Van student tot hotelbaas: hoe Melissa haar carrière een droomstart gaf

Rechtstreeks vanuit de schoolbanken aan het roer van een succesvol sterrenhotel gaan staan? Oud-Tio-studente Melissa van Rooij deed het. Deze ambitieuze dame is nog maar net afgestudeerd, maar nu al aangesteld als general manager bij het Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer in Putten. Omdat het 22-jarige talent de NXT GM Challenge won, kreeg ze de kans direct aan de top te starten. En die kans greep ze met beide handen aan!

Droombaan dankzij NXT GM Challenge

Begin dit jaar nam Melissa deel aan de NXT GM Challenge: een wedstrijd voor studenten en alumni van hotel(management)scholen waarbij je een baan voor een jaar als general manager van het viersterrenhotel in Putten kon winnen. Melissa deed mee, versloeg gedurende diverse opdrachten meer dan honderd andere deelnemers en wist tijdens de finale uiteindelijk de vakjury te overtuigen met een verpletterende pitch. Voor Melissa was het een droom die uitkwam.

Avontuur gaat van start

Hoewel de NXT GM Challenge al een rollercoaster op zich was, begon het avontuur pas écht toen Melissa daadwerkelijk de leiding van het Postillion Hotel kreeg. Als general manager heeft ze nu de volle verantwoordelijkheid over alle processen en activiteiten in het hotel, van sales tot finance en van revenue management tot personeelsmanagement, vertelt ze. Hoe vergaat het de kersverse general manager? “Het gaat goed”, vertelt Melissa opgewekt. Ze maakt een ontspannen indruk en vertelt enthousiast over haar eerste weken.

Hotel runnen van a tot z

“Er kwam veel op me af, ik houd me met zó veel verschillende dingen bezig. Iedere dag is anders en mijn planning verandert soms met het uur!” Melissa moet lachen. “Maar die diversiteit maakt het leuk en de balans tussen operationeel en kantoor vind ik heel fijn. Het ene moment houd ik een-op-eengesprekken, het andere moment heb ik een managementmeeting of ben ik bezig met de gasten. En nu ben ik bijvoorbeeld druk met de budgettaire jaarplanning. Best een uitdaging, zo in coronatijd!”

Leren door doen

Best spannend om er helemaal alleen voor te staan. Hoe bereid je je eigenlijk voor op het runnen van een volledig hotel als je dat nog nooit hebt gedaan? “Om de organisatie goed te leren kennen, heb ik eerst een paar weken als assistent general manager meegelopen”, legt Melissa uit. “Ik draaide volledig mee in het reilen en zeilen van het hotel. Verder was vooral een kwestie van doen; eigen keuzes maken, fouten durven maken en daarvan leren. Ik leer nog iedere dag nieuwe dingen!”

Basis bij Tio gelegd

Het vak leer je pas écht door het maken van vlieguren, gelooft Melissa, al heeft ze als general manager wel veel profijt van haar studie Hotel- en Eventmanagement van Hogeschool Tio. “Vakken als human resource management, presenteren en het maken van een balans bijvoorbeeld komen me nu goed van pas. De basis heb ik bij Tio gelegd. Nu komt het er vooral op neer om alles in de praktijk te brengen en te leren door te doen.”

Kans uit duizenden

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Melissa besloot een kans te wagen door zich aan te melden voor de NXT GM Challenge. Hoe kijkt ze daarop terug? “Zo’n challenge is een kans die je maar één keer krijgt. Ik heb enorm veel geleerd, veel waardevolle contacten opgedaan en mezelf kunnen presenteren voor een groot publiek. En ik kreeg, uiteindelijk, natuurlijk de kans om aan de top te beginnen. Ik ben daar heel dankbaar voor; Postillion is een ontzettend leuke en vooruitstrevende hotelketen en ik heb het hier erg naar mijn zin. Van mijn deelname heb ik geen seconde spijt!”