1. Home
  2. Nieuws
  3. Waarom docenten uit de praktijk zo belangrijk zijn

Het geheim van goed onderwijs

Wie kan je een vak nu beter leren dan een vakprofessional zelf? Bij Hogeschool Tio zijn de docenten stuk voor stuk professionals met uitvoerige werkervaring in hun vakgebied. In veel gevallen staan ze zelfs nog met één been in de praktijk. Voor studenten is dat niet alleen enorm leerzaam; het maakt de lessen ook een stuk leuker, vinden ze.

Hoe beheer je een miljoenenbudget?

De docenten van Tio brengen hun praktijkervaring direct over op de studenten. Zoals business- en HR-professional Frank de Bekker, die jarenlange ervaring in Finance en Human Resources heeft en gespecialiseerd is in het helpen groeien, herstructureren, fuseren en overnemen van bedrijven. Frank: “De studenten vinden het super om die verhalen uit de praktijk te horen. Een miljoenenbudget beheren bijvoorbeeld, hoe manage je dat? Of hoe bepaal je de waarde van een onderneming? Daar kan ik veel over vertellen; dat heb ik 20 jaar gedaan.”

Klaargestoomd worden voor de praktijk

Het voordeel van docenten uit het werkveld is dat zij de vertaalslag van theorie naar praktijk makkelijk weten te maken. Zij weten bovendien als geen ander wat er speelt binnen de branche, wat de lesstof superactueel maakt. “De Tio-docenten hebben veel praktijkervaring. Hoe gaaf is het bijvoorbeeld om les te krijgen van marketingadviseur Peter de Lange, van de commercial van de Rolo-olifant?!” zegt businessstudent Boy Masius. “Studeren aan Tio opent deuren. Het praktische onderwijs van Tio is een goede voorbereiding op het werkveld.”

Dat maakt het onderwijs zo goed

Ook Ernest Praag, vader van twee kinderen die aan Tio studeren, erkent het belang van docenten uit de praktijk. Het is naast de kleinschaligheid en persoonlijke aandacht één van de redenen waarom het onderwijs van Tio zo goed is, denkt hij. Ernest: “Alle docenten komen uit de praktijk en hebben hun sporen in het bedrijfsleven al verdiend. De studiestof kunnen ze verrijken met hun persoonlijke ervaringen. Ik heb het idee dat het niveau van de docenten daardoor hoger ligt dan bij reguliere scholen. En dat is voor de studenten niet alleen interessanter, maar ook leuker.”

Succesvol in binnen- én buitenland

Ook studenten met internationale ambities zijn bij Tio aan het juiste adres: veel Tio-docenten beschikken namelijk ook over internationale expertise. Zoals Carlo van Rantwijk, die jarenlang actief was als export manager en international sales manager in Amerika. Hij ontwikkelde en begeleidde er aan- en verkoopopdrachten in onroerend goed. Totale omzet? $23 miljoen! Carlo: “Het is heel mooi om studenten te kunnen helpen met mijn kennis en ervaring. Ik vind het belangrijk dat je als docent je studenten leert kennen, zodat je ze goed kunt begeleiden. Dankzij de kleine klassen kan dat bij Tio.”

Blije Tio-studenten

Dat studenten het heel interessant én leuk vinden om de kneepjes van het vak van de meester zelf te leren, kan Hotelmanagementstudent Sven van Bommel alleen maar beamen. Sven: “Tio is natuurlijk een hele goede school die over de hele wereld bekend is; ik denk dat ik daarmee later een goede voorsprong heb. De opleiding zit inhoudelijk goed in elkaar en ik vind het studieprogramma erg leuk. En alle docenten komen inderdaad uit het werkveld, dat is echt top. Ze spreken uit eigen ervaring en dat is veel leuker om naar te luisteren. Op deze manier vind ik les krijgen heel leuk!”

Lees meer over: docent, excellent, werken bij Tio