1. Home
  2. Nieuws
  3. Master & doctoraat in toerisme

Master & doctoraat in toerisme

In een razend tempo doorliep oud-studente Rakhi van der Pols de opleiding Hotel- en Eventmanagement. Maar ze was nog niet uitgestudeerd en koos voor een master Toerisme aan de universiteit van Leuven. “Na mijn master ga ik doctoreren, ik wil het hoogste niveau halen.”

Rakhi: “Ik vind studeren gewoon heel leuk. Na mijn Tio-opleiding wilde ik nog niet beginnen met werken, dus ging ik op zoek naar een leuke masteropleiding.” Uiteindelijk koos ze een master in Toerisme aan de universiteit van Leuven, België. “Dezelfde taal, dichtbij huis, maar toch een heel ander land dan Nederland. Het is super om een masteropleiding aan een universiteit in het buitenland te volgen.” Rakhi heeft haar einddoel al duidelijk voor ogen: “Ik wil graag op hoger niveau werken, en dan het liefst bij de World Tourism Organization (WTO). Mijn master helpt me mijn doel te bereiken.”

Tio versus master

Het was wel even wennen, van Tio naar de universiteit. Rakhi: “De stap tussen hbo en universiteit is groot. Op de universiteit moet je alles wetenschappelijk onderbouwen. Ook het verschil tussen Nederlanders en Belgen is heel groot: Belgen hebben meer discipline en gaan elk weekend terug naar hun ouderlijk huis. Je woont dus bij je ouders en studeert door de weeks ‘op kot’, wij zouden zeggen ‘op kamers’. Daarnaast is het onderwijs in België heel anders dan in Nederland. Zo worden de meeste examens mondeling afgenomen door de professor. De universiteit is erg groot en veel minder persoonlijk dan Tio, je moet overal eerst zeggen wie je bent. Voordeel hiervan is dat de universiteit een eigen sportcomplex heeft waar je meer dan zestig verschillende sporten kunt beoefenen. Ik hockey in het universiteitsteam en we zijn dit jaar kampioen geworden.”

Thesis: veiligheid in toerisme

Dat Rakhi zeer gemotiveerd is om haar master te halen, bleek al tijdens haar eerste jaar in België, toen ze een premaster deed in Brugge. “De reistijd was lang, ik ging meerdere keren per week op en neer voor vakken als statistiek en recht op het gebied van toerisme.” Nu ze aan haar master begonnen is, volgt ze alleen lessen in Leuven. “De vakken, zoals stedelijk toerisme en duurzaam toerisme, zijn leuk en interessant, maar wel moeilijk. Komend studiejaar begin ik aan een case study in een team van vier studenten en start ik met de voorbereidingen voor het schrijven van mijn thesis. Ik heb veiligheid in toerisme gekozen als onderwerp. Met name holiday drowning heeft mijn interesse. Hiervoor ben ik op uitnodiging van stichting Safe Coastal Tourism mee geweest naar een conferentie in Ierland. Heel gaaf, ik heb mezelf hier echt ontwikkeld en ontzettend veel mensen ontmoet. Binnenkort bezoek ik een wereldconferentie over dit onderwerp.”

Doctor Rakhi

Rakhi: “Als ik mijn masterdiploma op zak heb, dan ga ik eerst drie maanden reizen door Amerika. En als ik terugkom begin ik met doctoreren, de doctoraatstudie Toerisme in Leuven duurt vier jaar. Om bij WTO te kunnen werken moet je doctor zijn. Ik wil daarom graag het hoogste niveau halen.” 

Volg Rakhi op LinkedIn

Lees meer over: master