1. Home
  2. Nieuws
  3. Businessstudent Joris is militair bij Defensie

Businessstudent Joris is militair bij Defensie

Tio-student Joris Drenth werkt als reservist en zet zich op flexibele basis in voor de vrede en veiligheid van Nederland. Bij noodsituaties kan hij opgeroepen worden voor militaire taken. Zijn militaire verplichtingen bij Defensie weet Joris knap te combineren met een voltijds hbo-opleiding van Hogeschool Tio. Joris: “Bij Tio heb ik de zekerheid dat ik nooit hoef te kiezen tussen mijn werk en mijn studie.”

Oproepbare militairen

Reservisten zijn militairen die op oproepbasis in dienst zijn van Defensie, vertelt Joris. “We worden ingezet bij grote evenementen, maar ook bijvoorbeeld bij noodsituaties”, legt hij uit. “Denk aan terroristische dreigingen of virusuitbraken zoals het coronavirus. Reservisten kunnen dan bijvoorbeeld helpen met het opbouwen van noodziekenhuizen, het transport van patiënten of het bieden van beveiliging. Omdat het op flexibele basis is, hebben veel reservisten daarnaast nog gewoon een andere baan of studie.”

Bijscholing en trainingen

Sinds een klein jaartje werkt Joris als reservist in het eerste peloton van Amersfoort. Ook als hij niet ingezet wordt voor militaire taken, heeft hij verplichtingen. “Iedere zaterdag en regelmatig op maandagavond krijgen we trainingen, zoals bijvoorbeeld over terrorismebestrijding”, vertelt Joris. “Zo weten we precies wat we moeten doen als we ingezet worden. Daarnaast doen we ook oefeningen en werken we aan onze schietvaardigheden.”

Avontuurlijke wereld

Als reservist stap je een avontuurlijke en onbekende wereld in, en juist dát vindt Joris het leukst aan zijn werk. “Je weet nooit wanneer je opgeroepen wordt en of je je wapen moet gaan gebruiken. Dat geeft echt een adrenalinekick”, vertelt hij enthousiast. Bij de uitbraak van het coronavirus moest hij bijvoorbeeld 24/7 bereikbaar zijn. “We stonden stand-by zodat we direct ingezet konden worden, zoals voor het vervoeren van patiënten. Ik heb een defensietelefoon en als die afgaat, moet ik binnen een half uur op de kazerne kunnen zijn. Dat ik nooit weet wat me te wachten staat, is heel leuk.”

Tio’s maatwerk

Ondanks zijn flexibele werktijden weet Joris zijn werk knap te combineren met zijn studie International Business Management. “Op Tio kunnen ze goed rekening houden met mijn functie als reservist. Mijn studiecoach en docenten weten ervan, en als het nodig is kan ik schuiven met lessen of presentaties uitstellen bijvoorbeeld. Dat is heel chill. Mijn docenten zijn hartstikke enthousiast en steunen het helemaal dat ik iets goeds doe voor de samenleving, heel leuk.”

Beste businessstudie

Studeren aan Tio bevalt Joris goed, vertelt hij. “De kleine klassen en persoonlijke aandacht zijn fijn. En omdat de docenten uit het bedrijfsleven komen, kunnen ze hun praktijkervaringen direct op jou overbrengen, heel gaaf. Ik koos voor International Business Management omdat het een hele brede businessstudie is die alles heeft: van e-commerce tot finance, en van het bank- en beurswezen tot entrepreneurship. Bovendien is International Business Management al jarenlang de beste businessstudie van Nederland. Om mijn internationale opties na mijn studie zo breed mogelijk te houden, volg ik de studie in het Engels.

Werken én studeren

Joris wilde al zijn hele leven graag bij Defensie werken, vertelt hij tot slot. “Maar ik heb een goed stel hersens en wilde dus ook graag studeren; beroepsmilitair worden zag ik daarom niet zo zitten. Toen ik hoorde over de functie van reservist leek dat me wel wat. De selectieprocedure was heel zwaar, zowel fysiek als mentaal, en heeft bijna een jaar geduurd. Maar het was het waard: het is echt supergaaf! Het is dus heel fijn dat ze bij Tio zo goed rekening kunnen houden met mijn werk. Dankzij Tio heb ik de zekerheid dat ik nooit hoef te kiezen tussen mijn werk en mijn studie.”

Lees meer over: business, maatwerk