1. Home
  2. Nieuws
  3. Gastcolleges in Rotterdam

Gastcolleges in Rotterdam

In oktober heeft Tio Rotterdam zes toppers uit het bedrijfsleven mogen ontvangen. Elk van hen heeft onze studenten 45 minuten mogen inspireren en motiveren met hun verhaal. Zij hebben allen hun ervaringen verteld en vol passie hun kennis gedeeld. Het doel: Tio-studenten een kijkje in de keuken geven met betrekking tot hun toekomstige werkveld. Tevens hebben studenten de mogelijkheid gekregen om vragen te stellen aan de gastsprekers.

Lees hieronder meer over de sprekers en de mening van de studenten over de gastcolleges. 

Mario Ridder

Mario Ridder geeft gastcollege bij Tio RotterdamMario Ridder is bezig met zijn transformatie van chef-kok naar horecaondernemer. De chef-kok die in Parkheuvel het vak heeft geleerd van Cees Helder, heeft nu een erg succesvolle zaak geopend in Rotterdam genaamd ’JOELIA’, (in het Engels), ‘JULIA’ (in het Nederlands), vernoemd naar zijn dochters.

Mario heeft het voor elkaar gekregen om onze studenten 30 minuten lang muisstil te houden. Zijn interessante en enthousiaste manier van vertellen, vol passie over zijn vak, zijn keuzes, valkuilen en successen, leidde ertoe dat de studenten lovend zijn over zijn gastcollege. Enkele tips die voorbij zijn gekomen: durf te leven. Geniet nu en leef niet alleen om te werken. Let erop dat je niet alleen voor je huurbaas staat te werken, vooral voor horecazaken zijn de huurprijzen van panden torenhoog.

Van chef-kok naar horecaondernemerOok de uitspraak ‘van delen word je niet armer’ geeft een goed beeld over hoe Mario is als persoon en hoe hij het zo ver heeft geschopt in zijn carrière.

Mening van de studenten
'Leerzaam’, ‘interessant verhaal’, ‘vertelde vol passie’, 'het inspireert mensen om zo een eigen horeca onderneming te starten', 'heel gaaf om een bekende gastspreker te hebben die een voorbeeld is voor veel studenten'. 'Het was zeer informatief en interessant'.

Sven Noomen

Analist Sven Noomen bij Tio RotterdamSven Noomen is werkzaam bij QBS Group o.a. als analist, trainer en business developer. Hij helpt zijn klanten in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Sven is van mening dat iedereen tegenwoordig een eigen bedrijf kan beginnen door middel van de huidige technologie.

De Top 4 van bedrijven met de hoogste marktwaarde bestaat uit allemaal Tech-bedrijven. Hiermee toont hij aan dat technologie niet meer weg te denken is. Belangrijke items hierbij zijn bijvoorbeeld smart conference badges, social wifi, event communication tools, digital business cards en wearables. Elk bedrijf gaat een software bedrijf worden, want we kunnen niet meer om data heen. Alle data die bedrijven verzamelen, worden gebruikt om een klant zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Met deze informatie kunnen bedrijven een goed profiel schetsen van een klant en hun behoeften op zo’n manier in kaart brengen dat zij zelf op voorhand al met suggesties kunnen komen, afgestemd op de persoonlijke wensen van iemand, terwijl deze persoon er nog niet om heeft gevraagd: je bent de klant zo een stap voor, waarmee je je kunt onderscheiden.

Mening van de studenten
‘Vernieuwend’, ‘geeft goed weer hoe de industrie waarin wij gaan werken er later uit gaat zien’, ‘erg interessant! Je wordt met je neus op de feiten gedrukt dat je als bedrijf moet blijven moderniseren om bij te blijven’, ‘super leerzaam en interessant onderwerp’, ‘enthousiaste man!’.

Hans van der Linde

Hans van der Linde geeft gastcollege bij TioHans van der Linde is al bijna 30 jaar met veel plezier werkzaam in de hospitality branche. Zo geeft hij leiding aan het familiebedrijf ‘Van der Linde Catering en Evenementen’. Zijn specialisatie bestaat uit vier hoofdactiviteiten:

Gastvrijheid is hierbij een efficiënte tool om de kwaliteitsbeleving van onze organisatie te verbeteren. “Een stijlvolle ambiance, persoonlijke aandacht en een hoge kwaliteitsbeleving zijn de ingrediënten voor een unieke gastronomische ervaring” (Hans van der Linde). Passie, een flinke dosis creativiteit en een personal touch, mogen hierbij niet ontbreken.

