1. Home
  2. International Business Management
  3. Studieprogramma

International Business Management hbo

8 jaarCROHO-nummer 34144

Studieprogramma International Business Management

Praktijkgericht is het sleutelwoord: leren door doen dus! Zo'n 60% van de opleiding International Business Management staat in het teken van de praktijk. Het studieprogramma is opgezet in overleg met brancheverenigingen Sales Management Association en Ecommerce Foundation en experts uit de praktijk. Hierdoor sluit het aan bij de behoefte van de branche en bij de laatste trends. En via het lectoraat loopt Tio voorop op het gebied van E-business.

Vakkenpakket hbo-bachelor

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de hbo-opleiding International Business Management van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vijf onderdelen: business & entrepreneurship, financiële expertise, international management, interculturele communicatie en stage & afstuderen.
Gezien het belang van internationale ervaring volg je minimaal één onderdeel van je studie in het buitenland. Dit kan een stage, afstudeerproject of internationale uitwisseling zijn.

Business & entrepreneurship

Verkopen en productpresentaties krijg je onder de knie via rollenspelen en je leert zaken doen met andere culturen. 
In teams zet je een bedrijf op: je brainstormt over kansen in de markt, doet marktonderzoek en verkoopt je product online en offline zodat je de aandeelhouders een mooi winstbedrag kunt uitkeren. Voor je eigen, internationale bedrijf stel je een businessplan op. 

Corporate social responsibility

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een internationale setting.

Sales week

Voor de invulling van dit project  wordt nauw samengewerkt met de branchevereniging Sales Management Association (SMA). In samenwerking met SMA worden verschillende events georganiseerd tijdens de sales week. Bijvoorbeeld een gastcollege van de “Young Sales Professional of the Year, een kijkje in de keuken bij een bedrijf aangesloten bij SMA en een speeddate event met SMA leden. Een mooie kans om kennis te maken met potentiele toekomstige werkgevers.

Sales week project @ Tio University

Creative concept design

Het bedenken van een concept op het gebied van e-business en marketing. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis of product.

Student company

Samen met je medestudenten ga je een eigen onderneming opzetten. Gezamenlijk een product bedenken, marktonderzoek uitvoeren om te kijken wat de kansen zijn, een ondernemingsplan opstellen, aandelen verkopen en dan echt aan de slag!

Alles wat bij het runnen van een bedrijf komt kijken, wordt door jou en je medestudenten uitgevoerd. Allemaal vanuit een eigen kantoor op school. Van inkoop tot productie, van het bouwen van een website tot de financiële administratie, van personeelszaken tot verkoop. Uiteraard word je bij het hele project uitvoerig begeleid. Naast een begeleidend docent en een externe begeleider, krijgt jullie onderneming onder andere een accountant toegewezen. Want hoewel het in eerste instantie natuurlijk een leerproces is, gaat het tenslotte ook om echt geld.

En om de eer! De vijf beste ondernemingen van heel Tio strijden tegen elkaar in een spannende finale om de titel Beste Tio-onderneming van het jaar. De winnende onderneming gaat niet alleen met de wisselbeker aan de haal, maar mag ook deelnemen aan een internationale verkiezing!

Het ontwikkelen van je eigen start-up

Digital marketing

Kennis en toepassing van digital marketing, waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactive media.

E-commerce

Internetstrategie, CRM, e-mailings, organic search, paid advertising, usability, search engine optimization.

Export management

Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om de mogelijkheden van Nederlandse ondernemingen op buitenlandse markten concreet in kaart te kunnen brengen: contacten leggen met buitenlandse partners, benaderen van potentiële afnemers en het adviseren over hoe de organisatie rekening moet houden met de verschillende kenmerken van de buitenlandse markt.

Information management

Tijdens en na je studie zal je veel te maken krijgen met CRM, CMS en andere informatiesystemen. Vanuit informatiebehoeften kom je samen met de ICT-afdeling tot een informatievoorziening, waarbij jij als gebruiker een spil bent in de opzet en verbetering van deze systemen.

Marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan. Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. Analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van HRM, marketing en business.

Operations management

Efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen in de business branche. Ontwerp en analyse van processen, kwaliteitszorg.

Supply chain management

Import en export, vendor rating, benchmarking, inkoopprocessen, contracteren, onderhandelen.

VakkenProjecten
Corporate social responsibility2
Sales week2
Creative concept design2
Student company8
Digital marketing4
 
E-commerce4
 
Export management2
 
Information management4
 
Marketing12
 
Masterclasses0
 
Operations management2
 
Supply chain management2
 
Vakken
Corporate social responsibility2
Creative concept design2
Digital marketing4
E-commerce4
Export management2
Information management4
Marketing12
Masterclasses0
Operations management2
Supply chain management2
Projecten
Sales week2
Student company8

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Financiële expertise

Je leert onderhandelen en zit met je neus bovenop de wereldhandel. Veranderingen in de macro-economie leer je begrijpen tijdens een managementgame in een real life omgeving. Ook leg je je eigen portfolio aan met obligaties en aandelen tijdens het project Stocks & bonds. De studenten met het hoogste rendement strijden tegen elkaar in de finale. Je bezoekt beursgenoteerde bedrijven in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld banken of autofabrikanten.

Company visits

Bezoeken aan o.a. beursgenoteerde ondernemingen, banken, verzekeraars en vakbeurzen.

