modellen toepassen, informatie verzamelen en conclusies trekken.

Final thesis

Je gaat zelfstandig of binnen een bedrijf een door jezelf gekozen onderzoek verrichten.
Afstuderen speelt een belangrijke rol binnen de hbo-opleiding. Tijdens het afstuderen ga je als professional aan het werk om je reeds verworven kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Je gaat aan de slag om de laatste competenties te ontwikkelen die je nodig hebt om straks in de beroepspraktijk aan de slag te kunnen. Afstuderen gebeurt via het succesvol uitvoeren en afronden van een afstudeeropdracht. Deze afstudeeropdracht wordt meestal uitgevoerd voor een een organisatie met een probleem. De student kan echter ook bij een van de lectoraten van Tio, of zelfstandig afstuderen. Tijdens de afstudeeropdracht voert de student praktijkgericht onderzoek uit. Dat betekent doelbewust en methodisch zoeken naar kennis en inzichten met betrekking tot problemen uit de praktijk, in de vorm van antwoorden op van tevoren gestelde vragen. 

Research methods

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage. 

Market research

Het project Marktonderzoek helpt je om je goed voor te bereiden op je afstudeeropdracht. In groepen van vier voer je een eigen branchegericht onderzoek uit. Er wordt een probleemstelling en een onderzoeksvraag geformuleerd. Samen denken jullie na over hoe je het onderzoek uit gaat voeren.

Je benadert de door jou gekozen doelgroep actief om informatie te verzamelen en conclusies te kunnen formuleren. Je schrijft een onderzoeksverslag, dat ook gepresenteerd moet worden. Een uitdagend project! Na het afronden van dit project heb je voldoende bagage om je afstudeeropdracht goed te kunnen afronden.

Preparation final thesis

Het doel van van dit vak is het voorbereiden op de afstudeeropdracht door een basis leggen voor de zelfstandig uit te voeren onderzoeksopdracht en het schrijven van een afstudeervoorstel. 

Minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 30 EC’s of twee minors van 15 EC’s om je te specialiseren of je kennis te verbreden.

(International) Internships

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

VakkenProjecten
Data-analysis2
Final thesis30
Research methods4
Market research4
Preparation final thesis2
Minor30
 
(International) Internships40
Vakken
Data-analysis2
Research methods4
Preparation final thesis2
Projecten
Final thesis30
Market research4
Minor30
(International) Internships40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken en cursussen zijn facultatief en dus geen verplichting. Met uitzondering van de cursus Introduction to economics en Introduction to finance & accounting, die zijn alleen verplicht voor studenten zonder Economie en Management & Organisatie in de vooropleiding.

Excel

Goed met Excel om kunnen gaan heeft een grote toegevoegde waarde in het uitvoeren van studieopdrachten en in je toekomstige beroep.

Bedrijfshulpverlening

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. Eerste Hulp Bij Ongelukken en de taken van de BHV-er bij brand en ontruiming en communicatie.

Extra language: German / Spanish

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Introduction to finance and accounting

Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert. 
Facultatief, echter verplicht voor studenten zonder Management & Organisatie in de vooropleiding of studenten die Management & Organisatie met een onvoldoende hebben afgerond in de vooropleiding.

Free choice

Je kunt 4 EC's volledig vrij indelen. Ga bijvoorbeeld eens op een beurs staan om Tio te promoten of kom helpen op de open dag. 

Introduction to economics

Kennismaking met de basis van Algemene Economie op het gebied van micro- en macro-economie, monetaire economie en internationale economie.
Facultatief, echter verplicht voor studenten zonder Economie in de vooropleiding of studenten die Economie met een onvoldoende hebben afgerond in de vooropleiding.

Koken 2.0

Bij het keuzevak Koken 2.0 ga je aan de hand van acht sterrenchefs door de gastronomische keuken heen. Iedere week staat er een sterrenchef centraal en wordt de chef behandeld, zijn filosofie, zijn levenspad en vervolgens kook je een recept dat kenmerkend is voor deze chef.

