1. Home
  2. Nieuws
  3. Keeper Jong PSV combineert voetbalcarrière met Tio-opleiding

Keeper Jong PSV combineert voetbalcarrière met Tio-opleiding

Tyrick Bodak – zeg maar Ty - is 20 jaar, en is keeper voor Jong PSV, én het nationale elftal van Curaçao. Ty is ook Tio-student: hij is bezig met zijn tweede jaar van de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement.  

Wat trok je aan in Tio?  

Omdat ik elke dag train, vooral ’s ochtends, was ik op zoek naar een school die daarin meedenkt. Wat me aantrok in Tio waren de kleine klassen en de betrokkenheid, zoals het nu ook echt is. En de lesstof natuurlijk, omdat het vanuit ervaring komt, direct uit het bedrijfsleven. Zo heb je direct al een inkijk in het echte werk waar je uiteindelijk naartoe wil. 

Studiecoach 

Debbie, mijn studiecoach, dacht vanaf moment één met me mee. Er was al meteen goede communicatie en een klik, waardoor we makkelijk kunnen samenwerken. We hebben elke maand één of twee gesprekken, dan evalueren we hoe het gegaan is en hoe we het de komende tijd gaan doen. Ik kan wel zeggen dat het een goede band is. Debbie denkt mee over de planning en over wat we voor elkaar kunnen betekenen. 

Maatwerk bij Tio 

Afgelopen december mocht ik met PSV mee op trainingskamp, maar dat viel in de tentamenweek. Toen heb ik mijn studiecoach gevraagd hoe we dat konden regelen. Dat was geen probleem zei ze: je hebt de status van topsporter, dus we vragen de examencommissie of je de tentamens kunt doen wanneer je terug bent. Zo kon ik toch met voetbal bezig zijn, en met school toen ik weer terug was.  

Motivatie 

Uiteindelijk moet ik zelf naar school komen, en laten zien dat het het waard is. En dat is het ook voor mij: ik heb al sinds de middelbare school het idee om een eigen bed & breakfast te openen. Daar sluit de opleiding precies op aan. Dan gaat het ook makkelijker, omdat je het leuk vindt en er ook echt iets mee wil doen.  

Unieke combinatie: topsport en Hotel- en Eventmanagement 

Voetbal is nu prioriteit. Na mijn carrière wil ik, met de diploma’s die ik heb gehaald, de horeca in. Mijn moeder werkte in de horeca en een vriend van ons is manager. Door de verhalen die ik van hen hoorde bedacht ik dat ik dat het liefste wil combineren. Mijn vader en twee broers zijn honkballers, een andere broer is atleet. Sport zit echt in de familie, en dan heb je mijn moeder die voor ons allemaal zorgt. Zo hangt alles samen. En dat ga ik dus uiteindelijk combineren! 

De toekomst 

Er zijn verschillende droomclubs waar ik ooit naartoe zou willen, AC Milan, Atletico Madrid… Maar op korte termijn ben ik vooral bezig met zoveel mogelijk leren, en me zo goed mogelijk ontwikkelen. Ik ben keeper, en ik wil bij een club spelen waar ik elke week kan laten zien wat ik kan. Op dit moment ben ik meer met voetbal bezig, en met de opleiding voor later, voor ‘de toekomst-toekomst’. 

Tips voor andere studenten met topsportstatus of behoefte aan maatwerk 

Communiceer goed. En wacht niet te lang met afspraken maken, ook zodra er iets verandert. Doe ook je best. Ga niet onderuitgezakt in de les zitten omdat je moe bent. Dit is het beste wat je kunt doen: dezelfde effort laten zien op school als op het veld. Als de docenten dat zien, dan willen ze ook meer voor je doen. 

We hebben Tyrick gevraagd hoe hij zijn hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Uitstekend
  • Hoe beoordeel je Tio? Goed

Beeld van © PSV MEDIA

Lees meer over: maatwerk, ratings, topsport