Finance week

In teams neem je de volledige financiële bedrijfsvoering van een grote speler onder de loep. Tijdens de finance week neem je een kijkje achter de schermen, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk financeconcept neer te zetten.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld en verkrijg je inzicht in de financiële verslaglegging.

Management game

In deze management simulation game vorm je met een groepje medestudenten het management van een (internationaal) bedrijf. Jullie zijn verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering. Een enorme uitdaging! Je voert strategisch management uit, en neemt dus beslissingen die ook in een echte onderneming aan bod komen. Zoals financiën, inkoop, marketing, PR, online en offline verkoop, HRM, uitbreidingen, verbouwingen, etcetera. Van tevoren schrijf je een businessplan met een executive summary, een SWOT-analyse, een marktanalyse, toekomstvoorspelling, leerdoelen en financiële doelen.

Financial analysis

Je leert om efficiënt financiële informatie te verzamelen, analyseren en te rapporteren. 

Stocks & bonds

Een must voor multinationals: een beursnotatie. Maar waarom en wanneer besluit een onderneming de beurs op te gaan en wat zijn daarvan de gevolgen? Na afronding van het project Stock & Bonds weet jij het antwoord op bovenstaande vragen.

In het eerste semester leggen we de fundering, alle voorbereidingen worden getroffen om in het tweede semester zelf te gaan handelen in aandelen middels een simulatiegame. Een beetje competitie mag natuurlijk niet ontbreken, de top 3 studenten met de beste resultaten kunnen een mooi geldbedrag winnen. Aandelen, obligaties, opties, futures en effecten, na dit project kent de financiële markt voor jou geen geheimen meer.

Trading in Stocks and Bonds

IBM studenten over het project Stocks and Shares

Sian Houwaart: “Het project Stocks and Shares interesseert mij ook heel erg. Ik had nog geen verstand van beleggen voordat ik deze lessen ging volgen, maar het trok altijd wel mijn aandacht in het nieuws. Aangezien je bij dit vak echt leert hoe je moet beleggen en je zelf ook aan de slag gaat met een virtuele portefeuille ga ik altijd met plezier naar de les.”

Wessel Heikens: “Het gokken met aandelen is spannend, ik vind dit heel interessant. We hebben een docent met heel veel ervaring, dat maakt het ook leuk.”

Rodney van Reijen: “Het is interessant om te zien wat er op de beurs gebeurt, hoe het werkt en hoeveel geld erin omgaat.”

Guest lecturers

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

International finance

Je leert om een strategie te formuleren voor je eigen bedrijf en bekijkt de mogelijkheden van het internationaal verkopen van je product of dienst.

Introduction to economics

Kennismaking met de basis van Algemene Economie op het gebied van micro- en macro-economie, monetaire economie en internationale economie.

Vrijstelling voor studenten met Economie in de vooropleiding.

Introduction to finance and accounting

Introductie in de bedrijfseconomie, waarbij je de belangrijkste basisbeginselen van de bedrijfseconomie leert. 

Vrijstelling voor studenten met Management & Organisatie of Bedrijfseconomie in de vooropleiding.

Management accounting & funding

Je leert meer over het managen en beheren van de cashflow van een financiële instelling.

Trading & securities

Vervolg op het vak Stocks & bonds. Trading & Securities voegt het gebruik van forex, opties, short selling en marge trading toe. De theorie is daarom gericht op deze instrumenten. Bovendien is er een American League, waar de keuze van fondsen veel uitgebreider is.

VakkenProjecten
Company visits0
Finance week2
Finance & accounting2
Management game4
Financial analysis6
Stocks & bonds8
Guest lecturers1
 
International finance4
 
Introduction to economics0
 
Introduction to finance and accounting2
 
Management accounting & funding2
 
Trading & securities2
 
Vakken
Company visits0
Finance & accounting2
Financial analysis6
Guest lecturers1
International finance4
Introduction to economics0
Introduction to finance and accounting2
Management accounting & funding2
Trading & securities2
Projecten
Finance week2
Management game4
Stocks & bonds8

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

International management

Je wordt bij Tio breed opgeleid. Dat betekent dat je naast vakkennis ook algemene kennis vergaart op het gebied van human resource management, managementvaardigheden en recht. Tijdens de internationale studiereis bezoek je een partneruniversiteit en internationale bedrijven. Je krijgt les van internationale gastdocenten en er staan lezingen en excursies op het programma.  

Advisory skills

Adviseren over de te behalen doelstellingen, ideeën en verbeterpunten aandragen, communiceren, presenteren.

International week

Een reis binnen Europa waarin je een partnerschool bezoekt, een internationale college volgt en een internationale bedrijven bezoekt. Onder het mom van ‘leren door doen’ leer je nog beter de theoretische kennis in de praktijk toe te passen. Een perfecte mix van business en pleasure.

Business - Internationale studiereis Dortmund

International advertising & media

Je leert hoe een mediacampagne voor een bepaald product in een ander land uitgezet kan worden.

International business

Internationaal strategisch beleid, analyseren van zakelijke problematiek, trends in internationale handel en financiën.

International business law

Internationaal recht, privaatrecht, publiekrecht, belastingrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht.

International human resource management

Werving, selectie, personeelsplanning, functioneringsgesprekken, loopbaanbegeleiding.

International management

Trends vertalen naar mogelijkheden, beleid en doelstellingen bepalen, intercultureel management en communicatie.

Management skills

Leiden van vergaderingen, motiveren, conflicthantering, gesprekstechnieken, managementstijlen.

