Werken als docent bij Tio vind ik té leuk

Bijna 20 jaar geleden begon Annette Timmerman als docent hotelvakken bij Hogeschool Tio in Utrecht. In de tussentijd runde ze haar eigen wervings- en selectiebureau en inmiddels verzorgt ze horecatrainingen door heel Nederland. Één dag in de week geeft ze nog altijd les op Tio. Maar helemaal weggaan? Daar denkt ze niet aan. Annette: “Afscheid nemen van Tio kan ik niet; ik vind het té leuk!”

Annette heeft een bewezen staat van dienst op het gebied van horeca en ondernemen. Ze werkte o.a. als executive housekeeper in het 5-sterrenhotel Grand Hotel Krasnapolsky, was directeur-eigenaar van een uitzend- en coachingsbureau voor horecapersoneel, directeur-eigenaar van een werving- en selectiebureau en momenteel verzorgt ze trainingen voor de Horeca Stichting Nederland. In 2001 begon ze als praktijkdocent hotelvakken voor Tio Utrecht en daar werkt ze, op een korte onderbreking na, nog altijd.

Van concurrenten naar collega’s

“Één dag in de week werk ik voor Tio”, vertelt Annette enthousiast. “Dat vind ik zo leuk om te doen! Daarvóór had ik een eigen bedrijf in de hotellerie en de concurrentie daar was moordend; met z’n allen op weg naar de top. Toen ik dat bedrijf verkocht had en bij Tio begon, voelde dat als een warm bad. De sfeer was zó fijn! Als docenten onder elkaar ben je niet elkaars concurrent maar elkaars collega. Ook het werken met studenten is fijn: ze zijn heel erg gemotiveerd in de hotelvakken.”

Tio toen en nu

Het was 2001 toen Annette als docent bij Tio begon. “Dat was zo anders dan nu. We zaten met een kleine club studenten op de vestiging. We hadden een soort intranet voor docenten, maar verder werd er weinig digitaal gedaan. Nu kunnen studenten alles online terugvinden: informatie, lessen, powerpoints, beoordelingen, etc. Dat is een ongelofelijke verbetering.”

Een wereld aan mogelijkheden

“Tio is in de afgelopen jaren ook veel internationaler geworden”, gaat Annette verder, die ook als stage- en studiecoach voor Tio heeft gewerkt. “De mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen of een minor te volgen geeft een enorme dynamiek. Dat vind ik een enorm voordeel ten opzichte van 20 jaar geleden. En studenten kunnen zich nu veel beter oriënteren op zo’n buitenlandavontuur doordat ze alles, van informatie tot ervaringen van anderen, online kunnen vinden.”

Onderdeel van het Tio-team

“Voor mijn trainingen reis ik heel Nederland door”, zegt Annette tot slot, “maar op donderdag werk ik altijd voor Tio. Het is zo fijn als ik daar weer ben. Dat is echt mijn ‘nest’. Gezelligheid, collega’s om je heen, een leuke sfeer; dat is ontzettend fijn werken. Ik ben heel blij om als Tio-docent en -voorlichter onderdeel van het team uit te mogen maken. Als stage- en studiecoach werk ik niet meer, maar afscheid nemen van Tio kan ik echt niet.” Met een knipoog: “Ik ben een Tio-fan in hart en nieren!”