1. Home
  2. Nieuws
  3. Masterclass Björn Kuipers: “Samen bereik je meer”

Björn Kuipers: “Volhouden en doorzetten. Samen bereik je meer”

22 handen maakt het leuk: bedankt scheids!

Björn Kuipers is topscheidsrechter en succesvol ondernemer. Hoe hij op beide vlakken succes boekt vertelt hij tijdens zijn masterclass op Tio Hengelo aan Tio-studenten uit alle windstreken, van Den Helder tot Eindhoven. Björn Kuipers: “Ondernemen is mijn grootste passie. Wat je moet hebben is passie, passie voor je klant/gast. Wat je ook doet; hospitality, toerisme, marketing of business.”  

Be ready

Als scheidsrechter moet je niet alleen fysiek in top-shape zijn, maar ook mentaal moet je je goed voorbereiden op een wedstrijd. Wat is het belang van de wedstrijd; je maakt een analyse van de speelwijze en de spelers. Zo weten hij en zijn team bijvoorbeeld dat er spelers zijn die je goed in de gaten moet houden. “De Spaanse Sergio Ramos weet wat hij wil: winnen! En kan daardoor op het veld soms best vervelend zijn. Maar als hij morgen komt solliciteren bij de Jumbo neem ik hem meteen aan!”

Samenwerking is alles

“Samen bereik je meer”, zegt de Oldenzaalse Kuipers. Hij staat in drie verschillende functies aan het roer: hij is aanvoerder van alle scheidsrechters op het veld, is ondernemer en eigenaar van een Jumbo en daarnaast ook nog aanvoerder van zijn gezin. Hij heeft een sterk team achter zich en door vertrouwen in elkaar kan hij dit, met zijn team, allemaal bereiken.

Ondernemer grootste passie

“Ondernemen is mijn grootste passie, ik ben de derde generatie ondernemer in mijn familie. Mijn opa begon met een kruidenierszaak in het appartementencomplex waar nu mijn Jumbo-winkel naast staat.” Hij verkocht op het juiste moment twee supermarkten. “Heb geloof in jezelf, in je eigen kunnen. Vertrouwen in jezelf is een belangrijke prestatiefactor. En wat je moet hebben is passie, passie voor je klant/gast. Wat je ook doet; hospitality, toerisme, marketing of business.”

Met zijn team won hij de prijs ‘beste Jumbo van Nederland’. En dat nadat ze door een diep dal waren gegaan. Toen ze in 2015 van C1000 werden omgebouwd naar Jumbo waren er behoorlijk wat opstartproblemen. Maar door eerlijk naar elkaar te zijn, elkaar feedback te geven en niet bang te zijn om je uit te spreken zijn ze er bovenop gekomen. En hoe! Dat komt door de drie kernwaarden die Kuipers als werkgever hanteert: Ontplooien, binden en boeien.

Volhouden en doorzetten

“Verliezers hebben een excuus en winnaars hebben een plan. Innovaties en veranderende omgeving vragen om aanpassing, en dat kan alleen met een winnaarsmentaliteit. En durf ook fouten toe te geven, fouten toegeven is fijn voor die ander en daarnaast leer je er ook van”, zegt Kuipers. “Kijk naar de goede momenten in de leven. Blijf er niet in hangen als iets niet (meteen) lukt. Zorg ervoor dat je met de juiste focus elke morgen aan het werk gaat. Het belangrijkste is plezier en passie. Als werkgever wil ik mijn medewerkers ‘a great place to work’ geven."

EK voetbal 2020

Kuipers is al 29 jaar scheidsrechter. Op zijn erelijst ontbreekt slechts het fluiten van een WK- of EK-finale. Hij heeft na het WK van 2018 besloten om zich niet meer beschikbaar te stellen voor grote toernooien. Maar toen hij werd gevraagd voor het EK in 2020 kon hij geen ‘nee’ zeggen. Zijn laatste grote toernooi wordt dus het Europees Kampioenschap in 2020.

De Amsterdamse business-student Sem Lode is onder de indruk van Björn Kuipers: “Hij heeft mijn avond gemaakt. Zijn onuitputtende dosis energie en positiviteit zijn erg aanstekelijk. Zo krijg je zin in ondernemen!” Een student uit Eindhoven vult aan: “Wat ik heb geleerd is dat als je onder druk komt te staan, je altijd in jezelf moet blijven geloven. En wat een aanstekelijk enthousiasme!”

Lees meer over: excellent, masterclass, ondernemend