Organisational behaviour

Managementproces, informatiestromen, organisatiecultuur, organisatiemodellen, besluitvormingsproces, verandermanagement.

Professional development

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Project management

Samenwerken om zakelijke deals te optimaliseren, initiatief nemen en actief deelnemen in het projectteam.

VakkenProjecten
Advisory skills2
International week2
International advertising & media2
 
International business4
 
International business law2
 
International human resource management4
 
International management2
 
Management skills4
 
Organisational behaviour4
 
Professional development3
 
Project management2
 
Vakken
Advisory skills2
International advertising & media2
International business4
International business law2
International human resource management4
International management2
Management skills4
Organisational behaviour4
Professional development3
Project management2
Projecten
International week2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Interculturele communicatie

Leren communiceren krijgt veel aandacht. Via rollenspelen oefen je je talen en leer je zakendoen met andere culturen.

Business correspondence

Schrijven van zakelijke brieven, commerciële teksten, rapportages.

Commercial skills

Acquisitie, verkooptechnieken, onderhandelen, klantentyperingen, rollenspelen, elevator pitch.

Communication

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Corporate communication

Huisstijl, imago, brochures, advertenties, perscommunicatie, DM, jaarverslagen.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

English

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

French, German, Spanish

Branchegerichte communicatie met touroperators en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Naast English is één vreemde taal verplicht. Je mag zelf kiezen welke tweede taal je kiest. Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Vakken
Business correspondence6
Commercial skills2
Communication2
Corporate communication2
Cross-cultural communication2
English6
French, German, Spanish4
Vakken
Business correspondence6
Commercial skills2
Communication2
Corporate communication2
Cross-cultural communication2
English6
French, German, Spanish4

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage & afstuderen

Tijdens de twee (internationale) stages breng je het geleerde direct in praktijk. In je afstudeeronderzoek komt alles wat je geleerd hebt samen.

Data-analysis

Business modellen toepassen, informatie verzamelen en conclusies trekken.

Final thesis

Je gaat zelfstandig of binnen een bedrijf een door jezelf gekozen onderzoek verrichten.
Afstuderen speelt een belangrijke rol binnen de hbo-opleiding. Tijdens het afstuderen ga je als professional aan het werk om je reeds verworven kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Je gaat aan de slag om de laatste competenties te ontwikkelen die je nodig hebt om straks in de beroepspraktijk aan de slag te kunnen. Afstuderen gebeurt via het succesvol uitvoeren en afronden van een afstudeeropdracht. Deze afstudeeropdracht wordt meestal uitgevoerd voor een een organisatie met een probleem. De student kan echter ook bij een van de lectoraten van Tio, of zelfstandig afstuderen. Tijdens de afstudeeropdracht voert de student praktijkgericht onderzoek uit. Dat betekent doelbewust en methodisch zoeken naar kennis en inzichten met betrekking tot problemen uit de praktijk, in de vorm van antwoorden op van tevoren gestelde vragen. 

Preparation final thesis

Het doel van van dit vak is het voorbereiden op de afstudeeropdracht door een basis leggen voor de zelfstandig uit te voeren onderzoeksopdracht en het schrijven van een afstudeervoorstel. 

Market research

Het project Marktonderzoek helpt je om je goed voor te bereiden op je afstudeeropdracht. In groepen van vier voer je een eigen branchegericht onderzoek uit. Er wordt een probleemstelling en een onderzoeksvraag geformuleerd. Samen denken jullie na over hoe je het onderzoek uit gaat voeren.

Je benadert de door jou gekozen doelgroep actief om informatie te verzamelen en conclusies te kunnen formuleren. Je schrijft een onderzoeksverslag, dat ook gepresenteerd moet worden. Een uitdagend project! Na het afronden van dit project heb je voldoende bagage om je afstudeeropdracht goed te kunnen afronden.

Research methods

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage. 

Minor

Naast de major, waarin je de vakken van het curriculum volgt, kies je één minor van 20 EC’s of twee minors van 10 EC’s om je te specialiseren of je kennis te verbreden.

Free choice

Je kunt 4 EC's volledig vrij indelen. Ga bijvoorbeeld eens op een beurs staan om Tio te promoten of kom helpen op de open dag. 

(International) Internships

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

VakkenProjecten
Data-analysis2
Final thesis30
Preparation final thesis2
Market research4
Research methods6
Minor20
Free choice4
(International) Internships40
Vakken
Data-analysis2
Preparation final thesis2
Research methods6
Free choice4
Projecten
Final thesis30
Market research4
Minor20
(International) Internships40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken zijn facultatief en dus geen verplichting.

Extra language: French / German / Spanish

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2, 4 of 5 semesters moet volgen.

Wine study

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Keuzevakken
Extra language: French / German / Spanish4
Wine study2
Keuzevakken
Extra language: French / German / Spanish4
Wine study2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Vakkenpakket hbo-ad

Hieronder staan de vakken en projecten die je volgt bij de hbo-opleiding International Business Management van Tio. Het vakkenpakket is opgedeeld in vijf onderdelen: business & entrepreneurship, financiële expertise, international management, interculturele communicatie en stage.

Business & entrepreneurship

Creative concept design

Het bedenken van een concept op het gebied van e-business en marketing. Bedenk en presenteer een onvergetelijke belevenis of product.

