1. Home
  2. Nieuws
  3. “Als studiecoach heb ik de leukste baan binnen Tio!”

“Als studiecoach heb ik de leukste baan binnen Tio!”

“Waarom ik de leukste baan heb bij Hogeschool Tio? Dat zal ik je vertellen!” Nathalie van der Pluijm is studiecoach voor de mbo-opleidingen van Hogeschool Tio. “Ik werk inmiddels al 12,5 jaar met heel veel plezier bij Tio. Het is ontzettend leuk om studenten te mogen begeleiden tijdens hun studie.”

Persoonlijk onderwijs

Een van de speerpunten van Tio is persoonlijke aandacht. Dit is onder andere terug te zien in de kleine klassen met gemiddeld tien studenten per klas, waardoor er veel contact met docenten en interactie met medestudenten is. Nathalie: “Iedere student heeft een eigen studiecoach, die persoonlijke begeleiding biedt. Studenten behouden dezelfde studiecoach gedurende hun hele opleiding bij Tio, zo kan je een goede band met elkaar opbouwen.”

Nathalie vertelt dat studenten in elk geval drie keer per jaar een gesprek hebben met hun studiecoach. “In deze gesprekken bespreken we de studievoortgang; wat gaat er goed en wat gaat er minder goed. Het is mijn taak om studenten door het hele traject te begeleiden en ze support te bieden waar het nodig is.”

Begeleiding van begin tot diploma-uitreiking

“Mijn ultieme doel als coach is om studenten op de beste manier te begeleiden, vanaf het moment dat ze binnen stappen bij Tio tot aan hun diploma.” Niet voor niets vertelt Nathalie dat de diploma-uitreiking het leukste moment van het studiejaar is voor haar. “Het is zo leuk om studenten te begeleiden naar het werkveld en ze volwassen te zien worden. Voor sommige studenten kan je echt het verschil maken. Als studiecoach heb ik het gevoel dat ik de studenten kan motiveren en begeleiden op een andere manier dan ouders dat kunnen en doen.”

Klassikale check-in

Naast de persoonlijke gesprekken met de studiecoach, vinden er ook wekelijkse contactmomenten plaats in groepsverband, zo vertelt Nathalie. “In eerste instantie is dit klassikale moment bedoeld om studenten meer te leren over het zoeken van een stage en hoe ze zich bijvoorbeeld kunnen voorbereiden op een sollicitatiegesprek.” Maar vaak wordt de les breder getrokken en wordt de les ook echt gebruikt als een mentormoment. Zo vervolgt ze: “Ik gebruik de les ook als een klassikale check-in bij de studenten en om, afhankelijk van waar behoefte aan is, ze begeleiding of tips te geven.” Door al deze contactmomenten ontstaat er een goede vertrouwensband tussen student en coach, waarmee studenten kunnen rekenen op de beste begeleiding en persoonlijke aandacht.

Zelfstandigheid

Nathalie vertelt dat er een bepaalde mate van zelfstandigheid wordt verwacht van studenten; de studiecoaches zijn er om de studenten te helpen in het proces, maar de student moet zelf het werk doen. Samen wordt er gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van student tijdens zijn jaren bij Tio. “De persoonlijke leerreis is erg belangrijk binnen je studie bij Tio. Het is fantastisch om het verschil te zien tussen hoe studenten binnenkomen en hoe ze vertrekken als jongvolwassen professionals. Het is juist die persoonlijke ontwikkeling bij de studenten die mijn baan zo leuk maakt”, aldus Nathalie.

Zijn er leer- of motivatieproblemen, faalangst of persoonlijke problemen? De studiecoach kan in al deze onderwerpen de student extra steun of zelfs maatwerk bieden. “En daarbij staat de deur van ons kantoor altijd open”, legt Nathalie uit. “En ben ik er zelf niet, dan kan een student altijd bij een van mijn collega’s terecht.”

Tips voor potentiële studenten

Afsluitend vroegen wij Nathalie om een tip voor potentiële studenten: “Kijk naar een opleiding die bij je past. Maar ook vooral naar het soort onderwijs dat bij je past. En schroom niet om een dagje mee te lopen bij de studie die je op het oog hebt. Bij Tio kan je een dagje mee komen lopen met een student, om zo echt de sfeer te proeven. Of je kan een proefstudeerdag komen volgen en lessen bijwonen.”

Mocht jij beginnen als student binnen Tio, schroom dan niet om kennis te komen maken met Nathalie. Zij is op maandag en donderdag te vinden op de Tio-vestiging in Rotterdam.