Vliegen bij Transavia

“Alles wat ik heb geleerd, breng ik nu in de praktijk”

Studente Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) Amber van Burken vliegt sinds 5 weken voor Transavia. Haar stage is ontzettend intensief, maar ook heel leerzaam, vertelt ze. “Wat ik bij Tio heb geleerd, breng ik nu echt in de praktijk”, licht ze toe. “Ik ben echt heel erg blij dat ik dankzij mijn Tio-docente, die zelf jarenland bij Transavia werkte, aan deze stageplaats kon komen.”

Heel leuk bedrijf

In de vijf weken dat Amber nu vliegt, heeft ze al veel geleerd. Ze is dan ook veel in de lucht. ”Het is een superstage”, vindt Amber. “Transavia is een heel leuk bedrijf, waar je je echt thuis voelt. Dat straalt de maatschappij ook uit naar de passagiers, er is altijd een goede sfeer aan boord.” De tijd vliegt voor de studente, juist omdat ze elke vlucht weer bijleert. “Van elke bemanning leer je wel weer wat en ik pak het steeds sneller zelf op.”

Flight safety in de praktijk

Ze maakt veel mee tijdens de vluchten en kan daar steeds beter op reageren. “Het interessantst tot nu toe vind ik dat ik de flight safety taken in de praktijk zie. Het is natuurlijk niet het leukste als iemand onwel wordt, maar wel het leerzaamst”, zegt Amber. “Ook leer je echt communiceren met de passagiers en kom je er gauw genoeg achter dat dat niet altijd meevalt. Maar, je krijgt steeds meer mensenkennis. Belangrijk is dat je duidelijk maakt dat de passagier gehoord is, dat je zijn of haar frustratie begrijpt. Vrijwel altijd zijn ergernissen op die manier op te lossen.”

Docenten uit praktijk

De kersverse stewardess was altijd al gek op vliegen en wilde dus ook altijd al stewardess worden. Na haar eindexamen koos ze in eerste instantie voor het ROC. Maar, ze merkte al snel dat de studie daar weinig succesvol was. “Er was weinig aandacht voor de studenten, de kans op een luchtvaartstage is er heel klein en de organisatie binnen de school was minimaal”, legt Amber uit. “Dus stapte ik over naar Tio en daarvan heb ik nooit spijt gehad. Ik kon bij Transavia aan de slag dankzij de goede contacten van Tio met het werkveld en de docenten uit de praktijk. Mijn luchtvaartdocente vloog bijvoorbeeld jarenlang bij Transavia en heeft me goed geholpen.”

Vestiging Utrecht

Amber studeert aan de vestiging van Tio in Utrecht. “Het is een supergezellige vestiging, heel klein en knus. Alle docenten kennen je, of ze je les geven of niet. Daardoor is iedereen heel behulpzaam. Dankzij de kleine klassen zijn de studenten onderling ook heel hecht. Er is in de lessen ruimte voor verhalen uit de praktijk, gezelligheid, maar ook voor hard werken. Daardoor kan ik het fasttrackprogramma doen.”

Snel studeren

Zeer gemotiveerde studenten met een havo-, vwo-, mbo3- of relevante mbo2-vooropleiding kunnen de mbo4-opleiding in slechts één jaar afronden. “De eerste twee weken dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Maar, je raakt eraan gewend en dan is het zo relaxt om je opleiding in één jaar af te ronden. Het is hard werken, maar dat is het echt waard.”

Leukste project

Het onderwijs bij Tio is praktijkgericht. De toerisme-studenten maken in november bijvoorbeeld een studiereis, die ze zelf samenstellen. “Dat vond ik het leukste project van de studie”, zegt Amber. “De locatie en vluchttijden stonden vast, maar wij mochten het programma zelf invullen. Zo gaaf om zo’n reis samen met je klas uit te voeren. Zo hebben we Gdansk in Polen op een bijzondere manier leren kennen.”

Volg Amber op LinkedIn