1. Home
  2. Nieuws
  3. Manager duurzaam toerisme @ TUI

Manager duurzaam toerisme @ TUI Benelux

Alumnus Melvin Mak is manager of sustainability bij TUI Benelux

De wereld een klein beetje beter maken, dat is wat hij als manager of sustainability bij TUI Benelux doet. Oud-Tio-student Melvin Mak leidt de afdeling duurzaamheid binnen TUI Nederland en doet dat met verve. “Met de initiatieven die we binnen TUI nemen, dragen we iets bij aan de wereld. Ik vind het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan mens, natuur en milieu."

Duurzaam toerisme

Dat toerisme en duurzaamheid goed samengaan, bewijst reisorganisatie TUI. “Als manager of sustainability draag ik zorg voor het duurzaamheidsbeleid van TUI Benelux,” vertelt Melvin. “Met mijn afdeling ben ik verantwoordelijk voor het opstellen en (laten) uitvoeren van de duurzaamheidsstrategie. Dat komt terug in onze vakanties en in de customer journey van de klant, maar ook in de hele breedte van de organisatie, dus in alle bedrijfsactiviteiten.”

Het betekent in de praktijk dat Melvin, die onlangs zijn Master in Responsible Tourism behaalde aan Manchester Metropolitan University, vaak overlegt met de verschillende afdelingen binnen het bedrijf. “De duurzaamheidsstrategie is onderdeel van de TUI-strategie. We werken veel samen met alle afdelingen; duurzaamheid komt overal in de organisatie terug. Dat we met zoveel verschillende afdelingen te maken hebben, vind ik leuk. Ik heb misschien wel de meest afwisselende baan binnen het hele bedrijf.”

Meer over duurzaam toerisme bij TUI

Van Tio naar TUI

Aan de basis van Melvins loopbaan in het toerisme ligt zijn opleiding Internationaal Toeristisch Management aan Tio. “De opleiding was een goede basis; ik heb er veel geleerd. Het heeft me geholpen om te komen waar ik nu ben.”

Na zijn afstuderen, en een paar maanden reizen, kwam Melvin terecht bij het reisbureau waar hij in zijn eerste Tio-jaar al stage liep. “Zo lang je klanten maatwerk en service kunt bieden, denk ik dat er reisbureaus zullen zijn. Het was erg leuk en leerzaam om daar te werken. Direct contact met vakantiegangers is een heel belangrijke basis geweest voor mij. Maar na een paar jaar wilde ik iets nieuws en begon ik als medewerker op de afdeling Duurzaamheid van TUI. Inmiddels werk ik er als manager. En dat bevalt me heel goed.”

Leider in duurzaamheid

Als manager of sustainability probeert Melvin het verschil te maken. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor TUI. “Als je toerisme niet op een juiste manier organiseert, zorg je ervoor dat de branche een hele negatieve uitstraling krijgt. Je moet je realiseren dat toerisme niet alleen vakantie en ‘lang leve de lol’ is. Het heeft ook een bepaalde impact, zowel positief als negatief. De initiatieven die we bij TUI nemen zorgen voor een positieve bijdrage aan mens, natuur en milieu, dat vind ik belangrijk, maar is zeker ook belangrijk voor de toekomst van de reisbranche.”
Het is even stil. Dan vervolgt Melvin: “We doen bij TUI heel veel aan duurzaamheid, maar mogen dat ook meer gaan uitdragen. Één van mijn ambities is om TUI wat meer naar de voorgrond te krijgen als het om duurzaamheid gaat. Dat we worden gezien als leider in duurzaamheid, dat zou mooi zijn.”

Volg Melvin op LinkedIn.