1. Home
  2. Voor bedrijven
  3. Afstuderen

Voor bedrijven 

Algemeen

Afstuderen

In het laatste jaar studeren de hbo-studenten af. Hierbij onderzoekt de student een probleemgebied voor het afstudeerbedrijf. De lengte van het afstudeerproject moet ten minste 20 weken zijn, waarin de student fulltime aan de opdracht werkt.

Een geschikte afstudeerplek

Een geschikte afstudeerplaats moet aan twee belangrijke eisen voldoen:

  1. Er moet sprake zijn van een voor de student en het bedrijf zinvolle en concrete opdracht, die de student grotendeels zelfstandig kan uitvoeren.
  2. Binnen het bedrijf moet iemand als begeleider beschikbaar zijn om de student te introduceren binnen het bedrijf, de onderzoeksopzet te bespreken, waar nodig te corrigeren en bij te dragen in de beoordeling. De begeleider moet minimaal hbo werk- en denkniveau hebben.

Een zinvolle en concrete opdracht is een opdracht waarvoor de werkzaamheden liggen op het terrein en het hbo-niveau van de door de student gevolgde opleiding. Om het afstuderen succesvol te laten verlopen is het raadzaam deze opdracht te laten aansluiten op de praktijksituatie en de belangstelling van de student. De werkzaamheden staan dan ook ten dienste van het afstudeeronderzoek van de student. Het nut voor de student (kennis, ervaring, competentieontwikkeling) moet groter zijn dan het economische nut van de verrichte werkzaamheden. Tenslotte moet het bedrijf akkoord gaan met de voorwaarden opgenomen in het afstudeercontract.

Afstudeeronderzoek

Naar aanleiding van het onderzoek schrijft de student een advies en een implementatiestrategie. Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn een concurrentenonderzoek, klanttevredenheidsonderzoek en het ontwikkelen van een marketing-, PR- of salesplan. Studenten worden aangemoedigd een branchegerelateerd afstudeerproject op het gebied van hotellerie, eventmanagement, business, e-commerce of toerisme te kiezen.

Meer informatie

Voor meer informatie over afstuderen of als u op zoekt bent naar een student voor een afstudeeropdracht, kunt u contact opnemen met de studiecoaches via bedrijven@tio.nl.

Afstuderen doe je zo

Bacheloruitreiking Hogeschool Tio
Bacheloruitreiking Hogeschool Tio
Hogeschool Tio Career Event 2015
Patricia: afstuderen bij het InterContinental Amstel Amsterdam