1. Home
  2. Nieuws
  3. Studeren in het buitenland moet je zeker doen!

Studeren in het buitenland moet je zeker doen!

Toerismestudente Shilla Verburgt: "Het eerste dat in me opkomt als ik terugdenk aan mijn studietijd in Helsinki? Gaaf! Wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik heb heel veel nieuwe mensen leren kennen en allerlei landen en culturen ontdekt en ook nog interessante vakken gevolgd."

"Toen ik mijn voorkeuren doorgaf voor mijn Minor Study Abroad, twijfelde ik nog of Finland een goede keus zou zijn. Ik wilde graag naar een grote stad als New York, maar besefte me ook dat ik niet de enige zou zijn. Toen ik op de Tio-site een filmpje zag van een Tio-student die op uitwisseling was geweest aan Arcada in Finland, was ik overtuigd. En nu ben ik heel blij dat ik het gedaan heb! Ik heb een hele leuke tijd gehad."

Engels en Zweeds

"De lessen waren in het Engels, maar Helsinki en de school waar ik zat zijn half Zweeds en half Fins, dus heb ook half jaar Zweedse les gehad. De Engelse lessen waren geen probleem, mijn studie aan Tio volg ik ook in het Engels. In Finland volgde ik onder andere vakken Food&Beverage, Zweeds, Eventmanagement en Intercultural Business."

Op kamers in Helsinki

"Ik ben het avontuur samen met mijn klasgenote Naomi aangegaan. Dat was heel gezellig. We vonden veel steun bij elkaar en zijn hierdoor heel hecht geworden. We woonden in hetzelfde appartementencomplex, maar wel in andere appartementen. Deze woonruimte was via school geregeld en dat was echt top. We zaten op een steenworp afstand van school en ook maar een kwartiertje van het centrum. In totaal woonden er ongeveer vijftig exchangestudenten in het gebouw, drie per appartement. We hadden veel contact met elkaar en deden op een gegeven moment alles samen."

Nieuwe mensen, culturen en landen

"Aan studenten die twijfelen wil ik graag meegeven: doen! Het begin is eng en er zullen wel tijden zijn dat je denkt: shit wat heb ik gedaan. Maar het is het echt waard. Je leert zoveel mensen kennen, met wie je bijvoorbeeld ook groots je verjaardag viert. Je doet dingen die je in Nederland minder snel zou doen, zoals vrijdag, zaterdag en zondag uitgaan en met je nieuwe vrienden alle omringende landen bezoeken. Het is heel leuk om nieuwe culturen te leren kennen, in mijn geval vooral Europeanen, maar iedereen was zo verschillend."

Winst fotowedstrijd

"En mede dankzij deze reis heb ik de fotowedstrijd en daarmee een action cam gewonnen! Superleuk. Van mijn tijd in Finland heb ik ook een filmpje gemaakt en dat soort filmpjes wil ik graag ook gaan maken van m’n volgende reizen. In december ben ik als het goed is klaar met mijn studie en dan ga ik richting Amerika of Canada en in maart ga ik op wintersport. Ook wil ik heel graag een keer naar Azië. De foto die ik heb ingezonden is trouwens door Naomi gemaakt, ik heb hem bewerkt. Dus zij verdient ook credits!"

Niet langer verlegen

"Ik ben lang op zoek geweest naar een studie. Nergens werd ik enthousiast van. De sfeer op Tio vond ik direct heel prettig. Ik wilde graag in het Engels studeren en ook de combinatie van reizen en management in de studie trok me aan. Ik vind Tio Amsterdam een hele gezellige vestiging en je vindt altijd wel een plekje om rustig te zitten of juist te socializen. In begin was ik best verlegen, maar ik heb het idee dat dat op Tio verholpen is. Dankzij de kleinschaligheid was ik gauw over de drempel."

Volg Shilla op LinkedIn

Lees meer over: internationaal, minor, study abroad