1. Home
  2. Nieuws
  3. Masterclass van tv-kok Ramon Beuk

“Doe wat je écht leuk vindt”

En andere inspirerende lessen van Ramon Beuk tijdens masterclass op Tio

Ondernemer, presentator, schrijver en (televisie)kok Ramon Beuk geeft studenten tijdens de masterclass op Tio Eindhoven een ‘kijkje in de keuken’ van zijn carrière. Over hoe zijn passie voor creëren – van culinaire concepten tot bedrijfsconcepten – als een rode draad door zijn leven loopt. Ramon: “Dingen ontwikkelen en creëren is het allermooiste wat je kan doen. Creëren, delen en (blijdschap) terug ontvangen.”

De masterclass in Eindhoven, exclusief voor Tio-studenten en alumni, trekt veel belangstelling. In geuren en kleuren vertelt Ramon over zijn ambities en hoe die hem zo ver hebben gebracht. Een boeiend verhaal over ontdekken wat je leuk vindt én dat vervolgens ook gaan doen.

Hoe het begon

“Vroeger wilde ik altijd doen wat mijn moeder deed, ze kan heerlijk koken”, vertelt Ramon. Hij besloot de koksopleiding te gaan doen en werd kok. Maar toen hij eenmaal in de keuken werkte, dag in dag uit in de weer met gerechten, was hij niet gelukkig. Hij miste iets. “Ik ging nadenken. Wat wil ik? En vooral: waarom? Mijn moeder kookte niet alleen, ze creëerde iets, ze deelde iets en ze ontving blijdschap terug. Dát wilde ik. Ik wilde dicht bij de mensen staan, niet alleen onzichtbaar in de keuken.”

Van tv-kok tot restauranteigenaar

Toen Ramon eenmaal wist wat hij écht wilde, ging het hard. Hij besloot na de koksopleiding pedagogiek en marketing te studeren. Zo kon hij zijn passie voor creëren combineren met direct contact met mensen. “Ik ging onder andere werken als kok bij Koffietijd, opende een evenementenbureau, een kookschool, een restaurant en schreef kookboeken. Ik wil zo graag dingen ontwikkelen. Unieke dingen creëren en delen met mensen.”

Geheim project

En altijd weer krijgt Ramon na ieder project de vraag van mensen: wat ga je nu doen? “Ik ga doen wat ik leuk vind”, antwoordt Ramon dan. “Ontwikkelen en creëren is het mooiste wat er is.” Aan inspiratie geen gebrek, want inmiddels heeft hij zich alweer op het volgende project gestort. Hoewel het project nog strikt geheim is – en daarom ook nog niet in de media mag verschijnen – weerhoudt Ramons enthousiasme hem er niet van voor de nieuwsgierige studenten wat tipjes van de sluier op te lichten.

Leerzame les: blijf bij jezelf

Met zijn verhaal weet Ramon het publiek volop te inspireren. “Ontzettend leerzaam”, vertelt marketingstudent Jean. “De manier waarop Ramon dingen benaderd heeft in zijn carrière is bewonderingswaardig. Wat ik uit zijn verhaal heb meegenomen? Dat je altijd dicht bij jezelf moet blijven in wat je doet. Dit was de eerste Tio-masterclass die ik heb bijgewoond, maar dat ga ik zeker vaker doen.” Ook toerisme-studentes Olivia, Vivian en Babette zijn onder de indruk. “Een leerzaam en interactief verhaal over dicht bij jezelf blijven. Dit was zeker één van de betere sprekers!”

Andersom is ook Ramon enthousiast over de studenten. Want voordat hij na de masterclass een daverend applaus in ontvangst mag nemen, sluit Ramon af met de woorden: “Jullie waren absoluut het allerleukste publiek dat ik heb gehad!"

Op de foto met Ramon Beuk

+4