1. Home
  2. Voor bedrijven
  3. Afstuderen

Voor bedrijven 

Algemeen

Afstuderen

Elke hbo-opleiding wordt afgerond met een afstudeeropdracht. Studenten voeren een afstudeeronderzoek uit bij een bedrijf, beantwoorden de onderzoeksvraag en schrijven conclusies en aanbevelingen in hun scriptie. De afstudeeropdracht duurt 20 weken, waarin de student fulltime, zelfstandig aan het onderzoek werkt. 

Een geschikte afstudeerplek

Een geschikte afstudeerplaats voldoet aan de volgende voorwaarden:

  1. Er moet sprake zijn van een zinvolle en concrete opdracht, die de student zelfstandig kan uitvoeren.
  2. Binnen het bedrijf is een begeleider beschikbaar, om de student te introduceren binnen het bedrijf, de onderzoeksopzet te bespreken, inhoudelijk te coachen en bij te dragen in de beoordeling. De begeleider beschikt minimaal over hbo werk- en denkniveau.

Een zinvolle en concrete opdracht is een opdracht waarvoor de werkzaamheden liggen op het terrein en het hbo-niveau van de door de student gevolgde opleiding. Om het afstuderen succesvol te laten verlopen is het raadzaam deze opdracht te laten aansluiten op de praktijksituatie en de belangstelling van de student. De werkzaamheden staan dan ook ten dienste van het afstudeeronderzoek van de student. Het nut voor de student (kennis, ervaring, competentieontwikkeling) moet groter zijn dan het economische nut van de verrichte werkzaamheden. Tenslotte moet het bedrijf akkoord gaan met de voorwaarden opgenomen in het afstudeercontract.

Voorbeelden van afstudeeropdrachten

Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn: een concurrentenonderzoek, klanttevredenheidsonderzoek, socialmediastrategie, het ontwikkelen van een marketing-, PR- of salesplan. Studenten worden aangemoedigd een branchegerelateerd afstudeerproject op het gebied van hotellerie, eventmanagement, business, e-commerce of toerisme te kiezen.

Meer informatie

Bent u op zoek naar een student voor een afstudeeronderzoek, of wilt u graag meer informatie over afstuderen, neemt u dan contact op met de studiecoaches via bedrijven@tio.nl.

Afstuderen doe je zo

Bacheloruitreiking Hogeschool Tio
Bacheloruitreiking Hogeschool Tio
Hogeschool Tio Career Event 2015
Patricia: afstuderen bij het InterContinental Amstel Amsterdam