1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio wint bronzen medaille bij kookwedstrijd

Tio wint bronzen medaille bij kookwedstrijd

Tijdens de Horeca & Food Inspiratiebeurs in de Evenementenhal te Venray heeft Tio tijdens een zinderende finale de bronzen medaille in de wacht gesleept. Docent Paul Oldenmenger en eerstejaarsstudent Hotelmanagement Sebastiaan Baars van Tio Amsterdam hielden zich bijzonder knap staande in een zeer competitief culinair deelnemersveld, waaronder de Cas Spijkers Academie en ROC-Nijmegen.

De opdracht was om het klassieke gerecht Beef Wellington om te toveren naar een modern vernieuwend gerecht. Beef Wellington is een gerecht van runderbiefstuk (de zogenaamde ossenhaas), ganzenleverpastei en duxelles (fijngehakte paddenstoelen met diverse kruiden). Deze worden in bladerdeeg verpakt en in de oven gegaard. Het bladerdeeg zorgt ervoor dat het vocht niet uit het pakketje verdwijnt en de smaken van de duxelles in het vlees kunnen trekken. Deze twee ingrediënten hebben alleen een functionele taak en hoeven niet gegeten te worden. Voor vele liefhebbers is dit echter de traktatie van het gerecht. Beef Wellington is genoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley.

Gedefragmenteerde variant

De Tio-afgevaardigden hadden een creatieve gedefragmenteerde Beef Wellington variant afgeleid van de klassieke versie. De ossenhaas was langzaam gepocheerd op 53°C en daarna kort gesauteerd en bedekt met gesmolten ganzenlever. Het garnituur bestond uit gebrande pioppino paddenstoelen, gedroogde truffelschuimpjes, gedroogde paddenstoelenpoeder, mais, getourneerde radijs en een mooie gereduceerde saus op basis van salie.

Onder de indruk van de cuisson

De driekoppige jury onder leiding van Meesterkok Hein Willemsen, beoordeelde het Tio-gerecht met een welverdiende bronzen plak en gaf aan zeer onder de indruk te zijn van de cuisson (gaarheid) van de ossenhaas.

Dus, met veel Amsterdamse bluf op naar de wedstrijd van volgend jaar…

Lees meer over: koken, winnaar