1. Home
 2. Makelaardij en Vastgoed

Makelaardij en Vastgoed

Hbo Bachelor Makelaardij, Ruimte & Vastgoed 3 jaar

Makelaardij en Vastgoed

Tio is de beste kleine hogeschool van Nederland volgens de Keuzegids HboJij voelt je thuis in de dynamische wereld van makelaardij en vastgoed, of het nu gaat om woningen, kantoorgebouwen of leefgebieden. Van verkopen en onderhandelen tot waarde bepalen, beheren én beleggen... Je leert het allemaal bij de hbo-opleiding Makelaardij en Vastgoed.
Ga bijvoorbeeld aan de slag als (bedrijfs)makelaar, projectontwikkelaar, vastgoedbeheerder of taxateur. Of start je eigen onderneming!

Meer weten? Vraag vliegensvlug de studiegids aan

Past deze opleiding bij jou?

Tio’s hbo-opleiding Makelaardij en Vastgoed leidt je op tot allround makelaar en vastgoedprofessional. Herken jij jezelf in één of meer van deze eigenschappen? Dan is deze studie iets voor jou! Ben jij:

 • Innovatief?

  Denk jij graag outside of the box? En kom jij altijd met unieke en vernieuwende ideeën? Dan zul jij je hier binnen no time helemaal op je plek voelen. Jouw innovatieve ingevingen kunnen goed van pas komen tijdens projecten voor echte opdrachtgevers in de makelaardij en vastgoed.

 • Communicatief sterk?

  Kun jij duidelijk communiceren en helder je visie overbrengen op anderen? Dan ben jij geschikt als makelaar! Want als makelaar of vastgoedprofessional heb je veel te maken met klanten, zoals verkopers, kopers, huurders, en investeerders. Je leert hoe je effectief communiceert en relaties opbouwt. Zowel mondeling als schriftelijk, leer je hoe je op een boeiende en overtuigende manier informatie kunt overbrengen. Ook leer je je vaardigheden inzet bij het oplossen van conflicten en het aanpakken van problemen. 

 • Goed in onderhandelen?

  Heb jij een vlotte babbel, maar ook een scherp oog? Wil jij altijd de beste deal scoren als je iets gaat kopen? Als jij jezelf hierin herkent, dan komen deze onderhandelingsvaardigheden goed van pas! De opleiding Makelaardij en Vastgoed is een ideale omgeving om je passie voor onderhandelen te optimaliseren met haar nadruk op onderhandelingsvaardigheden. Je leert de principes van effectieve onderhandeling, inclusief strategieën, tactieken en technieken die specifiek relevant zijn voor vastgoedtransacties.

 • Commercieel?

  Ben jij commercieel ingesteld en heb jij een echte handelsgeest? Dan is de opleiding Makelaardij en Vastgoed perfect voor jou! Je leert je commerciële vaardigheden te ontwikkelen in een dynamische en lucratieve sector, waarbij je kunt profiteren van de constante stroom van transacties. Tijdens deze opleiding duik je in de wereld van onderhandelen, beheren en beleggen.

 • Ondernemend?

  Ben jij een harde werker en heb je altijd al de droom gehad om een eigen onderneming te beginnen? Na het afronden van deze studie is dit zeker mogelijk. Tijdens deze opleiding leer je succesvolle businessplannen op te stellen en met een ondernemende houding heb jij na je studie binnen de kortste keren je eigen bedrijf opgestart.

 • Trendsetter en salesgericht?

  Ben jij graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied? De hbo-opleiding Makelaardij en Vastgoed biedt een waardevolle combinatie van trendanalyse, verkoopvaardigheden en innovatie die je zal helpen om succesvol te zijn in het verkennen van nieuwe ontwikkelingen in de vastgoedmarkt en het ontwikkelen van effectieve verkoopstrategieën die aansluiten bij de behoeften van de consument.

  • In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan het volgen en begrijpen van trends in de vastgoedmarkt. Bijvoorbeeld trends in architectuur en design, duurzaamheid, technologie-integratie in woningen, veranderende voorkeuren van kopers/huurders, en opkomende marktsegmenten.
   Door deze trends te bestuderen, krijg je inzicht in wat men zoekt en hoe de markt evolueert. 
  • Makelaardij en vastgoed draaien in grote mate om verkoop en transacties. Je leert essentiële verkoopvaardigheden, zoals klantrelatiebeheer, onderhandelingstechnieken, effectieve communicatie en overtuigingskracht tijdens rollenspellen en projecten.
 • De schakel tusen partijen?

  Als soepele communicatie van nature komt bij jou, dan kan dit goed van pas komen tijdens deze studie. Als vastgoedprofessional leer je de belangrijkste partijen op de dynamische woon- en vastgoedmarkt goed kennen en zet je je zakelijke en sociale skills in om te verbinden.

 • Geïnteresseerd in hoe mensen wonen en werken?

