Dankzij de kleinschaligheid en intensieve begeleiding kan Tio aan studenten een programma op maat aanbieden.
Tio biedt persoonlijk onderwijs op maat. Hierdoor krijgen studenten de kans te excelleren. De docenten stimuleren studenten om het beste in zichzelf naar boven te halen, ook als ze bijvoorbeeld dyslexie hebben, ondernemer zijn of een topsportprogramma volgen.
Studenten aan het woord
Maatwerk
Studeren met een ondersteuningsbehoefte
Heb je behoefte aan ondersteuning (bijvoorbeeld bij dyslexie, dyscalculie, lichamelijke beperking of een chronische ziekte) tijdens je studie? Meld dit dan bij je aanmelding en overleg samen met je studiecoach welke voorzieningen Tio jou kan bieden. Onze begeleiding aan studenten met een ondersteuningsbehoefte wordt uitstekend gewaardeerd volgens het onderzoek Studeren met een ondersteuningsbehoefte.
Specialist in ondersteuning
Binnen Tio zijn het de studiecoaches die gespecialiseerd zijn in de advisering, ondersteuning en begeleiding van studenten met een ondersteuningsbehoefte. Zij volgen hiervoor extern en intern trainingen.
Kennismakingsgesprek
Nadat de student zich kenbaar heeft gemaakt voert de studiecoach een informatie-/intakegesprek met de student. Tijdens het gesprek worden de beperking(en) in kaart gebracht en wordt de student geïnformeerd over de voorzieningen. Samen wordt vastgesteld welke voorzieningen nodig zijn. De studiecoach verzorgt de afstemming binnen Tio, o.a. met de vestigingsmanager en de examencommissie. Twee keer per jaar vindt er een evaluatiegesprek plaats met de student.Wat is een ondersteuningsbehoefte?
Er is sprake van een ondersteuningsbehoefte als er vanwege een langdurige of blijvende, lichamelijke of psychische aandoening één of meerdere zichtbare of onzichtbare functiebeperkingen aanwezig zijn.
De volgende beperkingen worden onderscheiden:
- visuele beperkingen (bijv. vanwege slechtziendheid, kokerblik)
- auditieve beperkingen (bijv. vanwege slechthorendheid, doofheid)
- motorische beperkingen (bijv. vanwege dwarslaesie, posttraumatische dystrofie, RSI)
- psychische beperkingen (bijv. vanwege angststoornis, depressie, eetproblemen)
- beperkingen als gevolg van een hersenfunctiestoornis (bijv. dyslexie, dyscalculie)
- beperkingen als gevolg van een chronische ziekte (bijv. reuma, suikerziekte, kanker, ziekte van Crohn, astma, CVS)
Een functiebeperking wordt erkend op basis van een verklaring (of een andere vorm van bewijsmateriaal) van een daartoe geëigende professional.
Studenten met een functiebeperking kunnen beperkingen ervaren in het uitoefenen van activiteiten. Bijvoorbeeld, concentreren, zien, horen, spreken, lezen, schrijven, sociale vaardigheden, samenwerken, plannen en organiseren, etc.
De aard en ernst van deze beperkingen kunnen van invloed zijn op het lichamelijk en psychisch welbevinden van de student en op de studieloopbaan.
Ranglijst functiebeperkingen
Tio is in staat studenten met een ondersteuningsbehoefte goed te begeleiden. In de ranglijst 'studeren met een functiebeperking' stond Tio jarenlang op nummer 1: “Zeer positief scoort weer de particuliere school Tio; hier wordt elk thema significant bovengemiddeld beoordeeld”, meldt het onderzoeksrapport. Hogeschool Tio steekt er met kop en schouders bovenuit en heeft het hoogste totaalonderdeel van alle Hogescholen in Nederland.
Deze ranglijst is gebaseerd op de oordelen van studenten met een functiebeperking over de wijze waarop zij worden opgevangen, begeleid en gefaciliteerd door hun opleiding. De oordelen zijn afkomstig uit een aparte module binnen de Nationale Studenten Enquête (NSE), een grootschalig landelijk onderzoek onder studenten bij alle universiteiten en hogescholen. Het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) onderzocht in hoeverre hogescholen begeleiding bieden aan studenten met een functiebeperking, zoals dyslexie en dyscalculie.Compensatie / toeslag bij studeren met een functiebeperking
Studenten met een functiebeperking kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op extra financiële voorzieningen:
- Behaal je in het nieuwe leenstel je diploma binnen 10 jaar, dan wordt (een deel van) je lening kwijtgescholden. Het gaat om zo'n € 1.200,-.
- Mocht je onverhoopt vertraging oplopen door je functiebeperking, dan kun je mogelijk bij DUO verlenging aanvragen van het studentenreisproduct, de (aanvullende) beurs of de diplomatermijn (is standaard 10 jaar).
- Je kunt bij de gemeente waar je staat ingeschreven een aanvraag doen voor individuele studietoeslag. De hoogte van de toeslag hangt af van de gemeente. Check de voorwaarden bij je gemeente.
Excellentie en uitdaging
Uitdaging voor hbo-studenten
Naast het versnelde driejarige programma, kun je er ook voor kiezen om je opleiding volledig in het Engels volgen. Of onderscheid jezelf door extra mogelijkheden aan te grijpen: pak de leiding bij projecten, loop stage in het buitenland of doe bestuurservaring op bij Tio’s studentenvereniging. Rond jij je studie met een uitstekend resultaat af? Dan is de vermelding ‘cum laude’ voor jou.
Uitdaging voor mbo-studenten
Naast het versnelde eenjarige mbo4-programma, kun je er bij de opleiding Commercieel Business Management ook voor kiezen om je opleiding tweetalig te volgen: in het Nederlands en in het Engels. Of onderscheid jezelf door extra mogelijkheden aan te grijpen: neem de leiding bij projecten of loop stage in het buitenland. Rond jij je studie met een uitstekend resultaat af? Dan is de vermelding ‘cum laude’ voor jou.
Flexibel programma voor topsporters
Sport je op hoog niveau? Dan kun je langer doen over je studie en is het mogelijk projecten flexibel te plannen. Sporters met status A, status B en de status high potentials van het NOC*NSF en sporters met een internationaal talentprofiel vallen onder Tio’s topsportbeleid. Voor meer informatie, kom naar één van de open dagen.
Flexibel programma voor topmusici
Maak je muziek op hoog niveau? Dan kun je in aanmerking komen voor maatwerk. Je kunt bijvoorbeeld langer doen over je studie en is het mogelijk projecten flexibel te plannen. Voor meer informatie, kom naar één van de open dagen.
Flexibel programma voor ondernemende studenten
Beleid richting ouder(s)/verzorger(s)
Ook het contact van Tio met ouder(s)/verzorger(s) is maatwerk. Bij je aanmelding kun je het e-mailadres van je ouder(s)/verzorger(s) invullen, zodat Tio hen op de hoogte kan houden van bijvoorbeeld je behaalde studieresultaten en presentie. Minimaal twee keer per jaar is er een studieloopbaangesprek waarbij ook ouders, met jouw instemming, welkom zijn. Ben je meerderjarig? Dan verstrekken we zonder jouw akkoord in principe geen specifieke informatie, om jouw privacy te waarborgen.
Tio voor topsporters

- Topsporter? Kom dan naar Tio!
- Honours programme @ Tio University
- Students start their own company