Sales week

Voor de invulling van dit project  wordt nauw samengewerkt met de branchevereniging Sales Management Association (SMA). In samenwerking met SMA worden verschillende events georganiseerd tijdens de sales week. Bijvoorbeeld een gastcollege van de “Young Sales Professional of the Year, een kijkje in de keuken bij een bedrijf aangesloten bij SMA en een speeddate event met SMA leden. Een mooie kans om kennis te maken met potentiele toekomstige werkgevers.

Sales week project @ Tio University

Marketing

Strategische analyses, confrontatiematrix, marketingmix, operationeel marketingplan, strategisch plan. Afnemersgedrag, marktsegmentatie, positionering, marketingmix, promotie. Analyse van trends en ontwikkelingen, concurrentieanalyse, SWOT-analyse, confrontatiematrix.

Student company

Samen met je medestudenten ga je een eigen onderneming opzetten. Gezamenlijk een product bedenken, marktonderzoek uitvoeren om te kijken wat de kansen zijn, een ondernemingsplan opstellen, aandelen verkopen en dan echt aan de slag!

Alles wat bij het runnen van een bedrijf komt kijken, wordt door jou en je medestudenten uitgevoerd. Allemaal vanuit een eigen kantoor op school. Van inkoop tot productie, van het bouwen van een website tot de financiële administratie, van personeelszaken tot verkoop. Uiteraard word je bij het hele project uitvoerig begeleid. Naast een begeleidend docent en een externe begeleider, krijgt jullie onderneming onder andere een accountant toegewezen. Want hoewel het in eerste instantie natuurlijk een leerproces is, gaat het tenslotte ook om echt geld.

En om de eer! De vijf beste ondernemingen van heel Tio strijden tegen elkaar in een spannende finale om de titel Beste Tio-onderneming van het jaar. De winnende onderneming gaat niet alleen met de wisselbeker aan de haal, maar mag ook deelnemen aan een internationale verkiezing!

Het ontwikkelen van je eigen start-up

Masterclasses

Diverse masterclasses op het gebied van HRM, marketing en business.

Operations management

Efficiëntie en effectiviteit van bedrijfsprocessen in de business branche. Ontwerp en analyse van processen, kwaliteitszorg.

Supply chain management

Import en export, vendor rating, benchmarking, inkoopprocessen, contracteren, onderhandelen.

VakkenProjecten
Creative concept design2
Sales week2
Marketing8
Student company8
Masterclasses0
 
Operations management2
 
Supply chain management2
 
Vakken
Creative concept design2
Marketing8
Masterclasses0
Operations management2
Supply chain management2
Projecten
Sales week2
Student company8

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Financiële expertise

Company visits

Bezoeken aan o.a. beursgenoteerde ondernemingen, banken, verzekeraars en vakbeurzen.

Finance week

In teams neem je de volledige financiële bedrijfsvoering van een grote speler onder de loep. Tijdens de finance week neem je een kijkje achter de schermen, volg je workshops en bind je de strijd aan met andere teams om een zo goed mogelijk financeconcept neer te zetten.

Finance & accounting

Het ambitieniveau van het vak Finance & Accounting is om studenten op een theoretische en praktische wijze de belangrijkste beginselen van de bedrijfseconomie te leren. Zo worden in hoofdlijnen de financiering en kosten van de onderneming behandeld en verkrijg je inzicht in de financiële verslaglegging.

Management game

In deze management simulation game vorm je met een groepje medestudenten het management van een (internationaal) bedrijf. Jullie zijn verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering. Een enorme uitdaging! Je voert strategisch management uit, en neemt dus beslissingen die ook in een echte onderneming aan bod komen. Zoals financiën, inkoop, marketing, PR, online en offline verkoop, HRM, uitbreidingen, verbouwingen, etcetera. Van tevoren schrijf je een businessplan met een executive summary, een SWOT-analyse, een marktanalyse, toekomstvoorspelling, leerdoelen en financiële doelen.

Financial analysis

Je leert om efficiënt financiële informatie te verzamelen, analyseren en te rapporteren. 

Stocks & bonds

Een must voor multinationals: een beursnotatie. Maar waarom en wanneer besluit een onderneming de beurs op te gaan en wat zijn daarvan de gevolgen? Na afronding van het project Stock & Bonds weet jij het antwoord op bovenstaande vragen.

In het eerste semester leggen we de fundering, alle voorbereidingen worden getroffen om in het tweede semester zelf te gaan handelen in aandelen middels een simulatiegame. Een beetje competitie mag natuurlijk niet ontbreken, de top 3 studenten met de beste resultaten kunnen een mooi geldbedrag winnen. Aandelen, obligaties, opties, futures en effecten, na dit project kent de financiële markt voor jou geen geheimen meer.

Trading in Stocks and Bonds

IBM studenten over het project Stocks and Shares

Sian Houwaart: “Het project Stocks and Shares interesseert mij ook heel erg. Ik had nog geen verstand van beleggen voordat ik deze lessen ging volgen, maar het trok altijd wel mijn aandacht in het nieuws. Aangezien je bij dit vak echt leert hoe je moet beleggen en je zelf ook aan de slag gaat met een virtuele portefeuille ga ik altijd met plezier naar de les.”

Wessel Heikens: “Het gokken met aandelen is spannend, ik vind dit heel interessant. We hebben een docent met heel veel ervaring, dat maakt het ook leuk.”

Rodney van Reijen: “Het is interessant om te zien wat er op de beurs gebeurt, hoe het werkt en hoeveel geld erin omgaat.”

Guest lecturers

Drie gastcollegedagen, workshops van experts uit de branche.

Management accounting & funding

Je leert meer over het managen en beheren van de cashflow van een financiële instelling.