  Ben je van nature nieuwsgierig en heb je interesse in hoe mensen wonen en werken? De hbo-opleiding Makelaardij en Vastgoed biedt inzicht in hoe mensen wonen en werken, met een focus op vastgoed en de vastgoedmarkt. Jij wil begrijpen wat de diverse behoeften en wensen van mensen zijn als het gaat om wonen. Denk aan locatievoorkeuren, type woning (appartement, huis, etc.), voorzieningen in de omgeving, en budgettaire overwegingen. Naast wonen omvat de opleiding ook commercieel vastgoed, zoals kantoren, winkelruimtes en industriële panden. Je leert meer over de eisen van bedrijven en ondernemingen op het gebied van vastgoed, zoals locatiekeuzes, ruimtelijke planning en de impact van vastgoed op de bedrijfsvoering.

Herken jij jezelf in bovenstaande termen? Voor meer informatie bekijk je het studieprogramma. Of kom sfeer proeven en maak kennis met studenten en docenten van deze opleiding op de open dag

Makelaardij en Vastgoed in 2 minuten

 • Opleiding Makelaardij en Vastgoed iets voor jou? Check het hier
  Opleiding Makelaardij en Vastgoed iets voor jou? Check het hier
 • Oud-student Pelle werkt als zelfstandig makelaar bij RE/MAX PRO
  Oud-student Pelle werkt als zelfstandig makelaar bij RE/MAX PRO

Vastgoedkunde

Denk jij graag na over hoe mensen wonen en werken? Zet je talenten dan in bij de opleiding Makelaardij en Vastgoed. Als vastgoedprofessional verdiep je je in de waarde van huizen, emotionele waarde bij kopers en de steeds weer wisselende marktwaarde. Zet je sociale skills in en verbind verschillende partijen op de dynamische woon- en vastgoedmarkt.

Met jouw ondernemende mindset, scherpe blik en expertise maak jij het verschil. Ga voor een gouden toekomst als bijvoorbeeld makelaar, projectontwikkelaar of vastgoedbeheerder. Of start je eigen onderneming!

Waardevol diploma

Met Tio’s opleiding Makelaardij en Vastgoed ben je verzekerd van een waardevol diploma: Tio staat bekend om haar excellente onderwijskwaliteit. Deze studie werd in het eerste jaar beloond met de hoogste scores in de Nationale Studenten Enquête.

Geen numerus fixus

Tio is de enige opleider die de opleiding Makelaardij en Vastgoed aanbiedt zónder numerus fixus. Geen loting dus: een groot voordeel!

Waarom kiezen studenten voor Makelaardij en Vastgoed?

 1. Je studeert aan de beste hogeschool van Nederland, die staat voor persoonlijk, excellent en ondernemend onderwijs.
 2. Je kunt bij Tio versneld studeren: hbo-bachelor in 3 jaar en hbo-ad in 2 jaar.
 3. Tio is de enige opleider in Nederland die de hbo-opleiding Makelaardij en Vastgoed aanbiedt zonder numerus fixus.
 4. Je volgt interessante projecten: je (her)ontwikkelt een hele woonwijk in opdracht voor een gemeente, werkt aan je businessplan en duikt in een vastgoedcase.
 5. Je doet internationale ervaring op tijdens de internationale studiereis, buitenlandse stage of studeert een periode aan een buitenlandse partneruniversiteit.
 6. Door Tio's samenwerking met het bedrijfsleven sluit het studieprogramma naadloos aan bij de laatste trends en ontwikkelingen.
 7. Bij Tio ben je geen nummer, er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en begeleiding.

Studenten aan het woord

"Ik ben ondernemend ingesteld, denk graag commercieel en vind het leuk om te werken. Bij Tio krijg ik de vrijheid om die ambities te combineren met mijn studie."
Justin de Feijter | Tio-student
"Als ik zie hoeveel (internationale) kansen ik bij Tio krijg, hoeveel ik geleerd heb en hoeveel ik gegroeid ben, dan vind ik het collegegeld het zeker waard."
Latascha van der Vliet | Tio-student
"Tio is natuurlijk een hele goede school die over de hele wereld bekend is. Ik weet zeker dat ik daarmee later een grote voorsprong heb."
Sven van Bommel | Tio-student

Na de studie

Je kunt veel kanten op met je hbo-diploma Makelaardij en Vastgoed. Wat dacht je bijvoorbeeld van vastgoedbeheerder voor een internationale partij, makelaar, real estate manager of projectontwikkelaar. Wil je weten wat je allemaal kunt worden? Bekijk dan hier je baankansen!

Bekijk jouw toekomstperspectief
De hbo-bacheloropleiding Makelaardij en Vastgoed (CROHO-nummer 39312) is door de NVAO geaccrediteerd en leidt je in drie of vier jaar op voor de internationaal erkende titel Bachelor of Science (BSc). De opleiding is gebaseerd op het landelijk opleidingsprofiel Vastgoed en Makelaardij. Na afronding van de opleiding ontvang je het felbegeerde getuigschrift van Hogeschool Tio.