1. Home
  2. Nieuws
  3. Internationale Uitwisseling: Celine in Helsinki

Internationale Uitwisseling: Celine in Helsinki

Celine Lagarde, hbo-studente aan Hogeschool Tio, heeft gekozen voor de minor Internationale Uitwisseling. “Ik grijp elke kans aan om naar het buitenland te gaan en met deze minor kan dat perfect! Het vooruitzicht om voor vijf maanden in een ander land te wonen, daar een semester te studeren, een nieuwe cultuur te leren kennen en internationale vriendschappen te sluiten, klonk me als muziek in de oren. De keuze voor een minor was daarom snel gemaakt.”

Celine: “Ik heb gekozen voor de Arcada University of Applied Sciences in Helsinki omdat de semesters hier gelijk lopen met Tio. Op deze manier loop ik geen studievertraging op. Daarnaast heeft Finland één van de beste onderwijssystemen in de wereld en vind ik Scandinavië een interessant deel van Europa. Op Arcada volg ik vakken die ik anders op Tio ook zou volgen. Als je hier de vakken haalt, dan heb je de minor gehaald en ben je zonder twijfel een ervaring rijker!”

Kleine klassen

Celine: “Ik studeer aan Tio Internationaal Toeristisch Management, maar de vakken die ik bij Arcada heb gevolgd zijn meer international business georiënteerd. Ik heb dus veel theorie bijgeleerd op het gebied van business. In Helsinki heb ik veel geleerd over de Scandinavische cultuur en heb ik ook gemerkt dat het hier toch aardig koud kan worden, soms wel tot min 25 graden. Ook word je van vijf maanden op jezelf wonen erg zelfstandig.” Celine ziet zowel overeenkomsten als verschillen tussen studeren aan Tio en studeren aan Arcada. “Ten eerste is Tio een particuliere school en Arcada is dit niet. Dit betekent dat je bij Arcada meer zelfstudie hebt. Daarnaast heb je tijdens een semester minder vakken waardoor het makkelijker is om je te concentreren op één vak. De grootste overeenkomst met Tio zijn de kleine klassen. Je kunt hier daarom ook makkelijk vragen stellen tijdens de lessen.”

Internationaal netwerk

Het leukste aan de minor Internationale uitwisseling vindt Celine de nieuwe omgeving. Celine: “Je hebt een nieuwe school, een nieuwe woning, nieuwe klasgenoten en nieuwe vrienden. Deze vrienden zijn afkomstig uit de hele wereld zoals Ghana, Oostenrijk, Rusland, Italië en Amerika. Ik vind dit geweldig, omdat elk land haar eigen cultuur en haar eigen normen en waarden heeft. Dit leidt tot leuke discussies en je komt zo veel te weten over een land. Daarnaast heb ik tijdens mijn minor redelijk wat vrije tijd en heb ik samen met medestudenten door Scandinavië gereisd. We hebben Rusland bezocht en hebben Estland en Letland ook maar meteen meegenomen. Een geweldige ervaring!”

Goed voor je cv

Celine vindt haar gekozen minor een aanrader. Celine: “Je leert veel tijdens deze minor, je doet geweldige ervaringen op en je sluit vriendschappen voor het leven. Ook staat een semester in het buitenland goed op je cv en je ziet gelijk een ander stuk van de wereld. Doen dus!” Naar het buitenland gaan bevalt Celine wel. “Ik ga eerst mijn opleiding aan Tio afronden en ik wil in de toekomst werken in een internationale omgeving waardoor ik zoveel mogelijk van de wereld kan zien.“

Volg Celine op LinkedIn.

Lees meer over: internationaal, minor, study abroad