1. Home
  2. Nieuws
  3. Succesvol internationaal onderhandelen: hoe doe je dat?

Tio-docent werkte als makelaar op Amerikaanse markt en deelt kennis nu met studenten

Tio-docent Carlo van Rantwijk was jarenlang actief in binnen- en buitenland als o.a. export manager en international sales manager. Achttien jaar woonde en werkte hij in Amerika, waarvan acht jaar in Memphis als makelaar. Carlo was er, als zelfstandig ondernemer, verantwoordelijk voor het ontwikkelen, begeleiden en uitvoeren van aan- en verkoopopdrachten in onroerend goed. Totale omzet? $23 miljoen.

Associate broker

Carlo hield zich als makelaar op de Amerikaanse markt onder meer bezig met conflictbemiddeling, contractonderhandeling, marketingstrategieën en procesmanagement bij transacties. “Amerikanen verhuizen heel veel”, vertelt Carlo, “dat is een enorme markt daar. Als makelaar was het mijn taak om een plek voor klanten te vinden waar ze zich prettig konden voelen. De uitdaging was om echt goed met de klant mee te denken. Iedereen heeft weer andere, specifieke wensen. Fantastisch als alles klopte en mensen blij waren met hun nieuwe huis.”

Duurzaam bouwen

Carlo was als makelaar gespecialiseerd in duurzaam bouwen. “Duurzaamheid is voor mij heel belangrijk, ik denk dat we dat allemaal zo veel mogelijk moeten nastreven”, legt hij uit. “Maar daarnaast was het ook een verdienmodel. Investeringen op dit gebied, zoals hele energiezuinige bouw of driedubbel geïsoleerde ramen bijvoorbeeld, betalen zich dubbel en dwars uit. Win-winsituatie dus.”

Carrièreswitch naar het onderwijs

Na zijn jaren als makelaar werkte Carlo jarenlang als international sales manager en export manager in binnen- en buitenland. “Een paar jaar geleden vond ik het tijd om die kennis terug te geven aan de maatschappij”, vertelt Carlo, die nu als docent anderen alles kan leren over internationaal zakendoen. “Ik vond het altijd al leuk om mensen te helpen. Dat kan als docent. Het is ontzettend mooi om studenten te kunnen helpen met mijn kennis en ervaring.”

Leren van de praktijk

Op Tio Amsterdam geeft de businessdocent lessen als International Business, International Management, E-commerce, Export management en Commerciële vaardigheden. Hij kan hiervoor putten uit zijn ervaringen in de sales, marketing, exportmanagement en makelaardij – en aan praktijkvoorbeelden geen gebrek. Carlo: “Ik heb eens meegemaakt dat de verkoop van een huis van ruim $600.000,00 bijna stukliep op een badkamerspiegel. Hoe bemiddel je in zo’n situatie?”

Trots op de studenten

De kleinschaligheid van Tio vindt Carlo erg prettig, vertelt hij. “Ik vind het belangrijk dat je als docent je studenten goed leert kennen zodat je ze goed kunt begeleiden. Dankzij de kleine klassen kan dat bij Tio. Je bouwt een band op met de studenten en ziet ze in een paar jaar tijd enorme groei doormaken. Dat is heel mooi. Studenten die in hun laatste jaar een prachtige en overtuigende speech in het Engels houden, fantastisch vind ik dat. Daar kan ik echt trots op zijn.”

Lessen in het Engels

Carlo geeft zijn lessen in het Engels. Handig, want zo leren de studenten meteen internationaal vakjargon. “Ik denk dat het heel verstandig is als studenten hun studie in het Engels volgen. Ze leren heel snel. Ik spreek geen woord Nederlands in mijn lessen, maar de studenten kunnen me altijd volgen. Ze vinden het vooral heel leuk als ik verhalen uit de praktijk vertel”, zegt Carlo tot slot. Met een knipoog: “Zodra ik dat doe, gaan al die telefoontjes meteen uit!”

Lees meer over: business, docent, werken bij Tio