1. Home
  2. Nieuws
  3. Toerismestudente Kim onderzoekt hoe Indonesische touroperator kan verduurzamen

Duurzame toerismestage op Bali

Hoe kan de Indonesische touroperator Come2Indonesia zich verbeteren op het gebied van duurzaamheid? Met die vraag hield toerismestudente Kim Teleng zich bezig tijdens haar stage. Kim: “Mijn verwachtingen werden op alle vlakken overtroffen. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en heb echt een leuke tijd gehad op Bali. Alles bij elkaar was het een hele mooie ervaring!”

Come2Indonesia is een touroperator op Bali met tours, excursies en compleetreizen door heel Indonesië. Als product & sustainability development-stagiaire onderzoekt Kim hoe de organisatie zich kan verbeteren op het gebied van duurzaamheid. “Zowel intern op kantoor als extern in de tours en reizen voor de gasten”, legt Kim uit. “Binnen mijn onderzoek heb ik bijvoorbeeld gekeken naar samenwerkingen en naar hoe tours verduurzaamd kunnen worden.”

Samenwerkingen met lokale partners

“Veel van mijn adviezen heeft Come2Indonesia vervolgens ook echt opgepakt”, vertelt Kim enthousiast. “Heel leuk. Zo heb ik een samenwerking met een lokale partner voor ze kunnen regelen, dat wilden ze al langer heel graag, en daar gaan ze nu verder mee aan de slag. Maar ook met andere ideeën van mij zijn ze actief aan de slag gegaan. Leuk om te zien dat je werk zo gewaardeerd wordt!”

Zelf op reis

Wat ze het leukste vindt aan haar stage? “Moeilijk om te zeggen, ik vind zo veel dingen leuk!” Kim moet lachen. “Het thema duurzaamheid trekt me aan, dat vind ik heel interessant. Maar ook het werken in een internationaal team, de nieuwe taal, een andere cultuur, een leuk team waar ik mee samenwerkte. En voor mijn onderzoek mocht ik een van de reizen zelf maken, dat was heel gaaf!”

Kansen dankzij Tio

Kim studeert Internationaal Toeristisch Management op Tio Amsterdam. “Met deze toerisme-opleiding biedt Tio voor mij het complete plaatje”, vertelt ze. “Ik vind de reiswereld heel interessant, maar kom oorspronkelijk uit de evenementenwereld en wil me ook daarin blijven ontwikkelen. Op Tio kan dat. Het bevalt goed en ik ben heel tevreden over de opleiding. De kansen die ik heb gekregen dankzij Tio kan niemand me meer afnemen.”

Supertijd op Bali

“Deze stage is een mooie kans om mijn kennis op het gebied van duurzaamheid én Indonesië te verbreden”, zegt Kim tot slot. “Het was heel gaaf om zo veel nieuwe dingen te leren. Normaal gesproken ben ik niet echt van het kantoorwerk, maar dit is heel leuk, de dagen vliegen voorbij. Maar ook los van mijn stage: ik heb veel nieuwe mensen ontmoet op Bali en heb veel van de mooie omgeving gezien. Ik heb echt een supertijd gehad!”

Volg Kim op LinkedIn

We hebben Kim gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Goed
  • Hoe beoordeel je Tio? Goed