1. Home
  2. Nieuws
  3. Lange samenwerking Carlton Beach en Hogeschool Tio

Lange samenwerking Carlton Beach en Hogeschool Tio

“We werken al zeker 15 jaar samen met Tio”, vertelt Josella de Graaf, Personnel & Training Manager bij Carlton Beach in Den Haag. “Dat bevalt goed. Hoewel het natuurlijk ook aan de individuele student ligt.”

Hotel met twee gezichten

Josella de Graaf werkt sinds 1999 met veel plezier bij Carlton Beach, welke onderdeel uitmaakt van de Carlton Hotel Collection. “Het Carlton Beach is het eerste, het grootste en bovendien het leukste hotel”, zegt ze lachend. “Met 183 kamers en 2 restaurants en in de zomer de Carlton Beach Club op het strand.” Haar taak is het personeel te informeren, adviseren en enthousiasmeren.

Het 4-sterrenhotel in Scheveningen heeft volgens De Graaf twee gezichten. “Van mei tot en met oktober, wanneer we volgeboekt zijn en dagelijks 320 tot 380 ontbijtgasten hebben aan de ene kant. En aan de andere kant volgt na de periode van booming business een soort winterslaap, met soms maar zo’n 40 ontbijtgasten per dag”, legt ze uit. In januari heeft het bedrijf om en nabij de 100 collega’s op de payroll en in de zomer zijn dat er ongeveer 160 en werkt iedereen ook zo veel mogelijk.

Samenwerking met Tio

Carlton Beach werkt al jaren op succesvolle wijze samen met Tio. Niet alleen als stagebegeleider, vertelt De Graaf. “We deden ook wel eens een woordje bij een diploma-uitreiking, of gaven een gastcollege. Als opleiding in hospitality, staat Tio goed bekend en naar mijn idee zijn studenten de laatste jaren alleen maar nog gemotiveerder geworden.”

De Graaf coördineert het gehele stagetraject en komt eigenlijk alleen in beeld als er bijvoorbeeld struikelblokken zijn. Ook onderhoudt ze het contact met school voor de afspraken voor de beoordeling. “Ik werk veel met vaste stagecoördinatoren bij Tio. Het is een pré dat zij bekend zijn met ons hotel. Sowieso is het goed dat Tio de bedrijven kent naar wie ze stagiairs stuurt en met een selecte club stageaanbieders werkt.”

Tio-stagiairs

“Ik merk dat Tio-studenten vaak uit een ondernemersnest komen. Dat is een pré”, vervolgt De Graaf. “Soms hebben ze wel te hoge verwachtingen en denken ze dat ze direct manager kunnen worden. Maar, je moet soms eerst onderop beginnen om later succesvol hogerop te kunnen komen. Dat heb ik zelf ook gedaan. We doen het niet, maar wat volgens soms mij geen kwaad zou kunnen, is als elke stagiair ook een dienstje afwas draait.”

Tio-stagiairs worden in het hotel overal ingezet. Van de front office, via banquet sales, tot de bediening. Ook zijn er studenten die hun afstudeerstage lopen bij Carlton Beach. “En, bij wijze van uitzondering, komt het een heel enkele keer zelfs voor dat iemand in de keuken stageloopt.”

Tips

De Graaf adviseert stagiairs open te staan voor alle mogelijkheden binnen een stage en die zorgvuldig af te wegen in de beslissing. “Er is over het algemeen veel mogelijk binnen een bedrijf. Bespreek dat en probeer zo veel mogelijk facetten van je functie te proeven. Het is een uitgelezen kans om dat tijdens je stage te doen!”

Lees meer over: hotelmanagement, ondernemend, stage