1. Home
  2. Nieuws
  3. Vestigingsmanager over uitzonderlijk lage studie-uitval Tio Hengelo

'Bijzonder lage studie-uitval dankzij veel persoonlijke aandacht'

‘Vrees voor grotere studie-uitval bij eerstejaars door corona’, kopte de Nationale Onderwijsgids onlangs. Onderwijsinstellingen kampen al jaren met hoge aantallen eerstejaarsstudenten die uitvallen. Hogeschool Tio in Hengelo daarentegen kent juist een buitengewoon lage studie-uitval onder eerstejaars; daar zijn de uitvallers jaarlijks op één hand te tellen. Hoe kan dat? Een interview met Maurice Krabbenborg, vestigingsmanager van Tio Hengelo.

Bewuste studiekeuze

“Het begint al bij een hele bewuste keuze voor Tio”, vertelt Maurice. Zijn vestiging kende vorig studiejaar onder alle eerstejaars hbo-studenten slechts één uitvaller. “De meeste studenten hebben vaak samen met hun ouders een of meerdere open dagen van Tio bezocht en een dag meegelopen om de sfeer op de vestiging te proeven. Bovendien hebben veel studenten dan ook al een persoonlijk gesprek met onze studiecoach gehad. Ze hebben hun keuze dus heel bewust gemaakt en weten goed wat ze kunnen verwachten.”

Verwachtingen worden waargemaakt

Op Tio wordt er vervolgens alles aan gedaan om die verwachtingen ook waar te maken, legt Maurice uit. “Hoogopgeleide praktijkdocenten voor de klas, een sterk studieprogramma, boeiende projecten, leuke stages in binnen- én buitenland, gemotiveerde medestudenten, goede studiecoaching en een professionele en veilige studieomgeving. En last but not least: een leuk studentenleven. Alles moet gewoon kloppen.”

Kleinschalige en persoonlijke aanpak

Bovendien speelt de kleinschalige aanpak van Tio ook een grote rol bij de uitzonderlijke lage studie-uitval op Tio, denkt Maurice. “Vanwege de kleine klassen van Tio is er veel persoonlijke aandacht voor de studenten. Een veilige studieomgeving is heel belangrijk. Op onze vestiging in Hengelo zitten in totaal zo’n 150 studenten: iedereen kent elkaar bij ons dus écht. En docenten kennen niet alleen je naam, maar ook je sterktes en zwaktes, en zijn oprecht geïnteresseerd in je. Dat maakt gewoon een belangrijk verschil.”

Studeren in coronatijd

Dankzij die kleinschaligheid kan Tio, geheel conform alle coronamaatregelen, weer fysieke lessen op de vestigingen verzorgen. “Zonder enige uitzondering hoor ik van studenten dat ze blij zijn dat ze weer naar school mogen”, zegt Maurice. “Studeren is zo veel meer dan boeken lezen en naar docenten luisteren: denk aan interactie en discussies met elkaar, samen werken aan projecten, bedrijven bezoeken en gastsprekers in de lessen. Bovendien gaan we alle lessen ook live streamen. Studenten die bijvoorbeeld ziek thuis zitten, kunnen de lessen dan ook thuis online volgen.”

Klaar voor een fantastisch studiejaar

De nieuwste Tio-studenten staan alweer te trappelen. “De meeste van hen had ik afgelopen jaar al ontmoet op de open dagen of bij persoonlijke gesprekken. Ik heb de indruk dat we wederom met een geweldige groep starten. Het is altijd prettig om na de zomervakantie de studenten weer op school te zien. Dat geldt niet alleen voor de nieuwe studenten trouwens; we zijn ook altijd blij de ouderejaars weer terug te zien”, zegt Maurice tot slot. “Ondanks corona weet ik zeker dat het weer een fantastisch studiejaar gaat worden. We hebben er zin in!”