1. Home
  2. Nieuws
  3. Bevlogen speech tijdens Europese conferentie

Oud-studente houdt bevlogen speech tijdens Europese conferentie

Tijdens de opening van de internationale conferentie Why Europe Matters in Brussel mocht Tio-alumna Lotte van Rijen (toen nog business-studente) een speech houden. Voor niemand minder dan Europarlementsleden en de top uit het bedrijfsleven hield ze een vurig pleidooi over het belang van het laten horen van de stem van jongeren. Lotte: “Het was een hele eer om hier te mogen spreken.”

Why Europe Matters, dat plaatsvond in maart in Brussel, is een internationale conferentie voor Europese jongeren georganiseerd door JA Europe en ERT (European Round Table of Industrialists). Tijdens deze tweedaagse conferentie werden jongeren en besluitvormers uit de politiek en het bedrijfsleven betrokken in een uitwisseling over de toekomst van Europa. Aan de conferentie mochten in totaal 36 Europese jongeren deelnemen die door middel van nationale competities voorafgaand aan het evenement geselecteerd waren.

Vraagstukken over Europa

Één van de deelnemende jongeren was Lotte van Rijen, destijds studente International Business Management aan Tio. “Twee dagen lang gingen we in groepjes van gemixte nationaliteiten aan de slag met verschillende casussen over Europa”, vertelt Lotte enthousiast. “Het doel van de conferentie was om bepaalde kwesties en vraagstukken vanuit het perspectief van jongeren te laten zien. Op de tweede dag mochten we onze plannen pitchen voor de Europese Commissie. Het was oprecht een hele leerzame ervaring.”

Indrukwekkende speech

Voor de officiële opening van de conferentie in Brussel werd Lotte gevraagd een speech te houden. Een hele eer, vond ze. “Als een soort young representative mocht ik mijn visie op dit evenement geven”, vertelt ze bescheiden. “Vertellen waarom ik het belangrijk vind hierin te participeren, laten zien hoe belangrijk het is de stem van de jongeren te laten horen. Over de speech heb ik veel complimenten gekregen; mensen waren onder de indruk.”

“Hoe ik mijn speech heb geschreven?” Lotte moet lachen. “Dat is wel een grappig verhaal. Toen ze me hiervoor vroegen, zei ik direct ja. Maar toen moest die speech dus nog wel geschreven worden. Dat heb ik vervolgens op de bank van mijn studentenhuis gedaan, in nog geen uur tijd. Maar ik heb het laten checken door diverse personen en blijkbaar was het goed.”

Streepje voor als Tio-student

“Tijdens de conferentie had ik veel aan mijn businessopleiding”, vertelt Lotte. “Wat ik echt heel goed vind aan de studie is de focus op de soft skills, zoals hoe presenteer je jezelf, hoe netwerk je, hoe maak je een cv? Dat kwam me goed van pas in Brussel. Bij leeftijdsgenoten die ergens anders studeren merk ik dat verschil ook heel goed. Je hebt als Tio-student dan echt een streepje voor. 

Inmiddels is Lotte bijna een half jaar geleden afgestudeerd. Studeren aan Tio is haar goed bevallen. “Ik kwam van het vwo, maar zag mezelf op 18-jarige leeftijd geen wetenschappelijke studie aan de universiteit volgen. Ik ben niet alleen een denker, maar ook een doener. Ik zocht daarom een goede hogeschool met een juiste combinatie van theorie en praktijk. Tio staat heel goed aangeschreven en ik hoorde er goede verhalen over. Ik heb er geen spijt van gehad. De studie, maar ook de begeleiding, de support en de kansen die je er krijgt zijn me heel goed bevallen.”

Nieuwe baan

Behalve een onvergetelijke ervaring heeft Lotte meer overgehouden aan de conferentie, namelijk een baan. “Na Why Europe Matters ben ik benaderd om voor Jong Ondernemen te komen werken en een alumninetwerk in Nederland op te zetten. Ik krijg veel verantwoordelijkheden bij Jong Ondernemen en leer zo veel hier. Ik werk hier tot de zomer, daarna start ik met een master, en voor nu ben ik heel blij met deze kans!”

“Voor het opzetten van het alumninetwerk ben ik nu de eerste stappen aan het zetten. Het is gelinkt aan het JA Alumni Europe Network en biedt leden internationale contacten, samenwerkingen, projecten, gave events en meer”, zegt Lotte tot slot. “Dus iedereen die via Tio ooit heeft meegedaan aan een programma van Jong Ondernemen, zoals Student Company: volg ons via Instagram (JO_alumni_netherlands), stuur een berichtje dat je interesse hebt of mail me (lottevanrijen@gmail.com) en sluit je ook aan bij dit internationale alumninetwerk!”

Volg Lotte op LinkedIn

We hebben Lotte gevraagd hoe zij haar hogeschool en opleiding beoordeelt:
  • Hoe beoordeel je je opleiding? Goed
  • Hoe beoordeel je Tio? Goed