1. Home
  2. Nieuws
  3. Serieuze salesstage bij ICT-bedrijf SoftTech

Serieuze salesstage bij ICT-bedrijf SoftTech

Het zal je maar gebeuren: heb je een leuke stageplek bemachtigd, gaat het niet door vanwege corona. Businessstudent Yannick Kappers overkwam het, maar hij liet zich niet kennen. Hij bemachtigde een nieuwe stage, dit keer op de salesafdeling bij ICT-bedrijf SoftTech, waar hij nu al zijn sales-charmes in de strijd gooit. Yannick: “Het blijft kicken als je nieuwe orders binnenhaalt!”

Sales van a tot z

Yannick loopt stage als junior accountmanager bij SoftTech in Zoetermeer. Het bedrijf helpt andere organisaties bij hun ICT-uitdagingen, van IT-management en netwerkbeheer tot software op maat en mobiele apps. Op de salesafdeling van het bedrijf leert Yannick er de kneepjes van het vak. Samen met de andere accountmanager werkt hij intensief samen om mogelijke prospects te vinden en benaderen.

Verkoopgesprekken en salesmeetings

“Dit betekent dat ik onder andere verkoopgesprekken voer”, vertelt Yannick. “Daarnaast woon ik dagelijkse salesmeetings bij, waarin de salesactiviteiten worden besproken, maak ik Excelbestanden, werk ik accountplannen bij, voer ik promotie-activiteiten uit en houd ik me bezig met webcare.” In het zoeken en benaderen van prospects gaat veel tijd zitten, vertelt Yannick. “Vergis je niet; prospects die echt goed bij het bedrijf passen, zijn vaak moeilijk te vinden.”

Orders in de wacht slepen

De stage bevalt Yannick heel goed. “Het leukste vind ik het verkopen zelf. Het is altijd een goed gevoel als je een order binnenhaalt. Het zijn niet altijd even grote orders, maar toch, het blijft kicken. En het is ook leuk om met een fijne groep collega’s te werken. Ondanks dat ik in eerste instantie ergens anders stage zou gaan lopen, ben ik hier door het salesteam, sowieso door het hele bedrijf, goed ontvangen.”

Praktijkgerichte businessstudie

Yannick studeert Commercieel Business Management aan Tio Rotterdam. “Ik wilde graag de businesskant op”, legt hij uit. “Daar sloot deze mbo-opleiding bij aan. Bij Tio kon ik de opleiding versneld volgen: in twee jaar. En dat de meeste docenten op Tio uit de praktijk komen sprak mij ook heel erg aan. Inmiddels zit ik alweer in mijn laatste jaar en het bevalt heel goed. Ik heb twee hele leuke jaren gehad op Tio.”

“Bijna elk vak dat ik op school krijg, kan ik nu toepassen tijdens mijn stage”, gaat Yannick verder. Zijn vakkenpakket is gericht op de praktijk en bestaat uit vakken en projecten op het gebied van accountmanagement, ondernemerschap, communicatie en zelfontwikkeling. “Alle lessen kan ik toepassen in de praktijk, zeker weten.”

Koester je klanten

Maar van de praktijk zelf leer je toch het meest, ervaart Yannick. “Tijdens deze stage heb ik al heel veel geleerd. Zoals hoe je verkoopgesprekken voert en waarom aftersales-activiteiten zo van belang zijn. Het houden van goed contact met je klant is heel belangrijk”, zegt Yannick tot slot. “Je moet zo denken: er zijn genoeg andere bedrijven waar je klant naartoe kan, maar hij of zij heeft voor jou gekozen. Dus koester iedere klant!

Lees meer over: business, sales, stage