1. Home
  2. Nieuws
  3. Stage lopen bij de NS, als stagecoördinator

Audrick’s stage? Andere studenten aan stages helpen

Tio-student International Business Management Audrick heeft een wel heel bijzondere stage: hij helpt andere studenten aan stageplekken! Als stagecoördinator bij de NS zorgt hij dat de juiste stagiair op de juiste plek terechtkomt, door heel Nederland.  

Stage als stagecoördinator  

“Ik mag de stages regelen voor de NS! Van stages in de treinen tot op het hoofdkantoor: ik krijg alle stagevacatures van de verschillende NS-afdelingen binnen. Ik maak en plaats vacatureteksten, en ga dan aan de slag met werven. Ik zorg dat studenten ze online kunnen vinden en ga op scholenbezoek of naar stagemarkten om geschikte kandidaten te vinden. Dat doe ik allemaal zelf! Ik werk met een team, maar heb mijn eigen gedeelte en rol. Ik kan mijn collega’s wel altijd om hulp vragen.”  

De Tio-klik 

“Mijn voorganger kwam toevallig ook van Tio: Kimberly, een oud-student, had deze stageplek vóór mij. Toen ik ging solliciteren kwam ik bij haar terecht op gesprek, gezellig! Gelijk de Tio-klik. Zij is ook nog steeds werkzaam bij de NS.”  

Wat zoek jij in een stagiair? 

“Studenten moeten tijd hebben om minstens vier dagen per week mee te werken in een team, en écht ervaring willen opbouwen. Ze moeten ervoor openstaan, en de opleiding hebben die die bij een functie past. Meestal krijg je wel te horen hoe enthousiast ze zijn wanneer je een gesprek met ze hebt. Als ze actief meedoen in het gesprek en zelf veel vragen stellen dan heb je een goeie gevonden. Je ziet een sollicitant liever niet een heel gesprek lang alleen antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’.

Leukste aan deze stage? 

“Ik vind het heel leuk om de verschillende kanten van het werk te ervaren. Naast recruitment ben ik ook bezig met marketing en voer ik campagne door naar stagemarkten te gaan. Ik mag hiernaast events regelen voor scholieren die naar de NS komen: daar maak ik een stagedag of een open dag van. Ik heb een breed pakket, en hierdoor kom ik in aanraking met veel verschillende aspecten. Ook binnen de NS: van conducteurs of machinisten in de trein tot stageplekken in HR, IT of administratief op kantoor. Van al die verschillende aspecten kan ik leren!” 

De toekomst 

“Ik heb geleerd dat ik werken met mensen belangrijk vind. In contact met mensen zijn is nét wat interessanter dan alleen achter een scherm zitten. Ik vind het wel fijn om soms gewoon op mezelf wat administratieve dingen te doen, zolang het maar gepaard gaat met meer sociale kanten. Die afwisseling zal ik altijd nodig hebben.”  

Dé stagetip voor studenten: open sollicitaties 

“Laat managers vooral zien dat je enthousiast bent! Neem zelf het initiatief en wacht niet tot het laatste moment. Wacht ook zeker niet af tot er vacatures zijn. Zoek vooruit en stuur open sollicitatiebrieven naar managers of stagecoördinatoren. Zo vind je de beste stageplekken. Managers kunnen vaak ook plek voor je maken, ook al staat er geen vacature open. Er zijn momenteel veel personeelstekorten, en één van de manieren waarop bedrijven dit opvangen is door meer stagiairs aan te nemen.”  

Kiezen voor Tio 

“Ik heb voor Tio gekozen om de kleine klassen, omdat ik wat meer één-op-één aandacht wilde. En natuurlijk de docenten die uit de praktijk komen: daar heb ik echt veel baat bij. Mijn ervaring bij Tio is heel positief geweest!”