Koken als een sterrenchef bij Tio Amsterdam

Study coaching

Aanbrengen van structuur, manier van studeren, samen huiswerk maken.

Search engine marketing

Zoekmachinemarketing is het specialisme dat webpagina's vindbaar maakt bij zoekdiensten. Je leert digitale analyse middels Google Analytics, adverteren op zoekmachines en hoe je hoge posities in zoekresultaten van zoekmachines kan bereiken (SEO).

Wine study

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

KeuzevakkenCursussen
Excel2
Bedrijfshulpverlening0
Extra language: German / Spanish4
Introduction to finance and accounting0
Free choice4
Introduction to economics0
Koken 2.02
Study coaching0
Search engine marketing2
 
Wine study2
 
Keuzevakken
Excel2
Extra language: German / Spanish4
Free choice4
Koken 2.02
Search engine marketing2
Wine study2
Cursussen
Bedrijfshulpverlening0
Introduction to finance and accounting0
Introduction to economics0
Study coaching0

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

(Internationale) stages en afstuderen

Tio staat voor praktijkgericht studeren en naast de projecten zijn de beste voorbeelden hiervan je stages en afstuderen. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie.

Waar loop jij volgend jaar stage?

Gebruik jij straks je sales skills bij een van de grote internationale spelers in de retailbranche? Of toon je liever je gevoel voor cijfers in de financiële branche? Alles kan tijdens je stage! Bij Tio loop je twee stages van 13 weken en voer je daarnaast tijdens je afstuderen 20 weken een onderzoek uit, bij topbedrijven over de hele wereld. Denk aan Oxfam in Londen, IQI in Kuala Lumpur of Armada Music in Amsterdam. Zo ontdek je alle ins en outs van je vakgebied. Niet alleen goed voor je eigen ontwikkeling, maar zeker ook mooi voor op je cv!

Stageperiode

Afhankelijk van het 3- of 4-jarige programma, volg je je twee stages in de zomermaanden (3-jarige programma) of volg je je 2e stage tijdens het 3e studiejaar (4-jarige programma). Stageplaatsen komen automatisch beschikbaar dankzij de jarenlange relatie van Tio met grote namen in de branche. Je kunt zelf ook een stageplaats aandragen. Je sluit je studie af met een afstudeerstage. Veel studenten krijgen na hun afstudeeropdracht een baan aangeboden bij hun afstudeerbedrijf.

Begeleiding

Aan het begin van het studiejaar vertelt je stagecoördinator je alles over je stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren, geef je je voorkeur op bij je stagecoördinator. Ieder stagebedrijf moet bovendien aantonen dat het in staat is de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je stagecoördinator. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via Skype en per e-mail begeleid.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme en business. Van ID&T en The Ritz-Carlton tot ABN AMRO en van fonQ en TUI tot Unilever.

Career event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven, bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Bedrijfsbijdrage

Het stagebedrijf betaalt een vergoeding voor bemiddeling en begeleiding aan Tio (€ 23,- per week). In sommige gevallen betaalt het stagebedrijf deze vergoeding niet. In dat geval worden deze kosten aan de student doorberekend. De bedrijfsbijdrage wordt niet berekend aan studenten die zelfstandig afstuderen. Voor stages en afstuderen in het buitenland is het bedrijf vrijgesteld van deze bedrijfsbijdrage.

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hier bij Tio daarom alle ruimte voor. Op verschillende momenten tijdens de studie kun je naar het buitenland gaan.

Internationale ervaring

Alle hbo-studenten van Tio doen ervaring op in het buitenland, via een internationale stage, afstudeeropdracht of studieperiode in het buitenland. Je leert zelfstandig problemen op te lossen en initiatief te nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren. Regelmatig geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erasmus+ beurs

De Erasmus+ beurs is een beurs voor hbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) willen studeren of stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag. Afhankelijk van het land kan de beurs variëren van € 430,- tot € 910,- per keer.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten vaak hoger. Het retourticket zal vaak minimaal € 1.500,- kosten en een visum € 320,-. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met de eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 400,- per maand.
De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het collegegeld.

