1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwsflits: projectweek mania

Nieuwsflits: projectweek mania

Tijdens de projectweek vinden er voor alle opleidingen projecten plaats. Derdejaars hbo-studenten doen een studiereis, de toerisme-studenten voeren hun zelf samengestelde reis uit, marketingstudenten voeren een opdracht uit voor G-star en hotelschoolstudenten runnen een week lang een hotel. Teveel om op te noemen!

► Volg Tio op Instagram en mis niets van de projectweek!

Stayokay Haarlem, o.l.v. 45 studenten, voor een weekje een chic hotel

Tio Royale is de nieuwe naam van de Stayokay in Haarlem-Noord. Althans, voor een week. Het Stayokay personeel blijf thuis. 45 studenten van de opleiding Hotel- en Eventmanagement aan Hogeschool Tio nemen het reilen en zeilen van het hostel vijf dagen over. En dat doen ze op hun eigen manier: ze maken er een chic hotel van mét James Bond thema.

„Ik zet effe de deur open hoor”, zegt een jongen in pak terwijl hij zijn hand langs zijn neus wappert. Zijn klasgenoot heeft net een zoet geurende luchtverfrisser door de kroeg van het Stayokay hostel verspreid. Hij is het er kennelijk niet mee eens. „Dit is echt te veel van het goede, wat een lucht.” De tweedejaarsstudenten worden deze week uitgedaagd om samen besluiten te nemen om hun hotel zo goed mogelijk te runnen. En dat dan niet iedereen het met elkaar eens is, hoort erbij. 

Half jaar voorbereiding

De net aangeklede studenten hollen door het hostel aan het Jan Gijzenpad. Er wordt een rode loper uitgerold, tafels worden gedekt en dozen met ingekocht eten worden uitgepakt. Een half jaar voorbereiding ging er aan vooraf. Tweedejaarsstudenten van Hogeschool Tio uit Hengelo en Amsterdam leerden met het project Hotel- en Eventweek hoe je een compleet hotel opzet en het vervolgens runt. En daar komt nogal wat bij kijken, zo blijkt. Menu’s samenstellen, personeelsroosters maken, kostprijzen calculeren, workshopprogramma’s organiseren, inkoop van goederen, de boekhouding opzetten. Deze week leveren ze het eindproduct.

Wie zijn de managers?

„Communicatie is het allerbelangrijkste”, zegt Britt Bleeker terwijl ze een rondleiding geeft. De 17-jarige mbo4-studente doet deze vijf dagen dienst als een van de drie managers van het restaurant. En dat neemt ze bloedserieus. „Je moet je personeel voorafgaand aan een shift briefen en heldere doelen stellen.” Iedere student moest verplicht een nette, zwarte broek en witte blouse aan. Bleker besloot zelf ook nog een colbert aan te doen. „Dat staat professioneel.”

Wijnarrangement

Voor alle taken werd bij het begin van het vak al een strikte verdeling gemaakt. Er is één hoofdmanager die het totaaloverzicht houdt en er zijn zes andere managers die één afdeling onder zich hebben. De front office bijvoorbeeld, de back office, het restaurant of het cafe. De rest van de studenten doet dienst als ’gewone werknemers’. Zij werken onder de managers op steeds een wisselende afdeling. „Bijna alle voorbereidingen gingen goed”, zegt Bleker. „Er ging alleen iets mis bij degene die de wijnen zou regelen. Daardoor dreigde we alleen twee huiswijnen te hebben, Dat wil je niet, je wil een arrangement. Gelukkig hebben we op het laatst wat kunnen regelen, zodat onze gasten iets te kiezen hebben.”

Echte gasten

Naast dat de studenten zelf de hele week in het hostel slapen, komen er ook echte gasten! . Veel ouders van studenten, maar ook mensen die deze week al een bed of kamer hadden geboekt bij Stayokay. Die belanden dus ineens in hotel Tio Royale. Welk verschil ze zullen merken? „Het eten in het restaurant is anders, we hebben dagelijks evenementen georganiseerd en hebben dus alles in het James Bond thema gehesen.” Zo dragen de studenten tijdens het werk een chique strik, houden ze donderdag een gemaskerd gala en kunnen de gasten casinospellen spelen in het restaurant.” Iedereen kan langskomen bij hotel Tio Royale. Voor een overnachting, een biertje in het café, of een driegangendiner in het restaurant.

De totale opbrengst gaat naar Stichting Het Vergeten Kind.

Bron: Haarlems Dagblad / IJmuider Courant / Noordhollands Dagblad

Haarlem vandaag

Beluister het interview met hotelschoolstudente Britt Bleeker (Restaurantmanager tijdens de Hotel- en Eventweek). Ga naar HAARLEM VANDAAG WOENSDAG 20 NOVEMBER 2019 OM 17:00 en spoel door naar 49:52:

Studenten nemen voor 5 dagen hostel StayOkay over en runnen hotel 'Chateau Noordwijk'

Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heeft maandag, met het overhandigen van de sleutel en het doorknippen van het lint, de opening verricht van het tijdelijke hotel 'Château Noordwijk'. De eerstejaarsstudenten van de opleiding Hotel- en Eventmanagement van Hogeschool Tio Amsterdam en Eindhoven, runnen tijdens de projectweek van 25 t/m 29 november hun eigen hotel in het huidige pand van het StayOkay hostel Noordwijk.

Chateau Noordwijk

StayOkay geeft de studenten in hun eerste studiejaar een unieke kans om vijf dagen lang te proeven van hun droom: het 'runnen' van een hotel. De studenten zien het als een uitdaging om het verblijf van de gasten in Chateau Noordwijk onvergetelijk te maken en met deze werk- en leerervaring hopen ze zich zo goed mogelijk te ontwikkelen in de hotelwereld. 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Naast deze bijzondere ervaring voor de studenten, ondernemen zij ook maatschappelijk verantwoord. Tijdens deze week zetten ze zich graag en breed in voor het goede doel 'Het Vergeten Kind'. Alle verdiensten die voortkomen uit de projectweek worden gedoneerd aan 'Het Vergeten Kind'.

Bourgondische sfeer

Voor deze projectweek hebben ze StayOkay hostel Noordwijk omgetoverd tot 'Château Noordwijk', een hotel met een Bourgondische sfeer. Het thema is overal in het hotel terug te zien en te beleven. De Bourgondische sfeer verzorgen de studenten op verschillende manieren. U kunt hierbij denken aan passend decor en aankleding en de speciaal ontwikkelde menu- en barkaart.

Evenementen organiseren

Het thema komt ook terug in de dagelijkse evenementen waaraan men kan deelnemen. Gedurende de week worden er drie evenementen per dag gehouden, waaronder een tekenwedstrijd voor de kinderen, een bierproeverij voor de volwassenen, bootcamp, Dessert Food Court, Ik hou van Holland spel, herfststukjes maken, cocktail workshop, muziekquiz, schilderen op steigerhout, stringart en als afsluiting is er een Winterfest met DJ Beekie. 

Bron: BlikOp Nederland