1. Home
  2. Nieuws
  3. Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze?

Hoe help ik mijn kind bij de studiekeuze?

Gaat uw kind richting het eindexamenjaar, dan is hij of zij zich waarschijnlijk volop aan het oriënteren op een vervolgopleiding. Geen eenvoudige opgave met zo veel mogelijkheden; studiekiezers zien al gauw door de bomen het bos niet meer. Hoe kunt u uw kind een handje helpen bij deze moeilijke, maar belangrijke keuze? Hieronder vindt u een aantal praktische tips.

1. Begin op tijd

Voorkom dat uw kind studiekeuzestress krijgt en stimuleer hem of haar om op tijd te beginnen met oriënteren. Twee jaar voor het eindexamen is echt niet te vroeg. Dit maakt het maken van een keuze misschien niet makkelijker, maar wel een stuk relaxter.

2. Zorg voor richting

Help uw kind door richting te geven aan de zoektocht en daarmee het zoekgebied te verkleinen. Beantwoord samen vragen als: Waar liggen de interesses van uw kind? Waar loopt hij of zij warm voor? Waar liggen de talenten? Denk mee en benoem wat uw kind zelf misschien niet ziet.

3. Wees nieuwsgierig, maar niet té

Kinderen zitten niet altijd te wachten op ouders die, met de beste bedoelingen, allerlei studies aandragen. Vaak werkt dit zelfs averechts. Wees geïnteresseerd, stel u open op en biedt uw hulp aan, maar bemoei u verder niet te veel in deze oriëntatiefase. Uw kind moet uiteindelijk toch zélf kiezen.

4. Bezoek open dagen

Heeft uw kind een aantal studies op het oog, bied dan aan om mee te gaan naar open dagen. Zo krijgen jullie samen een beeld van alle mogelijkheden. Proef de sfeer, maak kennis met studenten en laat jullie informeren over het curriculum, stagemogelijkheden en de mogelijkheden ná de studie.

5. Knoop gesprekjes aan

Moedig uw kind op zo’n open dag ook aan een praatje aan te knopen met wat studenten. Zij weten als geen ander wat de studie inhoudt en kunnen hun persoonlijke ervaringen met uw kind delen. Zelf kunt u op een studiecoach afstappen voor praktische zaken als toelating en studiebegeleiding.

6. Check de Keuzegids

Wilt u weten hoe een bepaalde studie of school wordt beoordeeld? Kijk dan eens in de Keuzegids. De Keuzegids is een onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle Nederlandse mbo-, hbo-, bachelor- en masteropleidingen jaarlijks beoordeelt en vergelijkt.

7. Moedig proefstuderen aan

Moedig uw kind, voordat hij of zij een definitieve keuze maakt, ook aan een proefstudeer- of meeloopdag te volgen. Meelopen met een student, lessen volgen, sfeer proeven en ervaren of de manier van lesgeven bij hem of haar past; het is superleerzaam. Komt uw kind enthousiast en vol verhalen thuis? Dan weet u genoeg!  

Lees meer over: studiekeuze, tips