VakkenProjecten
Company visits0
Finance week2
Finance & accounting2
Management game4
Financial analysis6
Stocks & bonds8
Guest lecturers1
 
Management accounting & funding2
 
Vakken
Company visits0
Finance & accounting2
Financial analysis6
Guest lecturers1
Management accounting & funding2
Projecten
Finance week2
Management game4
Stocks & bonds8

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

International management

International advertising & media

Je leert hoe een mediacampagne voor een bepaald product in een ander land uitgezet kan worden.

International business

Internationaal strategisch beleid, analyseren van zakelijke problematiek, trends in internationale handel en financiën.

International business law

Internationaal recht, privaatrecht, publiekrecht, belastingrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht.

International management

Trends vertalen naar mogelijkheden, beleid en doelstellingen bepalen, intercultureel management en communicatie.

Professional development

Beroepsoriëntatie, competentieontwikkeling, sollicitatietraining.

Vakken
International advertising & media2
International business4
International business law2
International management2
Professional development3
Vakken
International advertising & media2
International business4
International business law2
International management2
Professional development3

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Interculturele communicatie

Commercial skills

Acquisitie, verkooptechnieken, onderhandelen, klantentyperingen, rollenspelen, elevator pitch.

Communication

Presentatietechnieken, adviseren, interviewtechnieken, slechtnieuwsgesprekken, vergaderen, assertiviteit.

Cross-cultural communication

Interculturele interactie, communicatie en conflicthantering, culturele sensitiviteit. Omgaan met culturele verschillen binnen een team, culturele verschillen inzetten om het optimale resultaat te behalen.

English

Branchegerichte communicatie op managementniveau, luisteren, schrijven en lezen van maatschappelijke en werkgerelateerde teksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2 of 4 semesters moet volgen.

Vakken
Commercial skills2
Communication2
Cross-cultural communication2
English6
Vakken
Commercial skills2
Communication2
Cross-cultural communication2
English6

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Stage

Tijdens de twee (internationale) stages breng je het geleerde direct in praktijk.

Research methods

Het vak Methoden en technieken is erop gericht om de studenten stapsgewijs onderzoeksvaardigheden aan te leren. De nadruk ligt op de praktische kanten van onderzoek. Er wordt ingegaan op het onderzoeksproces in al zijn facetten, zoals het opstellen van een probleemstelling, de keuze van een onderzoeksmethode, vragenlijstconstructie, het veldwerk en de rapportage. 

(International) Internships

Kies een (internationale) stage om het geleerde in praktijk te brengen en om werkervaring op te doen. Je loopt twee stages van minimaal 13 weken.

VakkenProjecten
Research methods6
(International) Internships40
Vakken
Research methods6
Projecten
(International) Internships40

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Optioneel

Onderstaande keuzevakken zijn facultatief en dus geen verplichting.

Extra language: French / German / Spanish

Branchegerichte communicatie met zakelijke relaties en collega’s waarbij aandacht wordt besteed aan grammatica, uitspraak, presenteren, luisteren, schrijven en lezen van vakteksten.

Op basis van een behaald taalniveau wordt bepaald op welk taalniveau je wordt ingedeeld en of je de taal 2 of 4 semesters moet volgen.

Wine study

Wijnkennis, wijn-spijscombinaties, vinificatie, gastronomie en wijnproeven.

Keuzevakken
Extra language: French / German / Spanish4
Wine study2
Keuzevakken
Extra language: French / German / Spanish4
Wine study2

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

(Internationale) stages en afstuderen

Tio staat voor praktijkgericht studeren. Naast de projecten die aan bod komen tijdens je studie, zijn de beste voorbeelden hiervan je stages en afstuderen. Hierbij breng je alle opgedane kennis in de praktijk en ontwikkel je je communicatieve en onderzoeksvaardigheden. Veel studenten zien hun stage daarom als één van de leukste onderdelen van hun studie.

Waar loop jij volgend jaar stage?

Gebruik jij straks je sales skills bij een van de grote internationale spelers in de retailbranche? Of toon je liever je gevoel voor cijfers in de financiële wereld? Alles kan tijdens je stage! Bij Tio loop je twee stages van 13 weken en voer je daarnaast 20 weken een onderzoek uit, bij topbedrijven over de hele wereld. Denk aan Oxfam in Londen, IQI in Kuala Lumpur of Armada Music in Amsterdam. Zo ontdek je alle ins en outs van je vakgebied. Niet alleen goed voor je eigen ontwikkeling, maar zeker ook mooi voor op je cv!

Stageperiode

Stageplaatsen komen automatisch beschikbaar dankzij de jarenlange relatie van Tio met grote namen in de branche. Je kunt zelf ook een stageplaats aandragen. Tijdens het tweejarige Ad-programma en het driejarige bachelorprogramma volg je twee stages in de zomermaanden. Tijdens het vierjarige bachelorprogramma loop je je tweede stage tijdens het derde studiejaar. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. Veel studenten krijgen na hun afstudeerproject een baan aangeboden bij hun afstudeerbedrijf.

Begeleiding

Aan het begin van het studiejaar vertelt je studiecoach je alles over je stage. Via het Studentenweb van Tio kun je je oriënteren op honderden stageadressen. Voordat je gaat solliciteren, geef je je voorkeur op bij je studiecoach. Ieder stagebedrijf moet bovendien aantonen dat het in staat is de benodigde begeleiding te geven. Je krijgt bezoek van je studiecoach. De meeste studenten in het buitenland worden ook bezocht. Alle studenten worden telefonisch, via videobellen en per e-mail begeleid.