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het curriculum deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Study abroad

Tio werkt samen met verschillende partneruniversiteiten binnen en buiten Europa. Hbo-studenten kunnen, tijdens de minorfase, een semester bij een van de partneruniversiteiten studeren. Hiermee biedt Tio studenten een kans zichzelf te ontwikkelen en zich goed voor te bereiden op een internationale carrière. Natuurlijk is een buitenlandperiode ook een goede persoonlijke ervaring. Vaak woon je op een campus en studeer je in een internationale klas met verschillende nationaliteiten.

Grand international tour

Je kunt bij Tio, als je kiest voor het vierjarige hbo-traject, een jaar lang in het buitenland studeren. Dat betekent twee semesters aan twee partneruniversiteiten van Tio studeren, in plaats van één semester. Hiermee worden de internationale mogelijkheden nog verder vergroot.

Do you want to study in the USA, Scotland, Finland or Taiwan?

Internationale samenwerking

Tio heeft haar internationale netwerk de afgelopen jaren nog verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Dit heeft geleid tot een samenwerking met verscheidene partnerscholen wereldwijd. De verwachtingen voor de toekomst zijn groot, Tio blijft uitwisselingsmogelijkheden onderzoeken. Hiermee biedt Tio studenten de kans zich goed voor te bereiden op het internationale bedrijfsleven. Met een Tio-opleiding op zak ligt de wereld aan je voeten!

Selectie partnerscholen

Tio heeft haar partnerscholen geselecteerd op basis van een aantal criteria.

  • Het onderwijs ligt in het verlengde van de Tio-opleidingen.
  • De aangeboden vakken zijn aantrekkelijk en de onderwijstaal moet één van Tio’s moderne vreemde talen zijn.
  • De semesters lopen gelijk, het onderwijs is praktijkgericht en geaccrediteerd.
  • Daarnaast is de stad of omgeving van belang, net als de begeleiding die de school de student kan bieden.
  • Ook het aanbieden of regelen van huisvesting en de faciliteiten op school spelen een rol.

Kortom, universiteiten die, net als Tio, een toegevoegde waarde hebben!

Kies je minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 30 EC’s of twee minors van 15 EC’s om je te specialiseren of je kennis te verbreden. Welk vakgebied past het beste bij jou?

Digital marketing

Ontwikkel je eigen website en bedenk de ultieme onlinestrategie om jouw product of dienst te verkopen. Leer alles over SEA, SEO en content building.

Managementdevelopmentstage

Een intensieve managementstage voor excellente studenten waarbij je managementvaardigheden ontwikkelt en toepast.

Bram Kreté over de minor managementdevelopmentstage: “Ik heb niet lang getwijfeld welke minor ik zou kiezen. Door de combinatie van theorie en praktijk kun je veel ervaring opdoen. Je leert tenslotte meer in de praktijk!”

Grand international tour

Instead of a second internship, you will study two semesters abroad at one or two of Tio’s partner universities.
Alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

Marketingcommunicatie

Een mix van marketingcommunicatie en concept design & media: je leert de consument te ‘raken’ met je communicatiestrategie.

Karin over de minor marketingcommunicatie“Ik was erg gefascineerd hoe grote merken zoals bijvoorbeeld Coca-Cola zich zo sterk in de markt hebben weten te zetten. Ik wilde graag weten welke filosofie hierachter zat en heb daarom voor deze minor gekozen.”

Eventmanagement 

In deze minor leer je hoe je een event strategisch in kunt zetten ter promotie van een merk of bedrijf.

Sales

Ontwikkel je sales skills: ga aan de slag met customer relationship management, social selling en kom meer te weten over co-creatie binnen B-to-B.

