1. Home
  2. Nieuws
  3. Hybride onderwijs bij Tio: op de vestiging én online

Hybride onderwijs bij Tio: op de vestiging én online

Géén studentenprotesten bij Hogeschool Tio; daar is het fysieke onderwijs vanaf september namelijk weer hervat. Waar veel hogescholen alleen online lessen verzorgen, biedt Tio het onderwijs volledig fysiek én online aan – en helemaal coronaproof. Voor de beste hogeschool van Nederland (Keuzegids Hbo 2021) is dit geen enkel probleem. Met anderhalve meter afstand en andere voorzorgsmaatregelen is het op de vestigingen een tikkeltje anders dan anders, maar dat maakt de studenten niets uit: ze zijn blij om weer terug te zijn.

Fysiek onderwijs is hervat

Alle vestigingen van Tio zijn al vanaf de eerste dag van het nieuwe studiejaar helemaal ingesteld op het anderhalvemeter-onderwijs. Studenten krijgen bijvoorbeeld les in kleine groepen op voldoende afstand van elkaar. Daarnaast zijn er looproutes uitgestippeld, staan er overal desinfectiepalen, mogen er minder studenten in de aula én draagt iedereen sinds 1 september een mondkapje wanneer hij of zij zich verplaatst. Bovendien kan gebruik worden gemaakt van alternatieve locaties om het aantal studenten op één locatie te beperken.

Online les volgen blijft mogelijk

Niet alleen zijn de fysieke lessen op Tio volledig hervat; het onderwijs is bovendien volledig hybride. Op Tio is het onderwijs namelijk zó ingericht dat studenten zelf kunnen kiezen of ze de lessen op school of online vanuit huis willen volgen. Martijn Naberman, vestigingsmanager van Tio Amsterdam, legt uit: “Inmiddels bieden we alle lessen, naast fysiek op de vestiging, structureel óók online aan. Dat is het beste van twee werelden dus. Zo kun je als student, bijvoorbeeld bij ziekte, ook vanuit huis deelnemen aan de les. Hoe handig is dat?! Op die manier hoeven studenten op Tio niets te missen.”

#ikwilnaarschool

Op Tio zijn de studenten vooral blij dat ze alle lessen weer op school mogen volgen. Dit in tegenstelling tot veel andere studenten die hun lessen nog altijd grotendeels of zelfs volledig online moeten volgen. Op het Museumplein in Amsterdam vond onlangs een studentenprotest plaats waarbij studenten uit heel Nederland, na maanden van thuisonderwijs, aandacht vroegen voor meer fysiek onderwijs. De demonstratie had een bijbehorende hashtag: #ikwilnaarschool. Veel studenten volgen als gevolg van de landelijke coronamaatregelen al vanaf maart dit jaar online les.

Kleinschalig en persoonlijk onderwijs

Dat Tio in tegenstelling tot veel andere hogescholen alle lessen weer fysiek aan kan bieden, conform alle richtlijnen, is mogelijk dankzij de kleinschaligheid van de hogeschool. Bovendien kan er vanwege het persoonlijke en ondernemende karakter van Tio, die door de Keuzegids Hbo 2021 werd verkozen tot beste kleine hogeschool, snel geschakeld en ingesprongen worden op veranderende maatregelen. Zo volgden Tio-studenten al vanaf dag één dat de scholen gesloten werden het onderwijs online, kregen ze meerdere opties om hun studie zonder vertraging af te ronden en konden ook stages, soms in andere vorm, gewoon doorgaan.

"Prijswinnende hogeschool heeft weinig last van corona"