Goede contacten

Tio onderhoudt intensieve contacten met bedrijven en multinationals uit de branches hotellerie, event, toerisme en business. Van ID&T en The Ritz-Carlton tot ABN AMRO en van fonQ en TUI tot BMW.

Career event

Jaarlijks organiseert Tio voor alle studenten het Career Event. Hier kun je je bij de aanwezige, goed aangeschreven bedrijven oriënteren op een stageplek en volg je gastcolleges en workshops van professionals uit de branche.

Verdiensten tijdens stage

Als richtlijn voor de vergoeding die je tijdens je stage van het stagebedrijf ontvangt, hanteert Tio het bedrag van € 62,- bruto per week. Er zijn echter ook bedrijven die geen stagevergoeding bieden.

Streepje voor met buitenlandervaring

Buitenlandervaring staat goed op je cv. Je leert zelfstandig problemen op te lossen, ontmoet nieuwe mensen en verbetert je talenkennis. Je krijgt hier bij Tio daarom alle ruimte voor. Op verschillende momenten tijdens de studie kun je naar het buitenland gaan.

Internationale ervaring

Alle hbo-studenten van Tio doen ervaring op in het buitenland, via een internationale stage, afstudeerproject, studieperiode in het buitenland of internationale studiereis. Je leert zelfstandig problemen op te lossen en initiatief te nemen. Je maakt kennis met andere culturen en verbetert je talenkennis. Een stage duurt minimaal 13 weken. In het buitenland kan het voorkomen dat stages langer duren. Regelmatig geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Erasmus+ beurs

De Erasmus+ beurs is een beurs voor hbo-studenten die in het buitenland (maar wel binnen Europa) willen studeren of stage willen lopen. Of een student een beurs kan krijgen, is afhankelijk van het aan Tio beschikbaar gestelde beursbedrag. Afhankelijk van het land kan de beurs variëren van € 819,- tot € 1.875,- per keer.

Kosten buitenlandstage

Binnen Europa kun je al van zo’n € 675,- per maand rondkomen; € 375,- huisvesting en € 300,- huishoudelijke uitgaven. Het retourticket heb je soms al voor € 125,-. Buiten Europa liggen de kosten, volledig afhankelijk van de bestemming, vaak hoger. Een retourticket naar Australië zal misschien wel € 1.500,- kosten, maar veel bestemmingen zijn ook bereikbaar tegen een lagere ticketprijs. Dagelijkse kosten in niet-westerse landen zijn vaak relatief laag, terwijl dit in bijvoorbeeld Amerika vergelijkbaar of hoger ligt dan in Nederland. Ook een visum kan kosten met zich meebrengen. Bovengenoemde bedragen zijn indicatief. Wie studiefinanciering ontvangt, komt tijdens de buitenlandstage in aanmerking voor een vergoeding voor het stopzetten van het studentenreisproduct. Dit reisvoordeel kan met de eventuele Erasmusbeurs oplopen tot meer dan € 650,- per maand.
De kosten voor de buitenlandstage zijn niet opgenomen in het collegegeld.

Excursies

Jaarlijks kun je zowel binnen als buiten het studieprogramma deelnemen aan verschillende studiereizen, internationale excursies en de excursies van studentenvereniging Cognatio, zoals een wintersportreis.

Study abroad

Tio werkt samen met verschillende partneruniversiteiten over de hele wereld, van Parijs tot New York en van Barcelona tot Dubai of Tokyo. Als hbo-student kun je aan een van de partneruniversiteiten studeren. 
Hiermee biedt Tio haar studenten een kans zichzelf te ontwikkelen en zich goed voor te bereiden op een internationale carrière. Natuurlijk is een buitenlandperiode ook een goede persoonlijke ervaring. Vaak woon je op een campus en studeer je in een internationale klas met verschillende nationaliteiten.

Wil jij in het buitenland studeren?

Are you ready for an international career?
Are you ready for an international career?
Study abroad in Dubai
Reasons why you should experience a semester abroad
Studying in Paris
Endless possibilities for studying abroad
Studying abroad in Helsinki
Minor study abroad at Tio University
Paris - a beautiful city to study in

Doordat de lesperioden niet bij alle universiteiten exact op die van Tio aansluiten, kan het voorkomen dat je een aantal lesweken bij Tio mist of een of meer maanden studievertraging oploopt.

Grand international tour

Als je het vierjarige hbo-programma volgt, kun je kiezen voor de Grand international tour. Dan ruil je je tweedejaarsstage in voor een extra semester studeren in het buitenland en studeer je een jaar aan twee verschillende partneruniversiteiten van Tio.

Internationale samenwerking

Tio heeft haar internationale netwerk de afgelopen jaren nog verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Dit heeft geleid tot een samenwerking met verscheidene partnerscholen wereldwijd. De verwachtingen voor de toekomst zijn groot, Tio blijft uitwisselingsmogelijkheden onderzoeken. Hiermee biedt Tio studenten de kans zich goed voor te bereiden op het internationale bedrijfsleven. Met een Tio-opleiding op zak ligt de wereld aan je voeten!

Selectie partnerscholen

Tio heeft haar partnerscholen geselecteerd op basis van een aantal criteria.

