1. Home
  2. Nieuws
  3. “Machtig mooi om studenten te zien groeien!”

“Machtig mooi om studenten te zien groeien!”

Met zijn jarenlange ervaring als international sales manager en export manager in binnen- en buitenland kan hij de studenten alles leren over (internationaal) zakendoen. Toch hoopt Carlo van Rantwijk, docent van de ‘businessvakken’ op Tio Amsterdam, dat zijn studenten zelf ook nog fouten durven te maken. “Veel fouten maken. Daar leer je het meeste van!”

Leren van de praktijk

Carlo verzorgt de businessvakken als Export Management, International Business, International Management en Communicatieve vaardigheden. Hij kan daarbij putten uit zijn jarenlange werkervaring. Carlo: “Als exportmanager hield ik me bezig met het verkopen en verschepen van producten vanuit de Verenigde Staten naar Europa, het Midden-Oosten en Amerika. Daarnaast heb ik achttien jaar in Amerika gewoond en gewerkt. Die kennis en ervaring gebruik ik nu in mijn lessen. De meeste lessen geef ik in het Engels, dat vinden de studenten vaak erg leuk en leerzaam.”

De verhalen uit de praktijk vinden de studenten ook interessant. “Ja zeker, dat vinden ze het leukst,” vertelt Carlo. “Natuurlijk moet je de theorie wel kennen, maar je wil vooral weten hoe het er in de praktijk aan toegaat. Zoals bij exportmanagement; hoe zet je een product in een ander land in de markt? Hoe houd je rekening met andere culturen en concurrenten? Welke prijs hanteer je? En hoe breng je het vervolgens aan de man? Naar die praktijkervaringen vragen de studenten altijd, dat vinden ze toch het leukst.”

Kleine klassen

Het kunnen overbrengen van zijn kennis en ervaring op de studenten bevalt Carlo erg goed. “Het is prettig werken op Tio. De kleinschaligheid is heerlijk; dankzij de kleine klassen zijn de studenten erg gemotiveerd. Je kent niet alleen hun naam, maar ook hun interesses en achtergrond. Dat maakt het veel leuker en persoonlijker. Er is daarnaast ook meer ruimte voor interactie en discussie.” 

“En ik heb prima collega-docenten,” gaat Carlo verder. “De docenten komen overal vandaan, uit alle bedrijfstakken. Heel leuk. Er hangt hier echt een sfeer van aanpakken. Doen.”

Uitvliegende studenten

Het mooiste aan werken als docent op Hogeschool Tio vindt Carlo misschien nog wel het ‘groeiproces’ van de studenten. Enthousiast vertelt hij: “Ze leren hier veel, maar ik vind het ook belangrijk dat ze fouten durven maken. Daarvan leren ze het meeste. Je ziet ze hier echt groeien, dat is machtig om te ervaren. Het is heel mooi om ze vervolgens uit te zien vliegen, zeker als je ze daarbij hebt mogen begeleiden!”

Volg Carlo op LinkedIn.

Lees meer over: business, docent, werken bij Tio