1. Home
  2. Nieuws
  3. Tio-studente heeft eigen bedrijf in duurzaam toerisme

Tio-studente heeft eigen bedrijf in duurzaam toerisme

Studente International Tourism Management Sitta Yan heeft een Indonesische vader. Toen ze 18 was, ging ze terug naar haar vaders roots en raakte ze verknocht aan Indonesië. Nu heeft ze er haar eigen onderneming: ze beheert er een accommodatie en organiseert jungletours met de lokale bevolking.

Na de middelbare school reisde Sitta een jaar door Indonesië. Ze bezocht haar vader op de Mentawai Eilanden en voelde zich er meteen thuis. “Toen ik na een jaar terugging naar Nederland was dat echt een cultuurshock. Ik miste het Indonesische eten, de mensen en de gezelligheid. Dus ben ik zo snel mogelijk weer teruggegaan naar de Mentawai Eilanden.”

Onderneming gestart in Indonesië

Terug op de Mentawai Eilanden zette Sitta, samen met haar vader, het Umata Village op poten, een accommodatie om gasten te kunnen ontvangen. “Ik leerde de taal van mijn neefjes en nichtjes, we bouwden Umata Village op en ik leerde over Excel en accounting.”

Sitta raakte geïnteresseerd in toerisme: “Ik vond het zo leuk om gasten mee te nemen en hen te leren over de cultuur. Toen ik merkte dat ik er ook geld mee kon verdienen, wilde ik me verder ontwikkelen. Management, marketing, ik heb het allemaal zelf uitgezocht. Maar op een gegeven moment kun je het niet meer zelf dus toen besloot ik te gaan studeren.”

Eigen bedrijf combineren met Tio

Sitta keerde na vijf jaar Indonesië terug naar Nederland om aan Tio International Tourism Management te studeren. Inmiddels is ze aan het afstuderen. “Tio heeft mij heel vrij gelaten, zodat ik veel projecten kon toespitsen op Umata Village. Zo heb ik mijn bedrijf van alle kanten kunnen belichten.” Ook de minor had te maken met haar Indonesische avontuur: “Mijn minor ging over het bouwen van de website en het gebruik van social media voor Umata Village.”

Dus eigenlijk heb je Tio gebruikt om je bedrijf uit te bouwen? “Ja!” zegt Sitta lachend, “En ik vond het heel interessant. Medestudenten vonden het ook leuk om met iets échts bezig te zijn als ze met mij samenwerkten. Als we dan gasten kregen in Umata Village stonden ze gewoon te juichen!”

Duurzaam toerisme

Voor de ondernemende Sitta is het heel belangrijk dat de lokale bevolking profiteert van het toerisme in het gebied. “Ik wil niet alleen een bedrijf opzetten, maar ook echt kijken hoe ik de lokale bevolking kan helpen en hoe ik met hen kan samenwerken om de plek beter te maken.”

Ze is al op de goede weg met duurzaam toerisme: “We hebben samen met de locals een traditioneel huis gebouwd en we geven jungletours waar we ook de lokale bevolking bij betrekken.”

Touroperating prijswinnaar

Bij het project Touroperating van Tio ontwikkelen studenten zelf een reis. Het team dat de beste en origineelste tour bedenkt, mag de reis zelf beleven. Sitta ontwikkelde vorig jaar – uiteraard – een tour over Indonesië en won de wedstrijd ook nog!

“Ik wilde zo graag winnen, want ik wilde heel graag terug naar Indonesië, maar had daar zelf geen geld voor.” Wat hield de reis in? “We vlogen op Sumatra en kwamen langs meren en valleien, rijstvelden, theeplantages en een baai. Natuurlijk leidde de tour ons ook langs de Mentawai Eilanden en Umata Village.”

Een andere prijs die Sitta in de wacht sleepte was die voor haar businessplan tijdens de businessplanfinale. “Dit gaf mij een energy boost en het vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Niet alleen met mijn concept, maar ook met mijn opleiding bij Tio.”

Terug naar Indonesië

Als Sitta is afgestudeerd wil ze zo snel mogelijk terug naar Indonesië: “Ik heb heel veel zin om jungletours te gaan geven en om van het Umata Village een succesvol resort te maken!”

Volg Sitta op LinkedIn

We hebben Sitta gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Uitstekend
  • Hoe beoordeel je Tio? Goed