  • Het onderwijs ligt in het verlengde van de Tio-opleidingen.
  • De aangeboden vakken zijn aantrekkelijk en de onderwijstaal moet één van Tio’s moderne vreemde talen zijn.
  • De semesters lopen gelijk, het onderwijs is praktijkgericht en geaccrediteerd.
  • Daarnaast is de stad of omgeving van belang, net als de begeleiding die de school de student kan bieden.
  • Ook het aanbieden of regelen van huisvesting en de faciliteiten op school spelen een rol.

Kortom, universiteiten die, net als Tio, een toegevoegde waarde hebben!

Lijst met partnerscholen

Kies je minor

Naast de major, waarin je de vakken van het studieprogramma volgt, kies je één minor van 20 EC’s of twee minors van 10 EC’s om je kennis te verbreden. Welk vakgebied past het beste bij jou?

Digital marketing

Ontwikkel je eigen website en bedenk de ultieme onlinestrategie om jouw product of dienst te verkopen. Leer alles over SEA, SEO en content building.

Marketingcommunicatie

Een mix van marketingcommunicatie en concept design & media: je leert de consument te ‘raken’ met je communicatiestrategie.

Karin over de minor marketingcommunicatie“Ik was erg gefascineerd hoe grote merken zoals bijvoorbeeld Coca-Cola zich zo sterk in de markt hebben weten te zetten. Ik wilde graag weten welke filosofie hierachter zat en heb daarom voor deze minor gekozen.”

Minor Marketing Communication @ Tio University

Eventmanagement 

In deze minor leer je hoe een event strategisch in kunt zetten ter promotie van een merk of bedrijf.

Event Management Minor @ Tio University

Minor stage

Wil je nog meer praktijkervaring opdoen, je kennis van de branche vergroten en je cv een boost geven? Loop dan een extra stage bij een door jou gekozen bedrijf.

Practical Internship Minor @ Tio University

Grand international tour

Instead of a second internship, you will study two semesters abroad at two of Tio’s partner universities.
Alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

Praktijkminor

Breng wat je hebt geleerd tijdens je opleiding direct in de praktijk door onderzoek uit te voeren bij een organisatie.

International business

You will acquire knowledge of international marketing, business English and international management to be able to advise a global player.

Lisanne over de minor international business“Ik wilde graag een uitdagende minor volgen. Ik houd erg van out of the box denken en ik wil graag gepusht worden om een goed resultaat te behalen. De minor International Business leek me daarom een goede keuze!”

Minor International Business @ Tio University

Research

Denk je erover om na je hbo-opleiding nog een (universitaire) master te gaan volgen? Dan is dit voor jou een interessante minor. Je bereidt je met deze minor optimaal voor op een academische master en leert meer over het doen van onderzoek.
Tijdens de minor Research krijg je vakken als academisch schrijven en research skills. Je gaat je verder verdiepen in verschillende statistische analyses en leert meer over het conceptualiseren van kwalitatief onderzoek. Vaardigheden die je goed kunt gebruiken tijdens het afstuderen en die je vaak nodig hebt om een universitaire masteropleiding te volgen.

Research Minor @ Tio University

International financial management 

You will analyse the international, business and financial risks of corporate acquisitions.

Minor Financial Management @ Tio

Sales

Ontwikkel je sales skills: ga aan de slag met customer relationship management, social selling en kom meer te weten over co-creatie binnen B-to-B.

Sales minor at Tio

Managementdevelopmentstage

Een intensieve managementstage voor excellente studenten waarbij je managementvaardigheden ontwikkelt en toepast.
Indien je deze minor in het driejarige traject volgt, duurt je studie ongeveer twee maanden langer.

Bram Kreté over de minor managementdevelopmentstage: “Ik heb niet lang getwijfeld welke minor ik zou kiezen. Door de combinatie van theorie en praktijk kun je veel ervaring opdoen. Je leert tenslotte meer in de praktijk!”

Study abroad

Enrich your language skills and international contacts by studying one semester at a partner university abroad.
Bij een aantal universiteiten sluiten de lesperioden niet exact aan op die van Tio. Daardoor mis je mogelijk een  aantal lesweken bij Tio of loop je één of meer maanden studievertraging op. Het volgen van twee semesters  aan een van Tio’s partneruniversiteiten is alleen mogelijk in het vierjarige studietraject.

MinorsMinors
Digital marketing10
Marketingcommunicatie10
Eventmanagement10
Minor stage20
Grand international tour (in English)40
Praktijkminor10
International business (in English)20
Research10
International financial management (in English)10
Sales10
Management-developmentstage20
Study abroad (in English)20
Minors
Digital marketing10
Eventmanagement10
Grand international tour (in English)40
International business (in English)20
International financial management (in English)10
Management-developmentstage20
Minors
Marketingcommunicatie10
Minor stage20
Praktijkminor10
Research10
Sales10
Study abroad (in English)20

* EC staat voor European Credit. Eén EC staat gelijk aan 28 uur studiebelasting. Onder voorbehoud van wijzigingen.

Welke minor(en) kies jij?

