‘Mijn droom? Van het autoracen mijn werk kunnen maken!’

Middelbare hotelschoolstudent Willem over zijn topsportprogramma en studeren aan Tio

Hoewel hij van jongs af aan een passie voor horeca heeft en met veel plezier de mbo4-opleiding Hotelmanagement aan Tio volgt, ligt zijn hart bij het autoracen. Gelukkig hoeft de 17-jarige talentvolle Willem Meijer vooralsnog niet te kiezen en kan hij zijn topsportprogramma prima beoefenen naast zijn opleiding. “Het is goed te combineren. Tio gaat er heel goed mee om en de docenten houden rekening met mijn trainingen en wedstrijden.”

Liefde voor racen

De liefde voor het racen ontstond met de kart die Willem op zijn vijfde verjaardag kreeg. Willem: “Toen is het allemaal begonnen, al deed ik het voor de lol.” Maar Willem bleek talent te hebben en deed mee aan het Nederlands Kampioenschap Karting. Vorig jaar was zijn definitieve doorbraak. “In 2016 debuteerde ik in de auto en dankzij de resultaten die ik boekte, werd het ineens serieus!”

Winnaar KNAF academy

Op 28 maart 2016, slechts een week nadat hij de cursus voor zijn licentie had afgerond, won Willem de KNAF Academy selectiedag. “Hierna ging het allemaal heel snel. Sindsdien kan ik mijn grootste passie uitoefenen: autoracen.” Het komende seizoen belooft misschien nog wel mooier te worden voor Willem. Trots vertelt hij: “Dankzij de hulp van mijn sponsors mag ik het komende seizoen rijden in een Audi RS3 LMS TCR. Dat had ik vorig jaar echt niet durven dromen!”

Trainen, testen en racen

Het bedrijven van topsport vergt veel toewijding en doorzettingsvermogen. Willem: “Er gaat veel tijd in zitten. Naast de races die ik doe, 18 per seizoen, train ik fysiek minimaal drie keer per week. Daarnaast train ik op een racesimulator en moet ik de auto regelmatig testen op een circuit. Naast het sporten, testen, racen en de overige trainingen ben ik ook nog bijna iedere dag bezig met het zoeken en onderhouden van sponsors.”

Topsport en Tio

Je zou bijna vergeten dat Willem, naast zijn leven als topsporter, ook nog gewoon een student met een sociaal leven is. Gelukkig weet hij dat goed te combineren. “Op mijn vorige school konden ze niet meewerken aan een topsportprogramma, daarom studeer ik nu aan Tio in Eindhoven. Hier wordt er wel goed mee omgegaan; de docenten houden rekening met mijn trainingen en wedstrijden. Zo is het goed te combineren.”

Dromen najagen

Niets staat Willlem dus nog in de weg om zijn dromen na te jagen. “Mijn doel is nu om de World Touring Car Championship (WTCC) te bereiken; de raceklasse die Tom Coronel racet. Ook zou ik heel graag de 24h van Le Mans en de DTM (Deutsche Tourenwagen-Masters) rijden. Mijn ultieme doel is om uiteindelijk van het autoracen mijn werk te kunnen maken, zodat ik het fulltime kan gaan doen.” En mocht het onverhoopt toch allemaal anders lopen? Met een knipoog: “Dan begin ik een horecazaak op Curaçao!”