Sales bij Heineken

Mbo business - Thomas de Groot loopt stage als verkoopmedewerker bij Heineken. Heineken brouwerijen Utrecht levert aan en bewerkt alle horecarelaties in de provincie Utrecht en is onderdeel van de Internationale Brouwerij Heineken. “Mijn stage is de sleutel naar het bedrijfsleven.”

Thomas: “Ik maak klantanalyses, waardoor ik kan zien hoe onze klanten ervoor staan. De klanten die achterblijven in afzet bezoek ik als eerst, met als doel meer verkoop te genereren. Daarnaast verleen ik hand- en spandiensten aan de accountmanagers en de vertegenwoordigers. Ik ben dus heel flexibel bezig.”

Zoveel mogelijk orders binnenhalen

Het doel is om zoveel mogelijk orders binnen te halen. Thomas: “Maar als jonge jongen word je niet altijd serieus genomen. Ik probeer hierop in te spelen en het gesprek aan te gaan. Het is een voordeel dat ik veel horeca-ervaring heb, ik had al op jonge leeftijd bijbaantjes in de horeca en heb daarom veel achtergrondkennis.”

Contacten leggen

Thomas: “Het ene moment sta ik in een partycenter, het andere moment in een bruin café. Ik zie de mooiste horecazaken met elk een eigen stijl. Ik kan inspiratie op doen en contacten leggen met veel verschillende mensen. Met name het contact met de klanten vind ik erg leuk.”

Internationale speler

Thomas: “Heineken is een ontzettend mooi internationaal bedrijf en staat goed aangeschreven. Voor stagiairs is alles hier goed geregeld. Ik kreeg een training van twee weken en uitstekende begeleiding. Mijn agenda lag zelfs al klaar toen ik hier begon. Om bij Heineken succes te hebben moet je vooral jezelf zijn. Zoek uit wat jou als persoon onderscheidt van anderen. Doe je niet anders voor dan je bent, dan kom je een heel eind.”

Meedraaien op alle afdelingen

Omdat Heineken zo groot is, is Thomas begonnen met het leren kennen van alle afdelingen van de vestiging in Houten. “Zo ben ik mee geweest op een logistieke boot die panden aan de grachten bevoorraadt, heb ik met een vrachtwagen meegereden en meegekeken bij de telefonisten. Ook ben ik een dag in de brouwerij in Zoeterwoude geweest. Het is ongelooflijk hoeveel hectoliter bier hier gebrouwen wordt!”

Sleutel naar het bedrijfsleven

Thomas: “Ik heb al veel geleerd bij Heineken, vooral hoe je om moet gaan met verschillende mensen en hoe je verkoopgesprekken voert. En zelf initiatief nemen. Dit werk is heel vrij, je moet het zelf doen. Bij Tio heb ik drankenkennis, communicatieve vaardigheden en marketing geleerd, die kennis kan ik hier heel goed gebruiken. Na deze opleiding wil ik de opleiding International Business Management gaan volgen. Ik zie mijn stage bij Heineken als de sleutel naar het bedrijfsleven.”

Video: Thomas bij Heineken