1. Home
  2. Nieuws
  3. Topsporten en studeren? Niels deelt zijn ervaring

Topsporter Niels krijgt de ruimte op Tio

Zijn sport bracht hem van de Caraïben naar Amerika en vervolgens naar Nederland. Topsporter Niels van Dam tennist op hoog niveau en heeft nóg hogere ambities. Op Hogeschool Tio krijgt hij alle ruimte om, naast zijn studie, aan zijn sportcarrière te werken. Niels: “Ik wil alles uit mijn tenniscarrière halen. Op Tio krijg ik die vrijheid.”

Hoe het begon

Niels begon al vroeg met tennissen. “Ik woonde in het Caribisch gebied en tenniste al vanaf mijn vierde. Eerst voor de lol, maar tussen mijn tiende en twaalfde steeg ik veel in niveau: ik bereikte de top drie in het Caribisch gebied”, vertelt Niels. Hij bleek een groot talent en vertrok naar Amerika om daar verder te groeien. Inmiddels traint hij bij een Eindhovense tennisschool.

Schaken met een bal

“Het mentale aspect van tennis maakt het zo leuk”, vertelt Niels enthousiast. “Tennis is echt een individuele sport; het is een heel mentaal spel. Je moet een tactiek hebben om je tegenstander te kunnen verslaan, maar die tactiek kan steeds veranderen. Het is eigenlijk schaken, maar dan met een bal.”

Trainen, trainen, trainen

Een gemiddelde trainingsweek voor Niels bestaat uit zo’n 25 tot 30 uur trainen, vertelt hij. “Niet alleen tennistrainingen hoor, ik train ook op conditie en kracht. Daarnaast ga ik regelmatig naar een fysiotherapeut om te zorgen dat mijn lichaam blessurevrij blijft. Er gaat veel tijd in het sporten zitten, maar ik vind het leuk. Ik weet niet beter.”

Sport en studie combineren

Niels weet zijn sport knap te combineren met zijn hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement in Eindhoven. “Studeren met zo veel trainingsuren is niet altijd makkelijk”, geeft hij toe. “Maar op Tio kunnen ze goed rekening houden met mijn ambities en krijg ik de ruimte die ik nodig heb. Ik word daarbij goed ondersteund.”

“Zo krijg ik soms vrijstelling en wordt er in mijn lesrooster rekening gehouden met mijn trainingsschema. Natuurlijk moet er wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan – het is en blijft hbo – maar ik heb goede afspraken met Tio kunnen maken. Fijn dat dat zo kan, ik ben heel tevreden met de vrijheid die ik voor het tennissen krijg. En tot nu toe heb ik alles gewoon gehaald.”

The sky is the limit

Na zijn afstuderen wil Niels zich volledig op de sport richten, vertelt hij tot slot. “Het doel is om eerst internationale punten bij de mannen te behalen en dan het profcircuit in te gaan. Mocht het anders lopen, dan heb ik mijn diploma van Tio waar ik op terug kan vallen. Een baan in de hotelwereld zie ik wel zitten: general manager bij een grote hotelketen of mijn eigen hotel runnen. Maar eerst wil ik kijken wat ik kan bereiken met tennis; ik wil er alles uithalen!”

Volg Niels op LinkedIn.