1. Home
  2. Nieuws
  3. inkoper touroperator

Inkoper bij Touroperator

Gemiddeld is hij 150 dagen per jaar in het buitenland. Om hotels en appartementen in te kopen voor TUI Reizen. Toen hij begon, was hij de jongste inkoper van de Enschedese touroperator.

Als inkoper reis ik over de hele wereld

Marc reist de hele wereld rond. "Ik ben verantwoordelijk voor het stedenprogramma van TUI en bezoek hoteliers in Moskou en St. Petersburg, maar ook in Los Angeles en San Francisco." Marc onderhandelt over de prijzen, sluit contracten af en zorgt voor goede hotelbeschrijvingen en foto’s in de brochures. "Elke inkoper heeft zijn eigen specialisatie en gebied. Zo kan hij ‘zijn’ markt goed analyseren en inspelen op bewegingen in die markt." Marc geeft een voorbeeld: ‘Londen was altijd de meest gevraagde stad in Europa. Nu het Engelse pond in waarde stijgt, wordt een verblijf daar duurder. Je ziet dat mensen naar andere bestemmingen kijken. Zo’n marktverschuiving nemen we mee in de onderhandelingen met de Londense hoteliers. We proberen een lagere hotelprijs te bedingen om toch mensen naar Londen te trekken."

Praktijkgericht Tio-opleiding

Marc vindt zijn Tio-opleiding Internationaal Toeristisch Management een goede basis voor een carrière in de reisindustrie. ‘Het is een interessante opleiding. In vrij korte tijd krijg je een goed beeld van het toerisme. Je leert de reiswereld goed kennen. Het is een praktijkgerichte opleiding, ik heb daar nog dagelijks profijt van.’ Voor zijn stage kwam Marc bij TUI Reizen terecht. Hij werkte er op de reserveringsafdeling. "Al tijdens mijn stage solliciteerde ik voor de functie van inkoper en ben aangenomen."

Onderhandelingen is als een spel

Een goede relatie met de hotelier is belangrijk. "De kunst is om een goede sfeer te creëren. Of ik nu praat met de salesmanager van Le Meridien of met de eigenaar van een familiehotel in Oostenrijk. Dat maakt niet uit. Onderhandelingen is als een spel. Een klont boter smelt niet in een koude pan, zal ik maar zeggen. Je moet er een vuurtje onderhouden." Alhoewel Marc enthousiast is over zijn werk, is het niet alleen feest en plezier in het buitenland. "Ik kom beslist in mooie steden maar ik ben wel aan het werk. Aankomende inkopers moeten zich dat wel realiseren."

Lees meer over: alumni, toerisme