1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio en topsport: American Football

Tio en topsport: American Football

Auday al Kaabi studeert Hotelmanagement en daarnaast speelt hij op hoog niveau American Football. Een echte topsporter: “Ik wil zo ver mogelijk komen in deze sport als ik maar kan, het liefst de NFL halen, dat is de Amerikaanse competitie.”

Hoe lang speel je al American Football?

Ik ben dit jaar begonnen aan mijn 6e jaar. 

Kan je kort iets vertellen over het spel?

Het spel wordt 11 tegen 11 gespeeld maar in Nederland spelen we bij de jeugd (16 t/m 18 jaar) 9 tegen 9. Een wedstrijd bestaat uit 4 kwarten, elk kwart duurt 15 minuten en na twee kwarten is het rust. Een wedstrijd kan ongeveer 2 uur duren doordat de tijd soms stil gezet wordt door bijvoorbeeld een time out, blessure of incomplete pass.

Hoe ben je bij deze sport gekomen?

Zes jaar geleden was ik op zoek na een nieuwe sport naast wedstrijdzwemmen en na een beetje zoeken op het internet vond ik een vereniging in Rotterdam, Rotterdam Trojans (nu 010 Trojans). Ik ben een keer mee gaan trainen en sindsdien heb ik geen training meer gemist.

Hoe vaak in de week train en speel je?

Ik train 2 tot 3 keer per week, de rest van de dagen hoor je zelf aan je conditie en kracht te werken. Het seizoen loopt vanaf februari t/m juli. Ik doe momenteel mee aan een project van de AFBN (American Football Bond Nederland). We trainen met alle spelers in Nederland elke zondag in een andere stad om nieuwe spelers kennis te laten maken met de sport en zodat oude spelers kunnen zich verbeteren.

Zijn er behalve een helm nog meer beschermende kledingstukken die je nodig hebt?

Ja, we hebben shoulderpads, thigh, knee en hip pads. Ze verzachten de klap niet echt maar voorkomen wel dat we erge blessures krijgen.

Op welk niveau speel je?

In Nederland kunnen we het alleen landelijk spelen. Er zijn 18 teams verspreid over heel Nederland. Bij de senioren (vanaf 19 jaar) heb je twee competities. De eredivisie, daar spelen de zes beste teams in en je hebt de eerste divisie, daar speelt de rest in. Bij de jeugd zit iedereen in 1 competitie; hoeveel teams een jeugdteam hebben verschilt per jaar.

Heb je serieuze ambities of is het alleen maar een hobby?

Het is voor mij niet alleen een hobby. Ik wil zo ver mogelijk komen in deze sport als ik maar kan, het liefst de NFL halen, dat is de Amerikaanse competitie. Maar voor nu heb ik als doelstelling om college football te spelen in Amerika. Mijn positie is linebacker (verdediging).

Volg Auday op LinkedIn

Lees meer over: maatwerk, topsport