1. Home
 2. Voor bedrijven
 3. Afstuderen

Afstuderen

Elke hbo-opleiding wordt afgerond met een afstudeeropdracht. Studenten voeren een praktijkgericht onderzoek uit bij een bedrijf dat resulteert in een concreet beroepsproduct, zoals een plan, ontwerp of advies. De afstudeeropdracht duurt 20 weken, waarin de student fulltime, zelfstandig aan het onderzoek werkt. Tevens kan de student werkzaamheden verrichten, die in het verlengde van het onderzoek liggen. Als bedrijf ondersteun je de student en het onderzoek middels het leveren van input op verschillende gebieden, zoals contacten, data en overige informatie.  

Een geschikte afstudeerplek

Een geschikte afstudeerplaats voldoet aan de volgende voorwaarden:

 1. Er moet sprake zijn van een zinvolle en concrete opdracht, die de student zelfstandig kan uitvoeren.
 2. Binnen het bedrijf is een begeleider beschikbaar, om de student te introduceren binnen het bedrijf, de onderzoeksopzet te bespreken, inhoudelijk te coachen en bij te dragen in de beoordeling. De begeleider beschikt minimaal over hbo werk- en denkniveau.

Een zinvolle en concrete opdracht is een opdracht waarvoor de werkzaamheden liggen op het terrein en het hbo-niveau van de door de student gevolgde opleiding. Om het afstuderen succesvol te laten verlopen is het raadzaam deze opdracht te laten aansluiten op de praktijksituatie en de belangstelling van de student. Eventuele werkzaamheden staan dan ook ten dienste van het afstudeeronderzoek van de student. Tenslotte moet het bedrijf akkoord gaan met de voorwaarden opgenomen in het afstudeercontract.

Voorbeelden van afstudeeropdrachten

Het praktijkgericht onderzoek moet resulteren in een concreet beroepsproduct. Voorbeelden hiervoor zijn: een ontwerp van een website, event of (horeca)concept, een marketingcommunicatieplan, een implementatieplan, een concurrentie- of klanttevredenheidsonderzoek, het ontwerp of testen van socialmediastrategie. Studenten worden aangemoedigd een branchegerelateerd afstudeerproject op het gebied van hotellerie, eventmanagement, business, e-commerce of toerisme te kiezen.

Meer informatie

Formulier voor bedrijven

Afstuderen doe je zo

 • Bacheloruitreiking Hogeschool Tio
  Bacheloruitreiking Hogeschool Tio
 • Tio Career Event
  Tio Career Event
 • Patricia: afstuderen bij het InterContinental Amstel Amsterdam
  Patricia: afstuderen bij het InterContinental Amstel Amsterdam