Mening van de studenten 
‘Leuk gastcollege’, ‘de spreker weet hoe hij de presentatie moet houden + houdt de aandacht vast’, ‘leuk dat interne processen werden besproken en hoe het bedrijf deze toepast’, ‘erg leuke presentatie en leuk om naar te luisteren’, ‘inspirerend’, ‘erg interessant: vooral het gastvrijheidsmodel’, ‘heel erg interessant 10/10’, ‘maakt bewust’, ‘oprecht’, ‘leuk en herkenbaar’, ‘nieuwe kijk op gastvrijheid gekregen’, ‘leuke presentatie’.

Samira Mellenbergh

Samira Mellenbergh, werkneemster bij Salesforce.com geeft gastcollege bij TioSamira Mellenbergh is 27 jaar en ze heeft uitgebreid verteld hoe zij bij een hightech bedrijf als Salesforce.com terecht is gekomen en welke mogelijkheden je daarbij hebt.

Werken bij een hightech bedrijf verdient namelijk goed, je loopt altijd voor op wat er in de wereld allemaal speelt en is uitdagend. Er is een vooroordeel dat je een technische opleiding moet hebben om bij een hightech bedrijf te werken. Het antwoord is Nee! Samira is aangenomen vanwege haar sales capaciteiten, maar ook vanwege het vrijwilligerswerk wat ze al deed. Daarom werkt ze nu bij de filantropische tak van de organisatie die allerlei projecten wereldwijd realiseert.

Salesforce.com hoort bij de absolute top van meest innovatieve en snelst groeiende bedrijven ter wereld. Zij hebben de wereld van e-commerce op zijn kop gezet en worden beschouwd als echte gamechangers in de wereld van CRM (Customer Relationship Management) systemen.

Mening van de studenten 
‘Leuk verhaal, maakt IT-branche interessant en vrijwilligers werk leuk’, ‘erg leerzaam’, ‘niet heel relevant voor de opleiding’ (student Hotel- en Eventmanagement), ‘interessant onderwerp’, ‘overtuigende spreekster’, ‘veel ervaring en weet veel over het vak’, ‘veel kennis, voorbeelden en filmpjes’, ‘leerzaam, maar ze gebruikte wel veel lastige woorden’.

Henk Rotgans

Directeur bij woningbouwcorporatie Havensteder spreekt bij TioAls directeur Onderhoud & Ontwikkeling bij woningbouwcorporatie Havensteder (in de kern van de stadsregio Rotterdam), is Henk Rotgans verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van de onderhouds-, renovatie-, nieuwbouw- en verkoopprogramma’s.

In zijn gastcollege lag de nadruk op het werken in een complexe omgeving waarbij continue verbeteren voorop staat. Henk besprak een interessante casus over hoe je een professionele vastgoed organisatie kan bouwen die waarde toevoegt aan de stad Rotterdam. Het is inderdaad gelukt om na 2,5 jaar al het vastgoed onder één dak te krijgen, een professionele organisatie te hebben opgebouwd en daarnaast zijn er grote projecten opgeleverd. Kostprijsdekkende huur, maatschappelijk rendement, en goed onderhoud waren belangrijke doelen hierbij.

Mening van de studenten 
‘Erg interessant en overtuigend’, ‘spontane spreker’, ‘erg veel goede informatie voor in de toekomst’.

Jacco Visser 

Jacco Visser, partner bij KPMG, geeft gastcollege bij Tio RotterdamJacco Visser is partner bij KPMG en komt bij veel organisaties. Hierdoor ziet hij veel relevante ontwikkelingen op verschillende plekken. Hij heeft veel over zijn eigen carrière verteld en heeft tevens veel bruikbare tips gegeven. Zo moeten we ervoor zorgen dat je jezelf goed kent. Leiderschap begint bij leiding geven aan jezelf, en dan pas kan je leiding geven aan anderen. Ook gelooft hij dat iedereen geboren is met talent, dus doe daar dan ook wat mee. Volg je hart, doe wat je goed kan, dat maakt het leven eenvoudiger. Let erop dat je niet te veel energie verliest, want dan ga je minder goed werken. Als laatste waardevolle uitspraak die Jacco met ons deelde: dit is de meest vrije periode in je leven die je hebt, geniet ervan en haal er zoveel mogelijk uit.

Mening van de studenten 
‘Motiverend’, ‘leerzaam en interessant’, ‘goede motivatie’, ‘fijne bescheiden en sociale man’, ‘goede tips en leuke interactie’, ‘interessant met handige praktische tips’, 'hij brengt alles op een indrukwekkende manier, nuttig en leuk!', ‘overtuigend en motiverend’.

Lees meer over: gastcollege, praktijkonderwijs