“Walvissen spotten is echt een droomstage”

Alexandra loopt stage bij Elding Whale Watching op IJsland

Het zal je baan maar zijn, dacht Alexandra Bouman twee jaar geleden toen ze op IJsland was en een walvistour deed. Nu is dat echt zo, dankzij haar stage voor Tio. De eerstejaars toerismestudente vertrok naar IJsland waar ze voor Elding Whale Watching als tourguide werkt. “Het is iedere tour weer spannend of de walvissen zich laten zien, maar als je ze dan ziet: geweldig!”

Op zoek naar walvissen

Elding Whale Watching is een organisatie in Reykjavik die walvistours organiseert. Alexandra, die Internationaal Toeristisch Management studeert aan Tio Amsterdam, loopt er stage als tourguide en ‘walvisspotter’. “Tijdens de tours gaan we dus op zoek naar walvissen”, vertelt Alexandra enthousiast. “Iedere tour is weer anders, dat maakt het leuk.”

Het werk aan boord

“Aan boord werk ik als tourguide of achter de bar”, vertelt Alexandra over haar dagelijkse werkzaamheden. “Vooraf zorgen we dat de boot opgeruimd en bijgevuld is. Na het boarden, heet ik de toeristen welkom. Als we vertrekken vanuit de haven, ga ik naar de guidebox; het hoogste punt in de boot. Daar kun je de walvissen het beste spotten.”

Ervaren walvisspotter

Als ervaren walvisspotter, want dat is Alexandra inmiddels, weet ze precies te vertellen waar je op moet letten. “De rugvinnen natuurlijk, maar ook zogenoemde ‘blows’, dat zie je als de walvissen uitademen, en ‘splashes’, spetters als ze bewegen. Soms zie je veel vogels boven het water; dat kan erop wijzen dat de walvissen vis aan het eten zijn. Dat is zo mooi om te zien.”

Van toerist naar tourguide

Twee jaar geleden was Alexandra zelf toerist op IJsland en deed ze een whale watching tour. “Toen dacht ik al: wow, het zal je baan maar zijn om walvissen te spotten, dat lijkt me geweldig. Ik hoefde dus niet lang na te denken waar ik deze zomer stage wilde gaan lopen”, vertelt ze lachend.

Lessen in de praktijk brengen

“Het is geweldig en heel leerzaam. Dit is echt de toeristenbranche. Alles wat ik in het eerste jaar van Internationaal Toeristisch Management heb geleerd, kan ik hier in de praktijk brengen. Daarnaast zijn mijn sociale vaardigheden sterk vooruit gegaan. Het is leuk om te zien dat je jezelf zo ontwikkelt. En dat terwijl ik gewoon dagelijks walvissen mag spotten. Ja, dit is echt een droomstage!”

Bekijk ook de video met Alexandra

Volg Alexandra op LinkedIn.

Lees meer over: internationaal, stage