1. Home
  2. Nieuws
  3. Vmbo-leerlingen komen een dagje proefstuderen

Vmbo-leerlingen komen een dagje proefstuderen

Regelmatig volgen groepen middelbare scholieren aan Tio Hengelo een workshop luchtvaartdienstverlening of vaktechniek restaurant. Even krijgen de docenten het gevoel dat ze zelf op de middelbare school doceren! Maar: de vakken wiskunde en geschiedenis verdwijnen al snel naar de achtergrond. Bij de zaken die hier aanbod komen, vallen de monden vaak letterlijk open.

Als docente Annemarie Beunder de leerlingen vraagt of ze wel eens gevlogen hebben, oogsten degenen die wel eens naar Turkije zijn geweest, bewonderende blikken van hun klasgenoten. De magie van de luchtvaart doet altijd zijn werk. Deze workshop laat de leerlingen kennismaken met een totaal nieuwe wereld.

Samen lachen

Ook de workshop vaktechniek restaurant doet het goed. De leerlingen nemen plaats in het restaurantlokaal, waarbij ze overdonderd worden door deze andere manier van lesgeven. Ze zijn duidelijk onder de indruk en genieten van alles wat ze wordt verteld. De jonge doelgroep heeft wel nog een ander vocabulaire dan onze eigen studenten. We kunnen er samen met de groep om lachen als de leerlingen niet direct begrijpen dat de horeca bij een uitvaart minder gezellig is dan bij een verjaardagsfeestje. Als het woord ‘uitvaart’ is uitgelegd, is het voorbeeld uiteraard wel duidelijk!

Afgelopen week kregen we van een van de begeleidende docenten van een middelbare school een bedankje en een aantal verslagen van de leerlingen.

Wat vinden de scholieren ervan? 

“Ze hadden daar vliegtuigstoelen voor businessclass en we deden een rollenspel. Je kreeg een vliegticket en je ging zitten in de vliegtuigstoel, ze hadden een uitklapbare tv en uitklapbare tafel en de stewardess ging langs met wat drinken.”

“Ik vind de opleiding wel iets voor mij alleen ik zou het niet doen want je werkt onregelmatig als je steward/stewardess bent en je werkt ’s nachts en je bent vaak weg bij je familie.”

“Ik vond het best leuk en interessant.”

“Ik ging een kijkje nemen bij het onderdeel vaktechniek restaurant. We kregen heel veel uitleg en ik snapte het helemaal.”

“Ik vond dit een leuke excursie omdat het een mooie en kleine school is. En het was heel interessante informatie die de lerares vertelde.”