Which minor suits you best?
Which minor suits you best?
Minor Marketing Communication @ Tio University
Reasons why you should experience a semester abroad
Practical Internship Minor @ Tio University
Research Minor @ Tio University
Minor International Business @ Tio University
Sales minor at Tio
Management Internship @ The Grand Hotel Amsterdam
Minor Entrepreneurship @ Tio University
Minor Stocks & Bonds @ Tio
Minor Financial Management @ Tio

Hbo-bachelor in 3 of 4 jaar

Hbo in 3 jaar

Ambitieuze studenten krijgen de kans om de hbo-opleiding in slechts drie jaar af te ronden. Als je voldoende resultaat hebt behaald in het eerste gezamenlijke jaar, kun je worden toegelaten tot dit versnelde programma. Bij het volgen van de driejarige variant loop je beide stages in de zomer en heb je dus minder vakantie. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende Bachelortitel voeren.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Jaar 3

Lesperiode 5

Minor

Afstuderen

Hbo in 4 jaar

Studenten die het vierjarige programma volgen hebben (met uitzondering van het eerste jaar) vakantie in de zomer en kunnen ook deelnemen aan de grand international tour. Deze tour geeft studenten de mogelijkheid om niet één maar zelfs twee semesters in het buitenland te studeren aan de partneruniversiteiten van Tio. Na afronding van de opleiding mag je de internationaal erkende Bachelortitel voeren.


september-december

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Vakantie

Jaar 3

Lesperiode 5

Stage 2

Vakantie

Jaar 4

Minor

Afstuderen


Hbo-ad in 2 jaar

Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding, waarbij je na afronding meteen aan de slag kunt in het werkveld. De opleiding biedt vakkennis en vaardigheden die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

De Associate degree opleidingen zijn in samenwerking met het bedrijfsleven opgezet, vanuit de speciale wens aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo4 en hbo-bachelor. Ideaal voor mbo-studenten die willen doorstromen naar hbo en versneld willen studeren.


september-januari

januari-mei

juni-augustus

Jaar 1

Lesperiode 1

Lesperiode 2

Stage 1

Jaar 2

Lesperiode 3

Lesperiode 4

Stage 2

Starten in januari?

Ga je na het behalen van je havo- of vwo-diploma een half jaar backpacken of heb je bijvoorbeeld een verkeerde keuze gemaakt in je vervolgopleiding? Dan kun je bij Tio starten in januari en kun je binnen 3,5 of 4,5 jaar je hbo-bachelordiploma behalen of in 2,5 jaar je Associate degree diploma.

Als je in januari instroomt, dan duurt het totale hbo-traject een half jaar langer. Je stage vindt plaats halverwege het studiejaar.

Hbo-bachelor in 3,5 jaar


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1A
15 EC

Vakantie

Lesperiode 2
30 EC

Jaar 2

Lesperiode 1B
15 EC

Stage 1
20 EC

Lesperiode 3
30 EC

Jaar 3

Lesperiode 4
30 EC

Stage 2
20 EC

Lesperiode 5
30 EC

Jaar 4

Minor
20 EC

Afstuderen
30 EC


Hbo-bachelor in 4,5 jaar


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1A
15 EC

Vakantie

Lesperiode 2
30 EC

Jaar 2

Lesperiode 1B
15 EC

Stage 1
20 EC

Lesperiode 3
20 EC

Jaar 3

Lesperiode 4
20 EC

Stage 2
20 EC

Lesperiode 5
30 EC

Jaar 4

Lesperiode 6
20 EC

Vakantie

Minor
20 EC

Jaar 5

Afstuderen
30 ECHbo Associate degree in 2,5 jaar


januari-mei

juni-augustus

september- januari

Jaar 1

Lesperiode 1A

Vakantie

Lesperiode 2

Jaar 2

Lesperiode 1B

Stage 1

Lesperiode 3

Jaar 3

Lesperiode 4

Stage 2


Waar kan ik studeren?

Hogeschool Tio heeft vestigingen in:

Alle hbo- en mbo-opleidingen worden aangeboden op alle vestigingen. 

Engelstalig onderwijs

Je kunt International Business Management niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels volgen aan alle Tio-vestigingen

Ontdek meer
Angela Bacharidis | Voorzitter Cognatio
“Voor je het weet is je studententijd voorbij! Dus geniet van vandaag, werk hard voor morgen en maak Cognatio-vrienden voor altijd!”
Angela Bacharidis | Voorzitter Cognatio

Studiebelasting

De studiebelasting is ± 24 tot 26 contacturen en 16 tot 21 uur zelfstudie per week, afhankelijk van het 3- of 4-jarige programma. In het laatste jaar heb je, afhankelijk van de gekozen minor(s), minder contacturen en meer zelfstudie.

Verdeling onderwijstijd

Verdeling onderwijstijd International Business Management @ Hogeschool Tio

Ontdek meer
Created with Sketch.
Je krijgt les in kleine klassen. Het gewogen gemiddelde is 10 studenten per les.

Wat doe je bij de hbo-opleiding International Business Management?

Project during the study International Business Management!
Project during the study International Business Management!
Business stage lopen? Ja natuurlijk in het buitenland
Internship in London at ManpowerGroup
Internships at International Business Management at Tio!
Business internship in New York City
Business and Marketing in the Big Apple
Het ontwikkelen van je eigen start-up
Sales week project @ Tio University
Boardroom praktijklokaal bij Tio
Stage bij Armin van Buuren
Paris - a beautiful city to study in
Marketing & Sales internship in London
Students start their own company
Trading in Stocks and Bonds
International Business Management: Private Banking stage
Digital marketing tijdens je hbo-opleiding
How to participate in a minor study abroad at Tio University?
Final Thesis about customer satisfaction in the USA
International Business Management: student company Paraclick
Internship in Germany
Internship at a non-profit organisation in LA
Stage bij ABN AMRO
Workshops @ Vesting Finance
Deze Tio-opleiding scoort een 4,3 uit 5 op basis van 16 beoordelingen.