1. Home
  2. Nieuws
  3. Hostess

Hostess in Bulgarije

Emy Derksen zit in het tweede jaar van de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management. In het eerste jaar liep ze 2,5 maand stage als reisleidster in Bul­garije bij reisorganisatie X-Travel/TraXs. Benieuwd hoe het was?

Wist je altijd al dat je een toeristische opleiding wilde volgen?

“Nee, ik had geen idee welke richting ik op wilde. Ik ben naar open dagen van verschillende scholen en oplei­dingen geweest. Toen ik bij de Hogeschool Tio kwam, voelde ik me daar direct thuis. Qua richting twijfelde ik tussen de hotellerie en toerisme. Maar ik kwam er snel achter dat toerisme toch meer bij me past. Ik wil mijn horizon letterlijk en figuurlijk verbreden.”

Hoe heb je je voorbereid op je stage?

“Natuurlijk word je al tijdens de lessen voorbereid op de praktijk. En voor vertrek heb ik nog een week een training gevolgd, die me goed heeft voorbereid op wat ik kon verwachten. Natuurlijk zijn de situaties ter plekke vaak anders dan uit de boeken, maar toch heb ik heel veel aan die training gehad. Vooral ook hoe je het beste met mensen om kunt gaan in moeilijke situaties.”

Wat vond je het leukste van je stage?

“Ik liep stage in SunnyBeach, echt een feestbestemming voor Nederlandse jongeren. Het leuke is dat mensen van begin tot het eind echt vakantie vieren en dus heel vrolijk zijn. Als mensen vertrekken met een lach op hun gezicht en tegen je zeggen dat jij er mede aan hebt bijgedra­gen dat hun vakantie geslaagd was, dan geeft dat echt voldoening.”

Wat was minder leuk?

“Ter plekke oplossingen vinden als mensen een klacht hebben, vond ik soms wel lastig. Gelukkig werd ik daarin wel goed begeleid. Ik heb daar echt veel van geleerd. En als je dan in een volgende situatie wel zelf een oplossing vind, is dat zo gaaf!”

Hoe zou je je stage algemeen beschrijven?

“Als een ervaring die me echt veranderd heeft. Ik heb zo enorm veel geleerd tijdens mijn stage. Ik ben echt een stuk zelfstandiger geworden. Het is ook zo leuk om dingen die je op school leert echt in praktijk te brengen. Ik had het niet willen missen!”

Weet je al wat je volgende stage zal worden?

“Nog niet. Ik denk erover om dit keer in Nederland te blijven en op het reisbureau te gaan werken. Dat is niet wat ik in de toekomst zou willen gaan doen, maar het lijkt me wel heel interessant om ook het reizen achter de schermen te ervaren. Wat ik precies na mijn opleiding wil gaan doen, weet ik ook nog niet. Ik zie wel wat er op mijn pad komt!”

Video: Hostess-stage

Lees meer over: host(ess), reisleider, toerisme