1. Home
  2. Nieuws
  3. First class KLM-masterclass

First class KLM-masterclass

In vliegtuigtermen: deze masterclass was volledig overboekt. Studenten, alumni en docenten van Tio zijn in groten getale aanwezig bij Tio Utrecht voor de masterclass van Harm Kreulen, oud-directeur van KLM Nederland. 

Aan de hand van de KLM Werelddealweken en het KLM Open-golftoernooi deelt Harm zijn 37 jaar ervaring en kennis op het gebied van marketing en eventmanagement. Bij de Werelddealweken zoomt hij in op hoe je tijdens een campagne zorgt dat je de juiste doelgroep in actie krijgt. Bij het golftoernooi draait het om eventmanagement als tool gebruiken in tot relatie- en reputatiemanagement.  

“Aim for the moon, because even when you miss you will end up among the stars,” geeft Harm de studenten mee. 

Duurzaamheid 

Omgaan met maatschappelijke discussies staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Bij KLM is dat de negatieve perceptie rondom vliegen. “Je moet je antennes hebben uitstaan in de samenleving,” legt hij uit. “Goed luisteren en weet wat er speelt en pas daar je campagnes op aan. Dit is niet de tijd van grote schreeuwerige campagnes. De aanpak wordt zachter.”  

Tio maakt studenten bewust van de impact die bedrijven op de wereld hebben bij vakken als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Er komen daarom ook meerdere vragen voorbij over de toekomst en duurzaam vliegen. Harms oplossing? “Innovatie, gebruik geld om te investeren in onderzoek naar elektrisch vliegen of op waterstof.”  

Vragenvuur 

De studenten hebben zich voorbereid: ze zitten vol vragen. Hoe denkt Harm over de samenwerking van KLM Air France? Zijn Rotterdam Airport en Lelystad Airport goede aanvullingen voor het Nederlandse vliegverkeer? Wat was zijn grootste blunder?  

Kip met rijst 

De laatste en leukste vraag komt van Karlijn, student International Business Management: “Waarom is de kip met rijst altijd op tijdens mijn vlucht?”  

Met een lach legt Harm in vogelvlucht uit hoe complex het organiseren van maaltijden is en hoe je rekening houdt met het tijdstip van vertrek en de bestemming. Zorg voor voornamelijk vlees wanneer je naar Houston vliegt en voor meer vegetarische maaltijden op vluchten naar Zuidoost-Azië. Praktische tip: kies een stoel voorin het vliegtuig, zodat je als eerste keus hebt.  

Dan door naar de borrel! Na de masterclass is er genoeg gelegenheid om na te praten. Daar maken de studenten volop gebruik van en vragen Harm het hemd van het lijf. Een geslaagde avond!  

De 3 tips van Harm: