1. Home
  2. Nieuws
  3. Stewardess Transavia

Stewardess Transavia

De meeste dromen zijn bedrog. Maar niet voor de 19-jarige Yardena Stam. Zij ging haar droom achterna! Twee jaar na het vmbo en na de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) afgerond te hebben bij Tio Amsterdam werkt zij nu als stewardess bij Transavia.com. Benieuwd hoe zij haar nieuwe baan vindt, en hoe de selectieprocedure en cursus zijn verlopen? Lees dan snel verder en stap voor even in de kersverse droomwereld van Yardena. De wereld van onregelmatigheid, cultuurverschillen, jetlags, (aantrekkelijke) piloten en niet te vergeten, de blaren van je high heels. Follow your dreams! 

Gefeliciteerd, je bent aangenomen bij Transavia! Vertel eens, hoe verliep de sollicitatie procedure?

“Het is allemaal goed verlopen! Het is een heel groot proces wat je moet doorlopen, de sollicitatieprocedure bestaat namelijk uit vier rondes en dan ben je er nog niet. Het is best pittig vond ik zelf, maar dat mag ook wel als je weet wat het beroep stewardess “echt” inhoudt. Je hebt namelijk een grote verantwoordelijkheid aan boord.”

Hoe heb je de INI (Wing-cursus) ervaren?

“Dat was echt een super ervaring. Niemand pakt dat meer van me af! Het was behoorlijk zwaar. Je krijgt in 3,5 week ontzettend veel informatie te verwerken, wat je allemaal door en door moet kennen. Zoals ik al zei ben je er na de sollicitatierondes nog niet. Je moet namelijk alle toetsen met 80% behalen en het praktijkgedeelte ook goed hebben afgesloten. Het praktijkgedeelte bestaat uit familarisatievluchten en invliegvluchten.”

Waarom heb je voor Transavia gekozen?

“Ik heb voor Transavia gekozen omdat ik het een heel leuk, sociaal en fris bedrijf vind dat zich voortdurend aanpast aan de wensen van de klant. Ik ben nog vrij jong en daarom vond ik ook dat Transavia het best bij mij past.”

Hoe verliep je eerste officiële vlucht?

“Ja super! Ik vond het hartstikke leuk. Ik was wel een beetje zenuwachtig maar dat is gezond de eerste keer denk ik! Mijn eerste was een familarisatievlucht. Dat houdt in dat ik onder begeleiding was van een invliegmentor en dat ik nog geen flight safety taken had. Wat ik ook ontzettend gaaf vond was dat ik tijdens opstijgen en landen in de cockpit mocht zitten!
Mijn eerst vlucht los, nadat ik mijn wing in ontvangst had genomen, voelde echt heerlijk! Ik dacht bij mezelf: nu heb ik eindelijk de baan die ik altijd al wilde hebben! Geld verdienen met iets wat je ontzettend leuk vindt om te doen. Mooier kan niet toch?”

Hoe ben je ontvangen bij je nieuwe collega’s?

“Eigenlijk heb je bijna elke dag te maken met collega’s die je niet kent en dus in mijn ogen nieuw zijn. Het zijn over het algemeen hele sociale en spontane mensen dus ik werd heel leuk ontvangen en kon altijd met vragen bij hen terecht.”

Vind je het prettig dat je steeds in een ander team werkt tijdens de vluchten?

“Ik vind het erg prettig dat ik steeds in een ander team werk. Op deze manier leer je naar mijn idee juist meer! Je ziet en leert het werk van verschillende kanten en zo blijf je ook altijd scherp.”

Heb je al rare of leuke dingen meegemaakt aan boord?

“Jazeker! Elke dag is anders en je komt echt de meest gekke dingen tegen aan boord. Je werkt natuurlijk met mensen, en mensen doen soms rare dingen! Zo was ik laatst bijvoorbeeld bezig met de service en ik moest helaas vertellen dat de saucijzenbroodjes op waren. Toen vroeg een mevrouw: “Kunt u die niet bestellen dan?” Dus ik zei: ”Hoe bedoelt u?” “Nou, kunt u niet even opbellen dat ze saucijzenbroodjes komen brengen?“ Ik was echt verbaasd dat iemand zoiets vraagt. Ik kan natuurlijk niet even een ander vliegtuig laten komen om saucijzenbroodjes te laten brengen.
Wat ook wel heel leuk is, is dat we ook veel BN’ers aan boord hebben in het vliegtuig! Ik heb nog niet zoveel vluchten gehad maar ik heb toch al drie bekende Nederlanders aan boord gehad! ( Beau van Erven Dorens, Jimmy Geduld, en Frederik Brom van de nieuwe film Alibi). Dat maakt de vlucht net iets specialer dan hij al was.”

Heb je iets gemerkt van de Tio-bekendheid bij Transavia tijdens je sollicitatie?

“Ja absoluut! Tio staat naar mijn mening goed aangeschreven bij luchtvaartmaatschappijen en het staat ook zeker goed op je cv. Ik heb ook wel gemerkt dat heel veel collega’s van Transavia ook een opleiding bij Tio hebben gedaan.”

Er zijn een hoop Tio-studenten die net als jij dromen van een baan als steward/stewardess. Welke tips zou je deze studenten mee willen geven?

“Vooral goed opletten bij het onderdeel flight safety en dangerous goods, die krijg je zeker terug bij je Ini. Engels is echt heel erg belangrijk in de luchtvaart dus zorg dat je je Engels goed bijhoudt en daar extra aandacht aan besteedt, want ze gaan het ook zeker testen tijdens je sollicitatie. Bereid je ook heel erg goed voor als je op sollicitatie moet. Weet goed te vertellen waarom je juist voor dat bedrijf kiest en waarom je precies Cabin Attendant wil worden. Kom met duidelijke argumenten want bij twijfel wijzen ze je af! En denk vooral aan je kleding en make-up. Het beste is een mantelpak, mooie zwarte pumps, mascara, oogschaduw en lippenstift. Dit is namelijk ook verplicht als je bent aangenomen.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik zou heel graag binnen het bedrijf van Transavia willen doorgroeien, er zijn namelijk een hoop doorgroeimogelijkheden. Ik zou eerst willen op gaan voor 2bander. Je begint met 1 streep op je wing en na een half jaar kun je op voor 2 strepen. Dan heb je de leiding over de aft pantry, het achterste gedeelte van het vliegtuig. Daarna zou ik het liefst door willen voor purser en misschien ook wel flightsafetytrainer, als ik genoeg ervaring heb en als ik daarvoor aangenomen kan worden. Het leuke is dat je verschillende werkzaamheden goed kunt combineren!”

Lees meer over: luchtvaartdienstverlening