1. Home
  2. Nieuws
  3. Studeren met een functiebeperking? Geen probleem bij Tio

Studeren met een functiebeperking? Geen probleem bij Tio

Caroline Smits, studente Internationaal Toeristisch Management, koos voor Tio vanwege het kleinschalige karakter en heeft geen spijt van haar keuze. “Ik wil graag mijn internationale netwerk uitbreiden tijdens de opleiding.” Caroline is doof en is bij Tio goed op haar plek.

Caroline Smits, studente Internationaal Toeristisch ManagementCaroline: “Ik heb voor de opleiding Internationaal Toeristisch Management gekozen, omdat ik houd van reizen en het leuk vind om internationale contacten te leggen. Op de open dag van Tio in Utrecht voelde me meteen thuis, want de school is klein en de docenten zijn vriendelijk.”

Netwerk uitbreiden

Toen ze haar havo-diploma op zak had, vertrok Caroline eerst voor een jaar naar Amerika. “Daar heb ik gestudeerd aan de enige dovenuniversiteit ter wereld, Gallaudet University. Ik merkte dat ik het heel leuk vind om contact te maken met mensen uit verschillende landen. Ik heb hier veel internationale vrienden aan over gehouden. Ik wil graag mijn internationale netwerk verder uitbreiden tijdens de opleiding Internationaal Toeristisch Management.”

Toeristische projecten

Caroline: “De opleiding bevalt mij goed. Ik vind super dat Tio is gekozen tot de beste toeristische opleiding. Het voelt ook fijn dat ik een goede opleiding heb gekozen. Daardoor krijg ik wellicht makkelijk een baan. Veel lessen en opdrachten vind ik goed en erg praktijkgericht. Ik vind vooral Incentive Travel en Reisbestemmingen leuke vakken. De lessen gaan over de cultuur en toerisme in verschillende landen. Ik hoop dat onze groep de beste reis samenstelt en het project wint. Engels en Spaans vind ik ook leuk. En ik kijk enorm uit naar de studiereis! Het vak Fares, Ticketing & Reservations vind ik wel lastig, omdat je daarbij veel elementen en afkortingen moet onthouden. Daar ben ik niet zo goed in.”

Studeren met een functiebeperking

Dat valt vast niet mee, een reguliere bacheloropleiding volgen terwijl je doof bent. Caroline: “Voor opdrachten die ik niet kan doen, zoals luistertoetsen, wordt een vervangende opdracht aangeboden. Ik heb ook een mentor bij wie ik altijd terecht kan als er problemen of tegenvallers zijn. Daardoor ben ik heel goed gestart op Tio. En de docenten op Tio houden rekening met mij. Ik vind het wel vervelend dat ik een tolk nodig heb voor de lessen, ik zou natuurlijk liever niet afhankelijk van een tolk willen zijn. Het kost ook veel tijd om een goede tolk te vinden. En het kijken naar de tolk en het werken met computer tegelijkertijd is soms vermoeiend.”

Ambities

Caroline: “Na Tio wil ik graag een wereldreis gaan maken. Daarna wil ik misschien doorstuderen aan de universiteit, Culturele Antropologie, of beginnen met werken.”

Lees meer over: functiebeperkingen, toerisme