1. Home
  2. Nieuws
  3. Eerste gerichte e-commerce-opleiding op hbo

Eerste gerichte e-commerce-opleiding op hbo

De particuliere Hogeschool Tio komt als eerste hoger onderwijsinstituut met een gerichte opleiding voor e-commerce professionals: Commerciële Economie en Ondernemerschap, ondergebracht in de e-Academy die Thuiswinkel.org gaat opzetten. “We spelen in op de grootste ontwikkeling in het huidige bedrijfsleven.”

Hogeschool Tio, dat vestigingen heeft in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Hengelo, bouwde een reputatie op met opleidingen voor horeca en toerisme. Vijf jaar geleden werd het onderwijsaanbod uitgebreid met International Business Management. Tio-directeur: “Voor studenten is Tio intensief, met veel contacturen, het is kleinschalig en het is persoonlijk. Die onderscheidende aspecten zal je altijd terugvinden in nieuwe opleidingen. Als wendbare organisatie kunnen we die relatief snel opzetten, zoals met Commerciële Economie en Ondernemerschap is gebeurd.”

Tio springt in een gat, wil de directeur maar zeggen. “We hebben de opleiding zelf bedacht. In een zoektocht ons lectoraat te versterken kwamen we in contact met Jorij Abraham van Thuiswinkel.org. Als lector - ik noem het wel eens een hbo-professor - e-commerce draagt hij bij aan de curriculumontwikkeling, onderstreept hij de positionering naar de markt en stuurt hij de onderzoeksagenda aan.”

Positionering

Tio verwacht dat er na de zomer zestig à zeventig studenten zullen beginnen aan de nieuwe opleiding. Zij worden bijgespijkerd in onder andere SEO, SEA, contentmarketing, online communicatie, grafisch design en webtechnologie. “Veel onderwerpen komen ook aan de orde in hbo-opleidingen commerciële economie, maar wij leggen meer en beter de nadruk op e-commerce. Dat wordt elders nog onderschat. Overigens geloof ik dat de term “e-commerce” over een aantal jaar best uit de naam van onze opleiding zou kunnen worden geschrapt. Het gaat daarbij immers per definitie om marketing en sales en de wereld bevindt zich meer en meer online. Maar voor de positionering is het goed om die focus op e-commerce nu te benadrukken. Zomer 2016 zullen de eerste studenten stage gaan lopen.”

Sociaal leenstelsel

Een opleiding aan Hogeschool Tio (thans circa 1.500 studenten) is met ongeveer 14.000 euro per jaar niet goedkoop. Volgens de directeur krijgen studenten daar veel en goed onderwijs in kleine klassen en goede faciliteiten voor terug: “Door de introductie van het sociale leenstelsel worden we feitelijk steeds beter betaalbaar”, aldus de directeur. “Studenten krijgen langer de kans om tegen gunstige voorwaarden terug te betalen. Bovendien zijn studenten bij onze hogeschool meestal in drie jaar klaar.”

De opleiding Commerciële Economie en Ondernemerschap moet nog worden geaccrediteerd, maar dat lijkt een formaliteit. Tio verwacht dat het aantal eerstejaars zal oplopen tot zo’n tweehonderd in 2018: “Er zullen meer e-commerce gerichte opleidingen komen. Die zullen indirect reclame voor ons gaan maken”, besluit de directeur optimistisch.

E-Academy

Thuiswinkel.org bouwt aan een zogenoemde e-Academy, om Nederlandse e-commerce bedrijven aan goede mensen te helpen. In het kader daarvan zullen bestaande opleidingen worden erkend. Daarnaast zal Thuiswinkel.org samen met onderwijspartijen nieuwe educatieve producten naar de markt brengen, waarvan de opleiding met Hogeschool Tio een eerste voorbeeld is.

Bron: Twinkle.nl, Arjan van Oosterhout

Lees meer over: e-commerce, online marketing