Internationaal financieel management

Je analyseert de internationale, bedrijfsmatige en financiële risico’s bij bijvoorbeeld bedrijfsovernames.

Study abroad 

Enrich your language skills and international contacts by studying one semester at a partner university abroad.
Voor een aantal universiteiten geldt dat je, doordat de lesperioden niet exact op die van Tio aansluiten, een aantal lesweken bij Tio mist of mogelijk één of meer maanden studievertraging oploopt.

MinorsMinors
Digital marketing15
Managementdevelopmentstage30
Grand international tour50
Marketingcommunicatie15
Eventmanagement15
Sales15
Internationaal financieel management15
Study abroad30
Minors
Digital marketing15
Grand international tour50
Eventmanagement15
Internationaal financieel management15
Minors
Managementdevelopmentstage30
Marketingcommunicatie15
Sales15
Study abroad30

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Which minor suits you best?

Hbo in 3 jaar

Ambitieuze studenten krijgen de kans om de hbo-opleiding in slechts drie jaar af te ronden. Als je voldoende resultaat hebt behaald in het eerste gezamenlijke jaar, kun je worden toegelaten tot dit versnelde programma. Bij het volgen van de driejarige variant loop je beide stages in de zomer en heb je dus minder vakantie. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Jaar 3

Lesperiode 5

Minor

Afstuderen

Hbo in 4 jaar

Studenten die het vierjarige programma volgen hebben (met uitzondering van het eerste jaar) vakantie in de zomer en kunnen ook deelnemen aan de grand international tour. Deze tour geeft studenten de mogelijkheid om niet één maar zelfs twee semesters in het buitenland te studeren aan de partneruniversiteiten van Tio. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Vakantie

Jaar 3

Lesperiode 5

Stage 2

Vakantie

Jaar 4

Minor

Afstuderen


Starten in januari?

Ga je na het behalen van je havo- of vwo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je alsnog binnen 3,5 jaar je hbo-diploma behalen. Geen vertraging dus!

Als je in januari instroomt, dan duurt het totale hbo-traject (inclusief een verlengde inschrijving) 3,5 of 4 jaar. Je volgt de lessen dan grotendeels samen met de studenten die in september zijn gestart. Dit is mogelijk aangezien semesters binnen een studiejaar onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Je stage vindt plaats halverwege het studiejaar.


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1

Vakantie

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 3

Stage 1

Lesperiode 4

Jaar 3

Minor

Stage 2

Lesperiode 5

Jaar 4

AfstuderenWaar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. Op de vestigingen in Amsterdam en Utrecht worden de hbo-opleidingen ook in het Engels aangeboden.

Engelstalig onderwijs

Je kunt International Business Management niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels volgen aan Tio Amsterdam en Tio Utrecht.

Studiebelasting

De studiebelasting is ± 26 tot 28 contacturen en 14 tot 19 uur zelfstudie per week, afhankelijk van het 3- of 4-jarige programma. In het laatste jaar heb je, afhankelijk van de gekozen minor(s), minder contacturen en meer zelfstudie.

Verdeling onderwijstijd

Ontdek meer
Created with Sketch.
Je krijgt les in kleine klassen. Het gewogen gemiddelde is 11 studenten per les.

Wat doe je bij de hbo-opleiding International Business Management?

Business stage lopen? Ja natuurlijk in het buitenland
Business stage lopen? Ja natuurlijk in het buitenland
Projects @ International Business Management programme
Business and Marketing in the Big Apple
Het ontwikkelen van je eigen start-up
Internships for a bachelor in International Business
Boardroom praktijklokaal bij Tio
Stage bij Armin van Buuren
International Business Management: Private Banking stage
Digital marketing tijdens je hbo-opleiding
International possibilities at Tio University
International Business Management: student company Paraclick
Internship at a non-profit organisation in LA
Stage bij ABN AMRO
Business work placements all over the world